Braila: Consiliul Judetean a alocat 1,5 milioane lei pentru salvarea statiunii Lacu Sarat

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 11:27
1373 citiri
Braila: Consiliul Judetean a alocat 1,5 milioane lei pentru salvarea statiunii Lacu Sarat

Consiliul Judetean Braila a alocat 1,5 milioane lei pentru salvarea statiunii Lacu Sarat, care se afla intr-un grad avansat de degradare, a anuntat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

"Lacu Sarat nu mai arata demult a statiune, numai tablita de la intrare a mai ramas sa aminteasca faptul ca aici a fost candva statiune. Trebuie sa incepem treaba aici, altfel ne facem de ras. Avem un proiect mare pentru Lacu Sarat. Am prins in buget 1,5 milioane de lei, vom mai da si alti bani, dar trebuie sa dea si Primaria Braila macar cat dam noi si CLM Chiscani sa contribuie cu ceva", a spus marti Bunea Stancu.

Consilierii judeteni au votat anul trecut un proiect de hotarare privind infiintarea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara pentru salvarea statiunii Lacu Sarat intre municipiul Braila si comuna Chiscani pe raza careia se afla statiunea.

Pe lista masurilor de urgenta care vor fi luate se afla infiintarea unei paduri in jurul lacului, pe o suprafata de 50-60 de hectare, desfiintarea gardurilor din statiune si a barierei de la intrare, asigurarea de alei practicabile si infiintarea unui sens giratoriu la intrarea in statiune.

"In jurul lacului o sa incercam sa obtinem in jur de 50-60 de ha de teren pentru a infiinta o padure. Discutam si despre obligatia administratiilor de a asigura un loc pentru plaja, pentru acces la lac, locuri de parcare, dar si utilitatile necesare care inseamna apa, canalizare, electricitate, eventual gaz metan. Gandim o administrare care sa fie numai a Lacului Sarat. Vreau ca oamenii sa se plimbe in siguranta in statiune. Astazi, statiunea este patria gropilor. Mai este si acea bariera la intrare, de parca suntem la Penitenciarul Jilava", a afirmat Bunea Stancu.

Proiectul tehnic de modernizare a statiunii va fi executat de arhitecti ai Universitatii "Ion Mincu", iar asociatia nou infiintata are rolul de a veni cu proiecte pentru dezvoltarea statiunii Lacu Sarat.

Modernizarea statiunii Lacu Sarat din Braila, recunoscuta in tara si peste hotare pentru proprietatile curative ale namolului sapropelic existent aici, este blocata de cativa ani, iar infrastructura existenta se degradeaza pe zi ce trece din cauza disputei asupra dreptului de administrare a terenului pe care se afla statiunea si care este revendicat in instanta de primariile Chiscani si Braila.

Primaria Chiscani sustine ca statiunea este in administrarea sa, in timp ce Primaria Braila revendica dreptul de administrare a statiunii pe motiv ca ani de zile municipalitatea a investit in dezvoltarea obiectivelor existente aici, marul discordiei fiind taxele si impozitele ce pot fi incasate.

Lacu Sarat are o suprafata de 1,72 kilometri patrati si o adancime de 1,5 metri, iar proprietatile sale curative se pastreaza si pe timpul secetei, deoarece pe portiunile de unde se retrage apa saratura formeaza o crusta care protejeaza stratul de namol.

Datorita continutului ridicat de iod, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament. Lacul contine importante rezerve de namol sapropelic si de apa minerala hipertonica. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afectiuni ale sistemului nervos periferic, stari post-traumatice, afectiuni respiratorii.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Lacul Sarat investitii, #modernizare Lacul Sarat , #Stiri Turism