Bulgarii declara proiect "de importanta nationala" drumul care ar lega Romania de Grecia

Miercuri, 24 August 2011, ora 17:46
2075 citiri
Bulgarii declara proiect "de importanta nationala" drumul care ar lega Romania de Grecia

Guvernul bulgar a declarat drumul de la Ruse, de la granita cu Romania, pana la Pasul Makaza, de la granita cu Grecia, proiect de "importanta nationala", un obiectiv care, daca ar fi realizat, ar furniza cea mai scurta ruta dintre Romania si Grecia.

Drumul Ruse-Makaza, care ar lega Romania de Grecia traversand Bulgaria Centrala, este proiectat ca parte din Coridorul Paneuropean de transport nr.9, al carui traseu trece prin Helsinki, statele baltice, Moscova, Kiev, Bucuresti pana in portul Alexandroupololis de pe litoralul elen al Marii Egee, precizeaza Sofia News Agency, citata de NewsIn.

Coridorul international de transport, care poate stimula dezvoltarea regiunilor prin care trece, nu functioneaza in prezent.

Trecatoarea Makaza din Muntii Rodopi ramane inchisa la granita dintre Bulgaria si Grecia, in ciuda numeroaselor promisiuni facute in ultimii cinci ani de politicieni din ambele tari ca va fi deschis "anul viitor" un punct de trecere a frontierei.

Intarzierea deschiderii Pasului Makaza, care se afla la circa 20 de kilometri nord de coasta elena a Marii Egee, a fost pusa pe seama ritmului lent de constructie a drumului de partea greaca a frontierei. Daca ar deveni deplin operationala, soseaua Ruse-Makaza ar fi cel mai scurt drum de la Bucuresti - si din o mare parte a Europei Centrale si de Est - pana la Marea Egee si Mediteraneana.

Pe teritoriul bulgar, drumul Ruse-Makaza (I-5 sau E-85, sectiune a coridorului de transport paneuropean nr. 9) trece prin Ruse, Biala, Veliko Tarnovo, Drianovo, Gabrovo, Pasul Sipka (din Muntii Balcani), Kazanlak, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardjali si Momcilgrad.

Decizia multasteptata a guvernului bulgar de a face din soseaua Ruse-Makaza proiect prioritar este justificata de necesitatea absorbtiei fondurilor UE prin Programul Operational pentru Transport si va permite accelerarea procedurilor administrative pentru investitii, exproprieri si constructie.

Guvernul bulgar intentioneaza sa transforme drumul intr-o autostrada cu patru benzi si vrea sa construiasca sectiunea de 24 de kilometri dintre Kardjali la Makaza cu fonduri europene.

Portiunea respectiva de drum va fi construita de un consortiu de patru firme si costa in total 32 de milioane de euro.

Nu este clar inca - noteaza Sofia News Agency - daca decizia de miercuri a guvernului bulgar va accelera cumva si realizarea unuia dintre proiectele de infrastructura despre care s-a vorbit cel mai mult in ultimii 20 de ani in Bulgaria - construirea unui tunel prin Pasul Sipka, in Muntii Stara Planina, ceea ce ar fi de natura sa imbunatateasca simtitor legaturile de transport dintre nordul si sudul Bulgariei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#bulgaria, # drum romania grecia, # ruse , #Stiri Turism