Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Castelul Bran ar putea fi exploatat de un operator cultural spaniol

Castelul Bran ar putea fi exploatat de un operator cultural spaniol
Oferta de vanzare a Castelului Bran, pe care Casa de Habsburg a lansat-o Consiliului Judetean Brasov, include un plan de afaceri pe baza caruia un mare operator cultural spaniol ar exploata turistic obiectivul si ar plati, din profit, leasingul pentru castel, potrivit avocatului vanzatorilor.

Reprezentantii Casei de Habsburg l-au contactat pe presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, cu o oferta de cumparare a Castelului Bran, cu plata esalonata pe zece ani. Dominic de Habsburg cere pe castel 60 de milioane de euro, iar, daca tranzactia va fi realizata, CJ Brasov ar urma sa achite in primul an 1,6 milioane de euro si in al doilea an 1,1 milioane de euro. Restul sumei ar fi esalonat intr-un sistem de leasing. Potrivit lui Cancescu, platile vor fi acoperite din exploatarea castelului si a brandului Bran.

Intrebat cum va fi exploatat castelul si brandul in eventualitatea incheierii unei tranzactii, Cancescu a declarat miercuri pentru NewsIn ca exploatarea se va face pe baza unui "plan de afaceri ", a unei propuneri a mostenitorilor castelului.

Avocatul Casei de Habsburg, Corin Trandafir, a confirmat pentru NewsIn ca CJ Brasov a primit si un plan de afaceri. Desi nu a fost implicat direct in redactarea acestuia si nu cunoaste detalii, avocatul a spus ca planul este insusit de un mare operator cultural spaniol care ar urma sa scoata profit din exploatarea turistica a castelului si din facilitatile suplimentare pe care le-ar construi.

Spanioli ar urma sa acopere, din veniturile obtinute, plata unei parti a leasingului de 60 de milioane de euro, incheiat cu o banca austriaca. Consiliul judetean nu ar trebui sa plateasca din bani publici decat 2,7 milioane de euro in primii doi ani de la cumparare, iar restul imprumutului ar fi platit de respectivul operator.

Rolul operatorului spaniol ar fi, potrivit lui Trandafir, sa exploateze mai eficient proprietatea si brandul Bran.

Planul de afaceri pe care l-a primit Cancescu de la Casa de Habsburg mizeaza "numai pe Dracula" si exploateaza mitul contelui vampir, a spus presedintele CJ.

Chiar daca, din punct de vedere istoric, Dracula, respectiv Vlad Tepes, nu a locuit la Castelul Bran, presedintele Consiliului Judetean nu considera acest aspect un impediment si spune ca "mitul exista", poate aduce bani si "trebuie incurajat".

Presedintele CJ Brasov nu este inca autorizat sa dea publicitatii planul de afaceri, dar il va supune atentiei comisiilor de specialitate si plenului Consiliului Judetean Brasov. Acestia vor analiza oferta Casei de Habsburg si vor acorda un vot de principiu.

Mostenitorii principesei Ileana a Romaniei (care a intrat in posesia acestui castel in anul 1938), Dominic de Habsburg, Maria Margareta si Elisabeta, au devenit proprietarii castelului in 2006, cand Ministerul Culturii le-a transferat dreptul de proprietate din tutela statului.

Castelul Bran a fost construit 1377-1382 de catre brasoveni, la ordinul regelui maghiar Ludovic I de Anjou. Aflata la un moment dat in posesia domnitorului muntean Mircea cel Batran, cetatea va fi incredintata in 1426 principelui Transilvaniei. In 1495, domnitorul Tarii Romanesti Vlad Tepes trece prin Bran si ataca Brasovul, in urma unui litigiu comercial cu negustorii brasoveni. Este singura data cand Tepes viziteaza Castelul Bran.

In 1920, brasovenii daruiesc castelul familiei regale romane, care il stapaneste timp de 27 de ani, pana cand printesa Ileana, sotul si copiii ei parasesc Romania si lasa Castelul Bran in custodia statului roman, care il transforma in muzeu.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 974 ori