Cel putin cinci ani de preventie in Delta Dunarii pentru gripa aviara

Vineri, 21 Octombrie 2005, ora 01:07
1056 citiri

Situatia de criza privind gripa aviara din Delta Dunarii va trece in cateva zile, dar actiunile de preventie, de rutina raman inca cel putin cinci ani, a anuntat joi, la Bucuresti, dr. Guenael Rodier, consilier special pentru boli transmisibile al Directoratului regional al OMS din Copenhaga.Intr-o conferinta de presa organizata la sfarsitul celor patru zile in care a evaluat situatia din Romania privind acesta maladie, expertul OMS a precizat ca totusi este dificil de spus cat va mai dura evaluarea situatiei din Delta Dunarii, intrucat trebuie asteptata terminarea perioadei de migratie a pasarilor salbatice. In orice caz, evaluarea va dura saptamani, luni, in nici un caz ani, a adaugat Rodier.

Delta Dunarii poate fi deschisa pentru turism, dar turistii trebuie sa fie informati in legatura cu masurile de preventie ce se impun la sosirea in acesta regiune.

"Noi, evaluatorii OMS, plecam maine. Dar spunem ca evaluarea nu s-a incheiat, pentru ca migratia pasarilor este in toi. Deci nu va asteptati sa aflati acum dimensiunea problemei, ea nu poate fi cunoscuta, dar, cu certitudine, virusul introdus in Delta nu credem ca va pleca prea curand. Este o problema care va persista cativa ani, minimum cinci', a declarat Guenael Rodier.

Potrivit acestuia, foarte important este ca nu exista nici un caz de suspiciune de gripa aviara la om. "Va trebui ca populatia care a fost la risc, in numar foarte mic, este adevarat, din localitatile Ceamurlia de Jos si Maliuc, veterinarii si toti cei care au participat la sacrificarea pasarilor sa ramana inca o perioda in supraveghere permanenta (zilnic sa se verifice temperatura si starea de sanatate). ?tim ca transmiterea la om este mai rara. Au trecut deja zece zile de la identificarea in Romania a prezentei virusului gripei aviare la pasari si nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire la om", a subliniat consilierul OMS.

Pregatiti pentru cazuri de infectare umana

Rodier a spus ca, in cazul in care ar aparea un caz de gripa aviara la om, Romania dispune de o unitate sanitara ce poate trata maladia si aceasta este Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

Referindu-se la pandemia de gripa din 1918, expertul OMS a mentionat ca, din pacate, si atunci a fost vorba tot de un virus aviar, care a fost transmis si la porc. "De aceea acum ne-am luat masuri sporite de supraveghere. Este foarte adevarat ca, in cazul porcilor, poate aparea o infectie atat cu virus aviar, cat si uman", a precizat reprezentantul OMS.

Guenael Rodier a apreciat modul in care a fost gestionata 'criza' gripei aviare in Romania de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii.

El a amintit ca primul caz de gripa aviara a aparut pe 4 octombrie, pe 7 octombrie au fost trimise primele rezultate la laboratorul national, iar pe 13 octombrie era deja confirmarea, interval apreciat ca bun de catre expertul OMS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent la conferinta de presa, a declarat ca, din constatarile expertilor OMS, autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru depistarea la timp a unor posibile cazuri de gripa aviara la om.

Averea

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...