Batalia pentru plaje incinge litoralul italian

Marti, 31 Iulie 2007, ora 09:30
1190 citiri

O zi pe plajele private din Italia a devenit un adevarat lux, pretul platit pentru cateva ore de stat la soare, o umbrela si un sezlong ajungand vara aceasta la aproximativ 31 de euro, informeaza AFP.

Si, pentru ca plajele publice - fara dusuri si fara toalete - lasa de dorit, aglomeratia este mare, iar turistii, din ce in ce mai nemultumiti. Scaldatul este permis in Italia de-a lungul a nu mai putin de 5.000 km de coasta, insa faptul ca pentru a face plaja trebuie sa platesti mai peste tot a incins serios spiritele.

Marul discordiei il reprezinta asa-numitul "spatiu liber". "Teoretic, firmele private trebuie sa lase un spatiu liber de cativa metri, chiar in fata apei, pe plaja pe care o au in concesiune", explica un salvamar din Ostia.

In timp ce ecologistii si asociatiile care ii reprezinta pe consumatori cer ca in spatiul liber sa poata sta oricine, concesionarii vor sa limiteze accesul amatorilor de relaxare si plimbari la malul marii, pe motiv ca ar obstructiona activitatea salvamarilor.

Concesionarii privati au cucerit plajele

Un responsabil din cadrul asociatiei ecologiste Legambiente, Sebastiano Venneri, sustine ca Ostia nu este singura regiune din Italia unde cu greu mai poti gasi un loc de plaja gratis, probleme similare existand in Puglia si Emilia Romana. De vina este, potrivit lui Venneri, descentralizarea gestionarii litoralului, care a trecut din mainile statului in cele ale regiunilor si comunelor. Procesul a inceput acum 11 ani.

"Colectivitatile locale s-au trezit cu noi competente, mai ales in ceea ce priveste curatirea plajelor. Dar competentele nu au fost insotite de mijloace financiare si umane. Prin urmare, cand un intreprinzator privat se prezinta pentru a lua in concesiune o plaja, presiunea financiara este foarte puternica", explica Sebastiano Venneri.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=316105>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...