Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aproape 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea audiovizualului romanesc

Aproape 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea audiovizualului romanesc

Un proiect Phare lansat marti de Comisia Europeana va aduce in Romania 1.400.000 de euro, bani ce vor fi folositi, in mare parte, pentru acordarea de imprumuri nerambursabile producatorilor independenti si distribuitorilor, intr-un program derulat prin Centrul National al Cinematografiei.Cea mai mare parte din banii de la Comisia Europeana, 900.000 de euro, vor fi folositi pentru dezvoltarea proiectelor romanesti in domeniul audiovizualului, prin imprumuturi nerambursabile acordate producatorilor independenti pentru: dezvoltarea de proiecte, programe de training destinate specialistilor din industria audiovizuala (pentru organizarea si administrarea proiectelor si resurselor, marketing, promovare si vanzare), dar si pentru sprijinirea distribuitorilor de filme ce vor sa aduca in Romania productii europene non-nationale.

Cei mai multi bani, 350.000 de euro, vor fi alocati pentru programele de training, alti 300.000 de euro, pentru dezvoltarea de proiecte si 250.000 de euro, pentru distributia de productii europene non-nationale. Restul de 500.000 de euro reprezinta bugetul de implementare.

"Dezvoltarea de proiecte presupune un fel de pre-productie, de la scriere-rescriere de scenarii, pana la gasirea locurilor de filmare", a explicat marti, intr-o conferinta de presa, director general al Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu.

Comisia Europeana va finanta astfel cel putin 20 de proiectele romanesti in domeniul audiovizualului, cu cate 10.000, 15.000 de euro fiecare, a spus directorul companie Pro Management GMBH Renate Roginas, cea care conduce echipa de experti internationali ce va acorda consultanta pentru implementarea programul Comisiei in Romania.

Cererile pentru propuneri de proiecte si programe vor fi publicate, cel mai probabil, dupa 15 ianuarie 2007, au anuntat marti reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Procesul de selectie al proiectelor va dura aproximativ o luna si va avea mai multe componente: initial, proiectele depuse vor fi analizate de experti independenti europeni, apoi vor trece printr-o comisie, formata tot din experti din Europa ce va stabili ce proiecte vor primi bani.

Proiectul Phare a inceput in Romania inca din iunie 2005, iar pana in prezent s-a selectionat compania ce urmeaza sa acorde consultanta, iar pana in ianuarie 2007 se va lucra la ghidurile aplicantului, caiete de sarcini sau formulare de inscriere.

"Programul ar trebui sa se incheie in decembrie 2007, dar e probabil sa cerem o perioada de extindere de 2, 3 luni", a declarat pentru NewsIn coordonatorul unitatii de implementare a proiectului, Eugen Cadaru.

Proiectul este construit dupa modelul programului european specializat de sustinere financiara a industriei audiovizulului, Media Plus, la care Romania va avea acces dupa aderare. Politicile comunitare din Uniunea Europeana au inclus, inca din 1990, programe specializate pentru finantarea audiovizualului, care nu au vizat insa si Romania. Ca urmare, Comisia Europeana a decis sa acorde sprijin financiar nerambursabil Romaniei in acest domeniu, prin programul Phare de sustinere a statelor candidate.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1115 ori