ANPC: 60% din agentiile de turism incalca legea

Vineri, 28 Aprilie 2006, ora 06:54
1412 citiri

Verificarile realizate de inspectorii de la Protectia Consumatorului (ANPC A- Asociatia Nationala pentru protectia consumatorului) au aratat ca aproximativ 60 la suta din agentiile de turism verificate au incalcat legislatia care le reglementeaza activitatea, ceea ce a dus la aplicarea unor amenzi de 50.000 de lei si la oprirea activitatii unora dintre ele.Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a informat ca inspectorii au derulat un control la nivel national privind respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorului in vanzarea pachetelor de servicii turistice.

Protectia Consumatoului a verificat 280 de agenti economici din domeniul turismului si a constatat nereguli in cazul a 168 dintre ei (60 la suta din firmele verificate). Pentru aceste abateri, inspectorii au emis 61 de avertismente, au dat 107 amenzi contraventionale in valoare totala de 50.250 de lei si au oprit temporar activitatea a 28 de agenti economici.

In Bucuresti au fost verificati 17 agenti economici, iar 14 dintre ei au fost amendati cu o suma totala de 10.500 de lei, iar unui numar de cinci agentii de turism le-a fost interzis sa mai continue activitatea.

Inspectorii au controlat existenta si valabilitatea certificatului unic de inmatriculare, licenta de turism, dar si existenta brevetului de turism al directorului agentiei. De asemenea, au fost luate in calcul criterii pe care trebuie sa le indeplineasca agentia de turism, precum starea cladirii, amplasarea la demisol, parter, mezanin sau etajul 1, adica intr-o zona usor accesibila. Pot fi acceptate si alte amplasamente, in cladiri cu destinatie publica, iar agentiile de turism tur operatoare care nu au activitate de vanzare directa cu turistii pot functiona si la alte etaje ale cladirii.

Un alt criteriu este suprafata comerciala, care trebuie sa fie de peste 16 metri patrati pentru agentia tur operatoare si de peste zece metri patrati pentru agentia detailista. Suprafata comerciala trebuie folosita, exclusiv pentru turism, dar, daca spatiul permite, pot fi desfasurate si alte activitati, cum ar fi schimb valutar, xerox, vanzari de suveniruri, ilustrate, carti de turism, ghiduri sau harti.

Orice agentie de turism trebuie sa aiba grup sanitar propriu pentru personal sau cu acces facil, sa asigure personal calificat ca agent de turism, ghizi care au atestat, sa utilizeze numai autocare clasificate, sa asigure servicii de cazare si masa numai in structuri de primire turistica clasificate, sa aiba afisata denumirea agentiei de turism, precum si mobilier adecvat si mijloace de comunicatie. Turistii trebuie informati inclusiv prin pliantele publicitare.

Bloombiz

www.directNews.ro - Topul stirilor zilei

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...