Ce anume ii atrage pe britanici la Romania?

Marti, 12 Decembrie 2006, ora 05:45
1370 citiri

In timp ce asteapta aderarea la Uniunea Europeana, Romania atrage tot mai multa forta de munca din Marea Britanie, care se lupta cu birocratia pentru a incepe o noua viata. Matt Keating s-a intors dupa 13 ani pentru a analiza acest fenomen, noteaza The Guardian.In ajunul aderarii la UE, Bucurestiul debordeaza de incredere in sine. Parisul Europei de Est a supravietuit ravagiilor razboiului, cutremurelor, dictaturii lui Nicolae Ceausescu pentru a deveni acum membru cu drepturi depline al cublului european. Dar chiar aici, in acest moment, este locul unde lucratorii britanici, cu care s-a intalnit semnatarul articolului, vor sa traiasca - toate acestea in pofida unui sistem schimbator al pietei de munca si a unui trafic care rareori se blocheaza complet. "Berlinul pare sa stea mult mai bine in ceea ce priveste documentele, dar, de indata ce ajungi aici iti dai seama ca oamenii sunt cei care fac totul", a declarat Tom Wilson. "Una dintre cele mai mari atractii de aici este scena creativa - exista ceva care vibreaza aici", a subliniat acesta.

Aceasta energie este evidenta pe un bulevard secret pe unde englezul si prietena lui romanca l-au dus pe jurnalistul de la The Guardian, intr-o zona rezidentiala din Piata Operei. In subsolul unei case tipice este un local, unde se poate servi supa. Este minunat. Chelneri tineri, creatori de moda, pictori, regizori si coregrafi din Romania, Serbia, Bulgaria, Suedia, Franta, Germania, Rusia si Marea Britanie stau de vorba cu un pahar in fata, o tigara si un castron de bors. "Aici isi gasesc inspiratia creatorii", povesteste Wilson semnatarului articolului.

El a lucrat in Romania ca editorialist, DJ, artist si prezentator TV in ultimii patru ani. Probabil ca nu are un permis de munca, care teoretic este obligatoriu, dar isi plateste taxele si contributiile la stat, ceea ce inseamna ca munceste legal. Ultima data cand Wilson a incercat sa obtina un permis de munca, oficialii l-au intrebat: "Cum, doriti un permis de munca?".

Acest lucru inseamna ca trebuie sa paraseasca tara la fiecare trei luni din moment ce pasaportul sau britanic ii permite sa stea cu viza turistica numai 90 de zile. "Majoritatea strainilor pe care ii cunosc pleaca in Bulgaria un weekend, se duc la Belgrad sau acasa. (...). Apoi vin inapoi si obtin o alta viza pe pasaportul lor". Aceasta este o zona semilegal a, pe care autoritatile o tolereaz a atat timp cat castigurile exista. Guvernul roman a creat facilitati pentru cetatenii din tarile europene in vederea obtinerii permiselor de munca. Potrivit Ministerului Muncii de la Bucuresti, 91 de britanici detin in prezent permise de munca. Cu toate acestea, Ambasada Marii Britanii de la Bucuresti apreciaza ca aproximativ 5.000 de britanici locuiesc si muncesc in Romania.

Liz Galvez este experta in birocratia Romaniei. In perioada 1997-2000 a fost adjunct al misiunii britanice de la Bucuresti. Apoi, timp de doi ani a fost consilier al biroului comun de relatii externe al Ministrului roman al Afacerilor Externe. Pana in prezent, aceasta nu a facut demersuri in vedere obtinerii unui permis de munca, cand s-a intors in Romania in luna februarie a acestui an pentru a conduce activitatea organizatiei neguvernamentale Aspen Romania, care se ocupa de stimularea leadership-ului in tara. "Am decis sa nu fac demersuri pentru obtinerea permisului de munca, dar am infiintat in schimb o companie de consultanta din cauza birocratiei", a declarat Galvez. "Am fost avertizata ca va fi aproape imposibil".

Un lucrator britanic care are permis de munca sustine caistie din proprie experienta ca "intermediari si avocati" sunt angajati de catre companii sau diferite persoane pentru ca sistemul este atat de complex. "Procesul a durat un an, iar avocatul a dat o mita cuiva la un moment dat", a declarat un cetatean britanic de 30 de ani, care a refuzat sa isi decline identitatea. "In general, mita este intre 100-200 de euro pentru un document, dar uneori ai nevoie de patru, cinci documente, ceea ce ar putea insemna 1.000 de euro".

Alti cetateni britanici din Bucuresti sustin ca acest lucru se intampla rar. "Am un departament format din sase oameni care se specializeaza in taxele expatilor, permise de sedere si permise de munca si niciodata nu ni s-a cerut mita", a declarat Ray Breden, directorul al serviciului de taxe al KPMG din Romania.

Cu toate acestea, potrivit barometrului global pe 2005 al Transparency International, trei sferturi dintre romani au dat mita la un moment dat, in interval de numai un an, pentru a avea acces la serviciile publice. "Este o ipocrizie sa devii strict in ceea ce priveste mita, cand toata lumea stie ca un doctor sau o asistenta ar muri de foame daca nu ar lua mita", a mai sus Wilson.

