Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Carnavalul de la Koeln, in plina desfasurare

Carnavalul de la Koeln, in plina desfasurare

Carnavalul de la Koeln, cel mai mare din Europa si al doilea ca marime dupa cel de la Rio de Janeiro (Brazilia), se afla in ultimele zile de desfasurare.

Serbare cu origini pagane care precede inceperea postului pastelui in occidentul crestin, carnavalul a inceput joi prin asa numita Weiberfastnacht (carnavalul femeilor n.red.) si se desfasoara neintrerupt pana marti, 20 februarie, (numita in traditia occidentala, in functie de tara, Faschingdienstag, mardi gras, martea grasa etc.), moment cand serbarile zgomotoase iau sfarsit pentru a face loc Miercurii Cenusii, prima zi a postului pascal. Carnavalul are traditii bine ancorate mai ales in zonele catolice ale Germaniei, cu precadere in zona Rinului (Rheinland), punctul central reprezentandu-l orasul Koeln.

Odata cu ziua carnavalului femeilor, incepe in Koeln un fenomen care seamana cu o nebunie generala. Asa numitii Jecken (nebuni, traducere aproximativa) ies in strada deghizati in cele mai bizare costumatii, realizate toate cu o fantezie greu de egalat. Barurile, cluburile de noapte, strazile sunt pline de voie buna, dar si de urlete salbatice si unele acte de violenta. Politia are insa grija sa fie prezenta la locul evenimentelor, mai ales ca numarul mare de participanti, foarte multi dintre ei turisti straini veniti special la Koeln cu aceasta ocazie,ingreuneaza enorm pastrarea ordinii si disciplinei in oras.

Anul acesta, la mare cautare au fost costumatiile reprezentand calugari franciscani, calugarite, cavaleri, muschetari si mai ales bufoni. Din gara centrala a orasului, Koeln Hauptbahnhof, curgeau zi si noapte, cu fiecare tren care sosea, mii de turisti germani si straini, veniti din toate colturile tarii sau ale lumii la acest eveniment deja celebru.

Sambata seara, la orele 19.00, a inceput partea principala a carnavalului, care include defilari pe strazi si evenimente artistice de tot felul, cu artisti renumiti din zona. Daca pana sambata, serbarea carnavalului s-a concentrat in zona barurilor si cluburilor, duminica au inceput paradele. Dupa celebrarea misei solemne de la orele 10.00, giganticul dom din Koeln (cea mai mare catedrala gotica din lume n.red.) si-a inchis portile pentru a impiedica multimea de carnavalisti sa intre cu urlete si trambite si sa tulbure linistea sanctuarului, care adaposteste relicvele celor trei magi.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu celelate biserici din oras, dupa misa de duminica, iar portile lor vor ramane inchise pana la sfarsitul carnavalului, in perioada cand acesta se desfasoara, pentru a garanta securitatea lacasurilor de cult si ca un fel de semnal ca, in aceste zile de carnaval, dumnezeul crestin inchide ochii si se face ca nu vede dezlantuirea de simboluri pagane. Duminica a fost dedicata paradei scolilor si a cartierelor (Schull- und Veedelzoech), la care scolile din oras si-au adus contributia cu costumatii speciale, care alegorice si fanfare de tot felul.

Bucuria copiilor a reprezentat-o aruncarea de bomboane si de alte dulciuri de catre participantii la defilare, fiecare dintre spectatorii aflati pe margine incercand sa prinda cat mai multe dulciuri aruncate spre multime de catre participantii la parada, fie ei clovni, muschetari sau alte personaje mascate. In multime abia daca se vedea vreo persoana care sa nu fie costumata, ceea ce este de altfel vazut cu ochi rai de catre lumea in sarbatoare. De altfel nici nu era prea greu sa-ti procuri un obiect cu care sa te impodobesti sau sa te deghizezi complet, pentru a fi in ton cu ceilalti, preturile pornind de la 1 euro pentru o salba de Tahiti si pana la 15 euro pentru o palarie de bufon, sau mai mult pentru un costum intreg. Oricum ar fi, in zilele carnavalului numai cei care nu poarta o costumatie traznita trebuie sa fie cei care sa se rusineze, altfel decat in zilele obisnuite, cand decenta este recomandata. Carnavalul este la urma urmei o petrecere a simturilor si o dezlantuire de porniri ancestrale.

Luni carnavalul continua cu cea mai trasnita parada, cea a carelor alegorice de mari dimensiuni, asanumita Rosenmontag (lunea nebunilor). Orasul este in timpul acestei parade in mare parte blocat, cel putin in partea centrala, lucru care se poate observa si in alte mari orase din zona Rheinland-Westfalen sau sudul landului Niedersachsen, precum Osnabrueck, unde parada principala a avut loc sambata dimineata. Marti luminile se sting incet incet iar la Koeln si in celelalte orase si localitati din zona Rinului se intoarce linistea, cea a postului crestin, intr-o zona puternic marcata de catolicism.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1435 ori