Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Americanilor le sunt interzise relatiile amoroase la serviciu

Americanilor le sunt interzise relatiile amoroase la serviciu

Americanii isi petrec din ce in ce mai mult timp la serviciu; prin urmare, este logic ca tot mai multe relatii de iubire sa se inchege acolo - acesta este cazul pentru aproape 60 la suta dintre angajatii chestionati cu prilejul efectuarii unui sondaj recent, scrie, in articolul sau din cotidianul francez Liberation, Philippe Grangereau, corespondentul la Washington al ziarului.

In acelasi timp - si este foarte paradoxal -, companiile pun tot mai multe piedici in calea idilelor legate in interiorul lor, fapt atestat de o alta ancheta, data publicitatii - in mod oportun - in cursul acestei saptamani, cu cateva zile inainte de Valentine's Day (Ziua Sfantului Valentin, sau Ziua indragostitilor, 14 februarie), de cabinetul de consultanta Challenger, Gray and Christmas.

Aproximativ una din doua companii americane interzice in mod oficial relatiile amoroase dintre angajati si superiorii ierarhici, in vreme ce 14 la suta dintre companii declara ca "descurajeaza" orice relatie de dragoste la birou, fara sa afiseze, totusi, vreo politica oficiala in acest domeniu. Potrivit acestui sondaj, companiile care nu pun intrebari indiscrete - sau nu afiseaza niciun regulament in aceasta privinta - constituie o minoritate de 37 la suta.

Cum se conjuga, oare, aceste doua tendinte opuse? De ce au ajuns companiile americane sa reglementeze, in asemenea proportii, niste comportamente ce tin - a priori - de domeniul privat? Raspunsul trebuie cautat in inflatia actiunilor in justitie pentru "hartuire sexuala" pe care au cunoscut-o Statele Unite in anii '90.

O hotarare a Curtii Supreme americane, din iunie 1998, stipuleaza ca un angajator poate fi considerat raspunzator de cazurile de hartuire sexuala din companie, chiar daca el nu a avut nici cea mai mica idee despre acestea. Angajatul ii poate cere, atunci, angajatorului daune in valoare de 50 000 de dolari (aproximativ 38 400 de euro).

Numerosi patroni au sesizat imediat pericolul pe care amorul la serviciu il facea sa planeze asupra portofelului lor - un pericol cu atat mai ingrijorator cu cat, dupa cum noteaza avocatul Paul Buchanan, jumatate dintre procesele pentru hartuire sexuala sunt rodul unor colegi de serviciu care, la inceput, au fost de acord, dar, apoi, s-au certat.

Cu toate acestea, Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii le-a lasat o portita de scapare angajatorilor: ei vor fi considerati de buna-credinta de catre un judecator, in cazul in care iau masuri care sa le demonstreze "intentia rezonabila de prevenire a comportamentelor de hartuire sexuala sau in cazul in care le corecteaza in mod prompt".

Cohorte de juristi au trecut, atunci, la ridicarea unui baraj de regulamente antiflirt in calea potentialului val de litigii costisitoare. "La polul opus culturii americane, saturata de imagini si de expresii sexuale, locul unde americanii isi petrec cel mai mult timp - locul lor de munca - a devenit, prin lege, o zona de toleranta zero pentru orice expresie sexuala, oricare ar fi ea", rezuma avocatul Paul Buchanan, care recunoaste ca "numerosi angajatori s-au trezit intr-o situatie inconfortabila, aceea de a-si asuma rolul unor parinti care ii cearta pe niste adolescenti puberi".

La urma urmei, lucrul cel mai imbucurator, in aceasta tara amorezata de juridism, este ca o buna treime dintre aceste companii continua sa opuna rezistenta interzicerii pasiunii nascute in jurul automatului de cafea. si ca angajatii nu se priveaza, totusi, de partide de amor.

In Franta, "l'amouuur toujouuurs" (tooot drrragoste) Interzicerea flirtului la birou? Acesta este un lucru imposibil in Franta - cel putin in teorie. Gratie jurisprudentei si incepand cu legile Auroux din 1982, companiile nu le pot interzice salariatilor lor (indiferent de relatiile ierarhice dintre ei) sa aiba o aventura ori sa se casatoreasc a. si nici nu ii pot muta ori concedia din acest motiv, cu exceptia cazului de "tulburare obiectiva" adusa companiei ("certuri domestice" regulate in fata clientilor, de exemplu).

In realitate, unele companii - mai ales multinationale anglo-saxone implantate in Franta - interzic, totusi, in regulamentele lor interne, formarea de cupluri de salariati, ceea ce este complet ilegal, conchide Sonya Faure, semnatara acestui succint articol alaturat corespondentei din capitala americana.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1008 ori