Cardul de vacanta: cum se foloseste. Diferentele fata de sistemul vechi al tichetelor pentru bugetari

Luni, 05 Iulie 2021, ora 03:19
4699 citiri
Cardul de vacanta: cum se foloseste. Diferentele fata de sistemul vechi al tichetelor pentru bugetari
Cardul de vacanta este usor de folosit/ FOTO Pixabay

Chiar daca in 2021 bugetarii nu au primit carduri de vacanta sau tichete de vacanta, autoritatile centrale au luat decizia ca acestia sa le poata utiliza pe cele obtinute in anii precedenti, ramase nefolosite.

Concret, institutiile si autoritatile publice pot acorda o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere de vacanta pe hartie sau card, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

In ceea ce priveste perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta, emise in perioada martie 2019 - noiembrie 2020, indiferent de suport, s-a prelungit pana la data de 31 decembrie 2021.

Motivul prelungirii a fost economia la bugetul de stat, dupa cum a explicat premierul Florin Citu, care a punctat ca a permis ca voucherele de vacanta - indiferent ca sunt sub forma de carduri sau de tichete - pot fi folosite anul acesta, noi carduri urmand a ajunge in posesia bugetarilor abia din 2022.

Diferenta dintre voucherele pe hartie si carduri

Cardurile de vacanta sunt o versiune moderna de acordare a primelor si indemnizatiilor de vacanta. Spre deosebire de tichete, cardurile pot fi alimentate periodic. In ceea ce priveste banii de pe card, ei pot fi folositi pentru plata transportului, cazarii, meselor, tratamentelor si a serviciilor de agrement dorite.

Beneficiarii pot achizitiona produse si servicii oferite de agentii de turism, hoteluri, pensiuni si unitati de tratament balnear din Romania, cu mentiunea ca acestea trebuie sa aiba autorizatie sau licenta oferita de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Cardul de vacanta se comanda o data la patru ani si poate fi alimentat atunci cand institutia ofera indemnizatia sau prima de vacanta beneficiarului.

Ce nu se poate plati cu cardul de vacanta

Cardul de vacanta nu poate fi utilizat pentru plata online, de asemenea, nu pot fi acoperite cheltuielile cu combustibilul.

Conform legislatiei in vigoare, cardul de vacanta si voucherele de vacanta pot fi folosite strict la plata pachetelor turistice cu o componenta de servicii de turism si agrement si cu cel putin o noapte de cazare.

Ponderea rezervarilor a crescut

In 2019, ponderea rezervarilor cu vouchere de vacanta era de 26% din totalul vacantelor. In 2020, a crescut la 35%.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism a dat publicitatii numarul de vouchere care au ramas nefolosite in 2020 si pot fi utilizare in acest an.

Conform celor de la ANAT, in 2019 plus primele zece luni ale lui 2020, ...citeste mai departe despre "Cardul de vacanta: cum se foloseste. Diferentele fata de sistemul vechi al tichetelor pentru bugetari" pe Ziare.com

China interzice camerele de recunoaștere facială în băile publice, dar le permite pentru o situație destul de îngrijorătoare. Ce se ascunde în spatele noilor reguli?
China interzice camerele de recunoaștere facială în băile publice, dar le permite pentru o situație destul de îngrijorătoare. Ce se ascunde în spatele noilor reguli?
China pare că pune frână tehnologiei de supraveghere, dar păstrează în același timp un drum liber pentru folosirea ei în scopuri pe care puțini le pot controla. Autoritățile de la...
Pensiile speciale strivesc șansele de a primi bani europeni. Cum s-a pus CCR zid în fața Comisiei Europene, cu costuri mari pentru România
Pensiile speciale strivesc șansele de a primi bani europeni. Cum s-a pus CCR zid în fața Comisiei Europene, cu costuri mari pentru România
Pentru a primi o parte din banii europeni care sunt incluși în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să facă o reformă a sistemului de pensii speciale....
#vacanta, #card de vacanta, #tichete vacanta, #bugetari, #citu , #Stiri Turism

Curs valutar

1 EUR = 4.9761 RON

0.0007

1 USD = 4.6113 RON

0.0147
  1. Este bine să rambursezi anticipat creditul bancar? Sfaturile unui fost director de bancă: „În România, începe sezonul ploios”
  2. Marea provocare pentru șoferi, după prelungirea prețurilor RCA. 3 din 10 mașini circulă fără asigurare: Ce riscă
  3. ”Omul lui Trump” îngrozit după pierderi de 1.000 de miliarde dolari: ”Se simte ca Armagedonul”
  4. 3 pași pentru a deveni mai bogat decât 99% din populație până la vârsta de 40 de ani. Cum să folosești "efectul de levier"
  5. Care sunt cele mai bogate municipii din România, în 2025. Topul surpinzător al celor mai înstărite reședințe de județ din România, raportat la bugetul pe cap de locuitor
  6. Cum poate ajunge o persoană care plasează la bursă 100 de lei pe lună la un câștig final de 146.000 de lei. Cât timp trebuie să investească
  7. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari
  8. Operațiune secretă dezvăluită, după o investigație-bombă: Putin a primit tone de bani cash de la 2 țări vestice
  9. Mașina electrică revoluționară, care îi dă o lovitură grea lui Elon Musk: Se încarcă în doar 5 minute VIDEO
  10. Lovitură din China pentru Elon Musk. Gigantul care bate record după record și a depășit Tesla