In sectorul public, media venitului lunar este de 140 de euro pe luna si, cu toate acestea, propietatile in Bucuresti se vand incepand cu 1.200 de euro pe metru patrat. "Proprietatile sunt mult mai scumpe decat in Polonia, ceea ce a fost o surpriza pentru mine", a declarat David Fuller, partener pe probleme de asigurari pentru PricewaterhouseCoopers (PWC). Fuller a venit in Bucuresti in urma cu 18 luni, dupa ce a lucrat patru ani la Varsovia. "Am vrut sa continui in regiune si aici era o tara care se dezvolta rapid", a mai spus acesta.

Lui Fuller si echipei sale, formata din cativa britanici de la PWC, cu un total de 540 de angajati pentru Romania si Moldova, le place sa lucreze aici. "Pentru mine este o cultura deschisa cu care ma identific, desi sunt britanic, am trait pentru mai multi ani in Spania, Portugalia, Mexic si Franta. (...). Imi place atitudinea poporului roman. Exista, de asemenea, un mare grad de flexibilitate aici".

Breden, care locuieste in Bucuresti cu sotia lui de origine romana si fiul lor de doi ani, este foarte impresionat. "Exista o sete de cunoastere aici si o sete de a obtine calificare profesionala. (...). Este incantator sa traiesti intr-o tara in care se schimba multe cu rapiditate, uneori chiar haotic, dat aproape constructiv, si sa faci parte din ea", a adaugat acesta. Una dintre putinele nemultumiri ale lucratorilor britanici o constituie luarea deciziilor. "Multe dintre decizii sunt luate la un nivel mult mai inalt decat in Marea Britanie", a declarat Galvez. Din punct de vedere istoric, Romania este o tara unde ierarhia este foarte importanta, iar acest lucru a creat o societate in care atribuirea responsabilitatii este absoluta.

"Chiar si in cazul problemelor marunte, sub incidenta legilor romanesti, exista o raspundere personala daca iti depasesti autoritatea ", a spus Breden. "In Marea Britanie, daca iti depasesti autoritatea in majoritatea organizatiilor, dar ai facut-o de buna credinta, tot ceea ce ti se poate intampla este sa ti se spuna din partea sefului ca nu ar fi trebuit sa faci acest lucru. In Romania, acest lucru este o sanctiune disciplinara, ce se poate solda cu concedierea angajatului. Acest lucru inca exista", a subliniat acesta.

Atitudinile se schimba mai rapid in sectorul privat decat in cel public. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe companii multinationale au introdus un stil de management international, in timp ce romanii care au lucrat in strainatate se intorc cu metode noi de lucru, dar si a faptului ca abordarea tinerilor romani difera de cea a generatiilor anterioare. "A fost o mare diferenta in ceea ce priveste autoritatea", a mai spus Fuller. "Dar tinerii de acum sunt foarte diferiti. Este foarte revigorant sa vezi noua generatie venind in firma si exprimandu-si punctele de vedere - care sunt adesea foarte diferite si chiar constructive - fara sa se teama de contradictie sau orice altceva".

Barierele birocratice in ceea ce priveste munca si sederea in Romania pot fi uneori exagerate. "Si in Marea Britanie exista un anumit grad important de birocratie, dar pentru ca te nasti cu ea nu iti dai seama", a declarat Breden. Michael Faint, manager general al companiei BOCM Pauls din Romania, care se ocupa cu alimente pentru animale, este de acord cu acest lucru. "Birocratia se diminueaz a tot mai mult. (...). Lucram aici de suficient de mult timp pentru a sti ca mai degraba lucram cu birocratia, decat impotriva ei". Faint s-a mutat cu sotia si fiica lor de sapte ani in Bucuresti, iar acum are o casa intr-o suburbie a oras- ului. "Am avut parte de o schimbare completa de cultura" , a declarat acesta. "A lua masa in oras, a face cumparaturi sau a merge in baruri este foarte ieftin. Practic, ne-am transformat din nou in adolescenti".

Reforma rapida si constructiile in cursa pentru aderarea la UE au avut consecinte sociale in Romania. La fel cum in Marea Britanie pensiile nu au tinut pasul cu veniturile si cu nivelul de trai. Aproximativ doua milioane de romani - 20 la suta din populatia activa - lucreaza in strainatate, in principal in Italia si Spania. In timp ce acest lucru are drept consecinte o criza pe piata interna a muncii, ajuta pe de alta parte la alimentarea economiei, care creste de la an la an cu peste sase la suta. Emigrantii romani contribuie cu peste patru miliarde de euro din venituri din strainatate si investesc apoi in tara.

Cu toate acestea, deficitul de pe piata de munca este putin probabil sa fie acoperit de emigrantii britanici in momentul in care Romania si Bulgaria vor adera la UE, la 1 ianuarie 2007. Salariul mediu in Romania este de 350 de euro pe luna, iar sistemul neclar al permiselor de munca nu vor fi inlocuite peste noapte de o politica a usilor deschise. Dar daca vrei sa lucrezi in Romania, trebuie sa inveti limba.

Desi foarte multi vorbesc engleza, niste cunostinte de baza in domeniu, in limba romana, ar oferi mai multe oportunitati de lucru, in special in industriile creative, a declarat Wilson, in opinia caruia "Parisul este Bucurestiul vestului si nu invers".

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...