100 de credinte false privind medicina

Vineri, 19 Ianuarie 2007, ora 02:48
2954 citiri

Exista 100 de credinte false privind medicina, pe care Sophie Silcret-Grieu si Nathalie Szapiro-Manoukian isi propun sa le demonteze in eseul 'Un mar pe zi' (editura Rizzoli), publicat recent in Italia. 'Cunoasterea este unul din motoarele principale ale progresului omenirii.'"

Fiecare noua generatie se construieste pe fundamentele puse de cele precedente. Le imbogate ste, le completeaza, le corecteaza, uneori, pentru a permite o evolutie ulterioara", scriu autoarele, una o specialista in imunoalergologie clinica, cealalta medic. Dar unele locuri comune rezista in timp, nu sunt puse in discutie si devin parte a culturii noastre, scrie revista italiana Panorama.

Cum sa te aperi de anumite simplificari periculoase, fara fundament stiintific? Pentru a nu creste confuzia, pe care deja mass-media o creeaza in fiecare zi prin ordine si contraordine, indoieli si false certitudini in jurul comunitatii medicale, autoarele au analizat cele mai raspandite credinte, pentru a le confirma sau a le respinge in cunos- tinta de cauza. Nu intotdeauna, au recunoscut ele, au reusit sa le confirme sau sa le respinga definitiv. "Numeroase studii ne-au furnizat chiar raspunsuri incerte, ca o confirmare a faptului ca in medicina prudenta este obligatorie", afirma autoarele. In realitate, se intampla adesea sa se elimine locuri comune pentru a crea altele. Si ceea ce era adevarat cu o zi inainte devine fals dupa, asa cum nota Jean- Francois Bouvet in "Spanacul este bogat in fier".

"Corpul omenesc este atat de perfect incat rareori se lasa rezumat intr-un proverb, fie el adevarat sau fals", avertizeaza autoarele cartii. Dar nu este intotdeauna usor sa te debarasezi de vechi credinte populare auzite din copilarie. Verificarile si corectarile sunt parte integranta a cercetarii stiintifice. Este ceea ce incearca autoarele prin analiza lor, incercand sa extirpeze locuri comune si sa salveze ceea ce este bun in ceea ce ne spunea bunica. Probabil ca veti avea surprize, spun ele, in a descoperi caracterul fondat sau nefondat al anumitor locuri comune in materie de sanatate.

Nu trebuie sa astepti sa-ti fie sete pentru a bea apa: adevarat

Fiintele umane nu sunt precum camilele care pot pierde peste 40 de kg intr-o singura traversare a desertului si pot bea apoi 130 de litri de apa in 10 minute, pentru a se rehidrata. Organismul unui adult, alcatuit in proportie de 66 la suta din apa (80 la suta la nou-nascuti), nu poate supravietui mai mult de 48 de ore fara un aport hidric. Nu trebuie subevaluata senzatia de sete care ne este trimisa de receptorii nervosi ai hipotalamusului, o structura a creierului. Inseamna ca sangele a atins o concentratie prea mare. Sfatul? Beti la interval regulat, chiar fara sa va fie sete: evitati calculii renali si infectiile urinare. Un adult ar trebui sa bea in medie 1,5 litri de lichide pe zi, o cantitate care creste pentru cei care fac sport.

Masturbarea orbeste: fals

Condamnarea masturbarii deriva din caracterul sacru al spermei, ilustrat de povestea lui Onan, parintele involuntar al onanismului. Astazi nu mai este demonizata. Nu orbeste si poate avea efecte pozitive. Sexuologii o considera un mod util de a te cunoaste si a avea o viata sexuala satisfacatoare. Potrivit unor oncologi, poate reduce riscul de cancer la prostata. Ejacularea obtinuta fie prin masturbare fie prin raporturi sexuale limiteaza stagnarea in canalele prostatice a lichidului seminal, care poate contine substante cancerigene. In sfarsit, ar putea favoriza maturizarea celulelor prostatice, facandu-le mai putin susceptibile de a deveni canceroase.

Copiii se nasc pe luna plina: fals

Cu siguranta, ciclul menstrual al femeii si calendarul lunar au ambele perioade de 28 de zile. Aceasta contribuie poate la acreditarea ideii ca luna este purtatoarea unor evenimente fericite, dar acest lucru nu a fost demonstrat niciodata. Numeroase cercetari au comparat numarul de nasteri spontane survenite intr-o anumita perioada, cu calendarul lunar. Singura certitudine este ca daca exista o influenta asupra nasterii (lucru care nu este dovedit) nu se poate compara cu cea observata in cazul mareelor. O cercetare recenta, publicata in mai 2005, si condusa asupra unui numar de 564.039 nasteri, confirma absenta unor efecte previzibile ale fazelor lunare asupra nasterilor.

Cascatul este molipsitor: adevarat

Molipsirea (sau mai bine zis repetarea) priveste numai fiinta umana, de la varsta de doi ani. Recent, insa, s-a observat acest lucru si la cimpanzei. Omul insa nu este singurul care casca, o fac multe vertebrate, pasari si posibil amfibii, reptile si pesti. Astazi se stie ca are o componenta involuntara, modulata in trunchiul encefalic, care controleaza muschii fetei, centrii respiratori si ai deglutitiei. Releul in sistemul nervos este hipotalamusul: integreaza informatiile de triat catre trunchi. Dar exista si o componenta voluntara. Este posibil sa se moduleze un cascat, chiar sa fie autoindus, si acest lucru sugereaza existenta unui control chiar cortical.

