Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

27.000.000 $: soc Brancusi la New York!

27.000.000 $: soc Brancusi la New York!
O sculptura a lui Constantin Brancusi, "Pasarea in spatiu", a fost adjudecata pentru 27,4 milioane de dolari la o licitatie desfasurata miercuri la New York.Licitatia desfasurata miercuri seara, la casa ChristieA's din New York, a pornit de la o suma cuprinsa intre 8 si 12 milioane de dolari.


Lucrarea "Pasarea in spatiu" a fost achizitionata cu 27.460.000 de dolari, de catre un cumparator anonim. Sase persoane s-au luptat pentru lucrare, iar cind pretul acesteia a ajuns la 23 milioane de dolari au ramas in competitie numai doua, care licitau prin telefon, potrivit "New York Times", citat de Mediafax.


La pretul de 24,5 milioane s-a adaugat comisionul casei de licitatie (20% pentru primele 200.000 de dolari din pret si 12a pentru restul sumei). Sculptura, din marmura si piatra, are o inaltime de 121 de centimetri si a fost realizata de Brancusi in perioada 1922-1923.


"Pasarea in spatiu" provine dintr-o colectie privata din Europa, unde s-a aflat din 1937. Anterior, ea a facut parte din colectia lui Laonie Ricou, o parizianca pasionata de arta, care organiza saloane culturale in casa ei si cunostea personalitati, printre care Guillaume Apollinaire, Modigliani si Picasso.


Specialistii n-au stiut de existenta acestei lucrari pina de curind, cind un expert de la ChristieA's a descoperit-o intr-o casa din Franta, potrivit "The New York Times". Sculptorul Vlad Ciobanu crede ca Brancusi este apreciat in strainatate si mai putin in Romania.


"Noi naclaim iesirea artistului in universalitate", a spus el. "Am facut din ansamblul lui Brancusi de la Tirgu-Jiu o mica feuda judeteana", a precizat Vlad Ciobanu. "Brancusi este cel mai vindut sculptor din lume (artistii renascentisti, lucrarile lui Michelangello nu se mai vind pe piata)", a spus art-dealer-ul Petru Romosan.Evenimentul Zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 910 ori