Castelul Bran scoate Romania din cataloagele turistice

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 13:13
2259 citiri
Castelul Bran scoate Romania din cataloagele turistice

O parte din turoperatorii straini vor sa scoata Romania din cataloagele lor si sa-i faca antireclama, nemultumiti de faptul ca programul de vizitare a Castelului Bran a fost redus, iar mobilierul este mutat in cladirea Vamii Bran, se arata intr-un comunicat al ANAT.

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) spun ca au primit proteste din partea unor turoperatori straini care, nemultumiti de reducerea programului de vizitare a castelului, vor sa scoata Romania din cataloagele lor, conform Mediafax.

De la sfarsitul lunii februarie, in programul de vizitare a castelului au fost introduse doua zile de pauza, luni si marti, iar in restul saptamanii programul a fost micsorat la 4-5 ore.

"In plus, in prezent mobilierul este mutat in cladirea Vamii Bran, in castel ramanand doar peretii dezgoliti", se precizeaza in comunicat.

Potrivit ANAT, este necesara o interventie urgenta a Ministerului Turismului pentru o "campanie de salvare" a Castelului Bran.

"Dorim sa lansam un semnal de alarma catre Ministerul Turismului pentru o sansa de rascumparare a castelului. Se vehiculeaza diferite sume in acest sens, 20-30-40 milioane dolari sau euro. Cert este ca muzeul trebuie sa se pastreze cu exponatele sale, cu castelul, dar si cu specificul etnografic", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele ANAT, Mircea Vladu.

El a adaugat ca o situatie asemanatoare poate avea loc anul viitor, atunci cand va fi retrocedat si Castelul Peles. 

Castelul Bran va intra, in luna mai, in administrarea lui Dominic de Habsburg, caruia i-a fost retrocedat in urma cu trei ani. Pana in prezent, statul roman a platit chirie pentru pastrarea colectiilor sale in Castelul Bran, insa obiectele respective vor fi mutate la Vama medievala, domeniu situat in apropierea castelului. 

Transferarea colectiilor a inceput deja, obiectele respective urmand sa poata fi vizitate in curand la Vama medievala, a declarat saptamana trecuta ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Si domeniul Vama medievala a fost restituit familiei de Habsburg, insa statul roman va pastra acest spatiu pana in 2012.

Castelul Bran a fost retrocedat, pe 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg si pana pe 18 mai 2009 va pastra destinatia de muzeu, fiind in administrarea statului roman, prin intermediului Ministerului Culturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#bran, #castel, #cataloage, #habsburg, #retrocedat, #romania, #turism, #turoperatori , #Stiri Turism