Avionul-gigant face primul zbor

Miercuri, 27 Aprilie 2005, ora 09:32
1125 citiri

Airbus A 380, cel mai mare avion de pasageri din lume, va face astazi primul sau zbor. Zborurile de testare vor dura aproape un an, dupa care aeronava va intra efectiv in exploatare. Primul zbor al celei mai mari aeronave din lume este programat sa aiba loc astazi, in cazul in care conditiile meteorologice vor permite acest lucru.

DE LUX. Avionul, care dispune de punte dubla, are o capacitate de transport de peste 800 de pasageri, iar liniile aeriene au avansat posibilitatea amenajarii de baruri si sali de gimnastica la bordul aparatului. Pana acum, compania Airbus a primit 139 de comenzi de la 13 linii aeriene pentru aeronava A 380. Compania aeriana din Dubai a comandat 45 de aparate de zbor. Costul noului avion de pasageri se ridica la 285 de milioane de dolari.

Aeronava-gigant depaseste in dimensiuni aparatul Boeing 747, care a detinut recordul pentru cel mai mare avion de pasageri timp de 40 de ani, fiind cu 15 metri mai lata, cu patru metri mai inalta si cu 118 tone mai grea decat acesta.

Zborul de astazi va marca inceputul unei perioade de probe de un an, inainte ca acest tip de avion sa intre efectiv in exploatare, la compania Singapore Airlines.

TRASEU. Aeronava va decola din Toulouse, locul unde a fost produsa. Peste 50.000 de persoane vor urmari zborul, evenimentul urmand sa fie transmis in direct de televiziuni.

La zborul de astazi, aeronava va avea la bord un echipaj format din sase persoane, dintre care doi piloti, trei ingineri si un mecanic de navigatie. La buna desfasurare a zborului vor contribui si 30 de ingineri si specialisti care se vor afla la sol.

Cursa, care se va desfasura in cea mai mare parte deasupra Atlanticului, poate dura intre o ora si cinci ore, in functie de conditiile meteo, potrivit directorului programului, Charles Champion, citat de AFP. Primaria din Toulouse va difuza imagini in direct pe un ecran gigantic, instalat in piata principala a orasului, Place du Capitole, de unde peste 10.000 de peroane vor putea fi martorii marelui eveniment.

Jurnalul National

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...