Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

300 de ursi pot fi vanati in sezonul de vanatoare 2006-2007

300 de ursi pot fi vanati in sezonul de vanatoare 2006-2007
In sezonul de vanatoare 2006-2007 pot fi vanati 300 de ursi, conform legii referitoare la numarul de exemplare din speciile urs, lup, ras si pisica salbatica, care se pot recolta in sezonul actual de vanatoare, publicata in Monitorul Oficial (MO) in data de 10 ianuarie 2007.

Cota la urs pentru acest sezon a fost majorata cu 20 la suta fata de sezonul trecut (un plus de 50 de exemplare de urs) desi in ultimii ani aceasta cota a nu a fost realizata integral, in ciuda cresterii efectivelor de urs la circa 7.000-8.000 de exemplare. De asemenea, s-a trecut din nou la doua sezoane de vanatoare la urs, inclusiv la mai multe moduri de vanare si anume la goana, panda sau dibuit.

Potrivit legii, in sezonul 2006-2007 mai pot fi vanati 500 de lupi, 120 rasi si 500 de pisici salbatice.

Recoltarea exemplarelor din speciile urs, lup, ras si pisica salbatica, se poate face numai in anumite perioade si prin folosirea unor metode de vanare.

Astfel, pentru urs prima perioada de recoltare este intre 15 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006, prin metodele "la goana", "la panda" si "la dibuit", iar in perioada 15 martie 2007 - 14 mai 2007, doar prin metodele "la panda" si "la dibuit".

Astfel, pentru speciile lup, ras si pisica salbatica, perioada de vanare este in perioada 15 septembrie 2006 - 31 martie 2007, prin metodele "la goana", "la panda", "la dibuit", dupa caz. Potrivit legii, exemplarele din speciile lup si urs care frecventeaza locurile special amenajate pentru adapostirea animalelor domestice, punand in pericol siguranta acestora, precum si cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat in afara habitatului natural al speciilor de fauna salbatica, se pot recolta tot timpul anului, prin metoda "la panda".

Recoltarea exemplarelor din speciile lup si urs se poate desfasura numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, iar exemplarele recoltate in aceste conditii se deduc din numarul total de exemplare aprobat prin prezenta ordonanta.

Numarul de exemplare care se pot recolta, pe gestionari si fonduri de vanatoare, se incadreaza in numarul total de exemplare prevazut si se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, pe baza propunerilor rezultate din studiul de estimare a efectivelor, realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice si a gestionarilor fondurilor de vanatoare.

Controlul aplicarii prevederilor legale se asigura de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, in limitele de competenta stabilite potrivit legislatiei in vigoare.

Eliberarea autorizatiilor de vanatoare pentru speciile urs, lup, ras si pisica salbatica pentru vanatori si personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarilor fondurilor de vanatoare se face cu incadrarea in numarul total de exemplare aprobat pe fiecare judet si gestionar, prioritar pentru fondurile de vanatoare in care se constata concentrari temporare de efective care reprezinta un potential risc de producere a pagubelor sau care pun in pericol sanatatea si siguranta publica.

Legea promulgata de presedintelel Romaniei se refera la Ordonanta Guvernului nr. 52/2006 pentru aprobarea numarului de exemplare din speciile urs, lup, ras si pisica salbatica, ce se pot recolta in cadrul sezonului de vanatoare 2006-2007, care a fost publicata in 31 august 2006 in M.O.si a intrat in vigoare la 3 septembrie 2006.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1557 ori