Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Batalia pentru "Castelul contelui Dracula"

Batalia pentru "Castelul contelui Dracula"
Vanzarea castelului Bran - cunoscut mai mult sub numele de Castelul contelui Dracula - a torpilat reactii in Romania, intrucat Ministerul Culturii din aceasta tara balcanica sustine ca trebuia sa fie intrebat acesta primul si nu consiliul local din Brasov daca este interesat de achizitionarea castelului. Consiliul Judetean Brasov a anuntat ca va achizitiona castelul Bran care apartine arhitectului Dominique von Habsburg, nepotul ultimului rege al Romaniei.

Dominique von Habsburg a facut intai oferta Brasovului si a cerut pentru castel 60 milioane euro si, potrivit presedintelui Consiliului Brasovului, Aristotel Cancescu, banii vor fi dati treptat in decurs de 10 ani.

Dupa decizia de scoatere la vanzare a castelului, multi au sustinut ca este proprietatea lor. Evaluatorul de imobile Arthur Silvestri sustine ca acest castel este proprietatea unei manastiri din Pensylvania, in SUA, si ca a fost obtinut ilegal de familia regala. Pana in acest moment nu exista nici o reactie oficiala din partea Casei Habsburg.

Pe de alta parte, unii judecatori sustin ca acest castel a fost oferit reginei Maria de orasul Brasov in 1920 si, dupa moartea acestea, nu trebuia sa ramana in proprietatea familiei, ci trebuia sa fie returnat primariei Brasovuluui.

Totusi, castelul, dupa moartea reginei Maria, a trecut in proprietatea fiicei acesteia, Ileana, mama actualului proprietar, Dominique von Habsburg. O alta grupare de judecatori mentioneaza ca Ileana a decis sa traiasca la manastire, in Pensylvania, cu numele de maicuta Alexandra si a inscris castelul in proprietatea manastirii.

Azu, castelul constituie centru de atractie pentru mii de turisti care viziteaza Romania si, potrivit lui Cancescu, este o sansa pentru Brasov sa-l obtina, intrucat este consacrat ca "punct de atractie" al regiunii.

Dominique von Habsburg a inceput procesul de revendicare a castelului - contruit acum 900 de ani - in 2005, dupa decizia guvernului roman de returnare a proprietatilor cetatenilor nedreptatiti de regimul lui Nicolae Ceausescu.

Castelul Bran a fost construit in 1212 si se afla in judetul Brasov. In secolul al XV-lea a trecut in proprietatea voievodului Vlad tepes al Valahiei, cunoscut si cu numele contele Dracula.

Castelul a fost facut celebru pe plan international de Brom Stocker, care in 1897 a scris povestirea avandu-l ca erou pe contele Dracula. Potrivit legendei, contele Dracula a locuit putin in acest castel, dar nu exista dovezi ca i-ar fi apartinut.

Bloombiz
(Sursa: ANA/MPA, (Grecia), Rador)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 982 ori