Castelul Huniazilor, in topul celor mai tari castele din lume

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 17:10
6042 citiri
Castelul Huniazilor, in topul celor mai tari castele din lume

Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante edificii cu arhitectura gotica din Romania, si un exponent al perioadei evului mediu a fost inclus, de lonelyplanet.com, in topul celor mai frumoase castele din Europa, depasind constructii similare, din Polonia si Danemarca.

Castelul Huniazilor

Construit de Ioan de Hunedoara, in secolul al XV-lea, castelul este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica, din Transilvania.

O constructie masiva, cu turnuri, bastioane si donjon, castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.

Lonelyplanet.com l-a inclus in topul celor mai frumoase castele din Europa, multumita aspectului sau impunator si datorita faptului ca este una dintre cele mai importante fortificatii cu arhitectura gotica, din Romania.

Castelul din Praga

Sa il consideri doar un castel este o greseala majora. Prazsky Hrad ar fi subestimat foarte mult daca ar fi privit strict ca un castel, pentru ca reprezinta un adevarat oras compact, cu o catedrala, strazi, case si mai multe palate, toate inconjurate de ziduri de aparare.

O serie de conducatori ambitiosi a consolidat versiunea originala, din secolul al IX-lea, imbinand mai multe stiluri arhitecturale complementare, de la gotic pana la baroc.

Eilean Donan, Scotia

Eilean Donan, un castel scotian solitar si robust a fost subiectul mai multor brosuri de promovare turistica a Scotiei.

Este suficient sa il privesti si ti se va parea ca auzi cantec de cimpoi, clipocit de ape peste podurile de piatra si ca vei vedea ceata deasa cum invaluie totul in jur.

Cel putin, asta a fost atmosfera surprinsa in cele mai multe pelicule cinematografice filmate aici. Realitatea, insa, nu e departe.

In interior, a fost reamenajat, in asa fel incat sa reproduca perioadele de glorie. Castelul medieval a fost distrus in 1719, de catre soldati englezi, apoi reconstruit in secolul al XX-lea.

Schloss Neuschwanstein, Bavaria, Germania

Bavaria, tinutul regelui “nebun”, Ludovic al II-lea, este un taram plin de povesti romantice, cu iz cavaleresc si de istoririsi “de capa si sfada”.

Grandoarea caracteristica pentru castelele construite aici a devenit, aproape, un stereotip. Constructia lui Neuschwanstein a inceput in 1869, pe o culme impadurita.

Sala menestrelilor, Marea sala a tronului si multe alte elemente-cheie ale domniei inca s-au pastrat. Ca sa poti aprecia “viziunea” lui Ludovic, trebuie sa te opresti la Marienbrucke (Podul Maria) si sa admiri panoramele de neuitat ale castelului, precum si cascada pitoreasca de la Pollat Gorge (Cheile Pollat).

Castelul de Pubol, Catalonia, Spania

Acest monument medieval, din La Pera, ,,o afacere compacta, in stil gotic-renascentist” a fost suficient de interesant incat sa il tenteze pe Salvador Dali sa il cumpere, in 1968.

Dupa ce a fost modificat, dupa gusturile sale, castelul s-a transformat in cu totul altceva. Excentricul artist si-a pus amprenta asupra edificiului.

Sotia sa, Gala, a fost de asemenea, foarte implicata in decorarea interiorului. Excentricitatile abunda peste tot si ii surprind pe turistii mai putin familiari cu munca artistului. De exemplu, mormantul lui Gala se afla in cripta subterana si este pazit de ...girafe de plus.

Tintagel, Cornwall

Legenda Regelui Arthur l-a influentat atat de mult pe Earl of Cornwall, incat acesta a ordonat construirea unui castel in 1233, pe Insula Tintagel. Astazi, din maretia cetatii nu au ramas decat ruinele si o importanta doza de misticism.

Parcurgerea podului fragil care te duce spre interiorul fortificatiei te duce cu gandul la dificultatile pe care trebuiau sa le infrunte armatele inamice, in cucerirea castelului.

Desi prabusite, zidurile de aparare continua sa impresioneze si sa ofere cateva locuri excelente pentru admirarea peisajelor.

Chateau de Peyrepertuse, Languedoc-Roussillon, France



Pe masura ce strabati drumurile serpuite din sud-vestul indepartat al Frantei, zaresti fortarete pe culmi de dealuri, unele semete, altele in ruina.

Cruciada Albigensiana din secolul al XIII-lea a dus la moartea a sute de mii de „eretici”, aceste bastioane fiind locul unde si-au dat viata ultimii dintre cavaleri. Castelul de la Peyrepertuse, cel mai mare si cel mai semet (aflat la inaltimea cea mai mare), gazduieste, in prezent, vanatori de soimi si turniruri.

Insa, odata ce ajungi acolo, poti observa peisajul "zdrentuit" si poti face un exercitiu de imaginatie, sa calatoresti in timp, pe vremea cruciatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#castel, #top castele, #castel huniarzi , #Stiri Turism