Telina ii revigoreaza pe barbatii obositi: fals

Se spune ca in timpul lui Ludovic al XV-lea, printul Conti, care avea o slabiciune pentru sexul slab, manca in fiecare seara o supa de telina. O faima nemeritata, dupa cat se pare. Continutul acestei plante umbelifere este mai degraba dezamagitor: contine vitamina B6, vitamina C, potasiu si sodiu, dar niciun gram de zinc, elementul care intra in compozitia testosteronului, hormonul masculin. In timp ce sunt bogate in zinc scoicile. iar unele mirodenii pot favoriza o modesta dilatare a vaselor sanguine, prin urmare o "incalzire" propice libidoului. Chiar daca efectul afrodiziac, obtinut astfel, este foarte moderat.

Este inutil sa tratezi dintii de lapte, tot cad: fals

Niciodata nu este prea devreme sa tratezi dintii. Cei de lapte, primii, incep sa cada spre 5-6 ani pentru a lasa in locul lor dintii permanenti. Avand in vedere ca nu cad toti odata, daca un dinte de lapte se imbolnaveste problema se poate extinde la cel invecinat. Un exemplu:? Caria, cauzata de bacteriile care produc acizi capabili sa dizolve cristalele de smalt, odata aparuta pe un dinte se poate propaga la cei vecini. In plus, caderea prematura a dintilor de lapte poate cauza pozitionari proaste sau lipsa de spatiu pentru dintii permanenti. Pentru a conchide, a ingriji primii dinti care cresc inseamna a pregati terenul pentru dintii definitivi si un zambet frumos.

Pipa este mai putin periculoasa decat tigara: fals

tigara de foi, pipa si tutunul de mestecat au multe ingrediente in comun cu tigarile. In termeni de nocivitate, pipa nu are nimic de invidiat tigarii, sau tigarii de foi. 1 gram de tutun implica riscuri identice indiferent care este provenienta sa: efecte cancerigene (gura, esofag, laringe, plamani), cardiovasculare (infarct, arteriopatie), respiratorii (bronhopatii cronice osbtructive). Un studiu efectuat de International Agency for Research on Cancer (IARC) din Lyon, pe un numar de peste 12.000 de fumatori a aratat ca riscul de cancer s-a inmultit cu 8 la fumatorii de pipa (comparativ cu nefumatorii), cu 9 la fumatorii de tigari de foi si cu 15 la fumatorii de tigari. Dar pipa nu este mai putin nociva. Cei care fumeaza tigari incep de tineri.

Pentru a evita racelile trebuie sa iei vitamine: adevarat si fals

Vitamina C, sau acidul ascorbic, asa cum a conchis o revizuire a cercetarilor in acest domeniu, nu serveste la prevenirea racelilor, chiar daca reduce poate durata si gravitatea lor. Favorizeaza absorbirea fierului, a carui carenta se traduce printr-o mai mica rezistenta la infectii. Pentru a obtine o eficienta maxima, insa, este mai util sa consumi vitamina C mancand fructe si verdeturi crude (de consumat imediat, deoarece vitamina dispare in cateva ore de la taierea fructului) decat luand pilule. Kiwi contine 200 de miligrame la fiecare 100 de grame, iar portocala sau lamaia, 50 de miligrame. Nevoia zilnica recomandata este de 110 miligrame pentru femei si 125 pentru barbati.

Dusurile reci fac bine la circulatie: adevarat (cu masura)

In "beauty farm" dusurile reci alterneaza cu saunele, baile turcesti, masajele si tratamentele: se spune ca acest contrast cald-rece stimuleaza si tonifica organismul. Este adevarat. Dar si un dus normal cu apa rece sau o plimbare pe malul marii cu apa pana la genunchi fac bine. Frigul determina un reflex rapid de contractie a stratului muscular al peretilor venosi ai picioarelor care, relaxate datorita caldurii, pot provoca dureri. In plus, masajul apei favorizeaza circulatia venoasa. Sunt utile impreuna cu alte remedii: sa se tina picioarele putin ridicate cand se sta culcat si sa se poarte ciorapi medicinali.

Oamenii cu calvitie sunt mai virili: fals

In Biblie, Samson isi vede virilitatea periclitata atunci cand Dalila ii taie parul. In realitate, nu este adevarat ca persoanele cu chelie au mai multi hormoni: parul lor este cel care reactioneaza mai mult la hormoni. Caderea parului, care isi poate avea inceputul la pubertate, afecteaza mai ales tamplele si varful capului. Privind mai de aproape se poate remarca faptul ca parul originar, blocat in prima etapa de crestere, este inlocuit treptat de un puf. In multe cazuri, calvitia este o chestiune de familie: o intalnesti adesea la tata, la bunic sau la unchi, care pot avea in comun o virilitate extraordinara, ce nu depinde insa deloc de lipsa lor de par.

Ochii deschisi la culoare sunt mai sensibili: nu chiar atat de adevarat

Unii sustin ca ochii deschisi la culoare sunt mai expusi unor patologii precum conjunctivita, inflamatia ce afecteaza conjunctiva, membrana transparenta ce acopera interiorul pleoapelor si partea alba a globului ocular. Poate fi cauzata de infectii, alergii, iritatii chimice sau fizice. In forma cea mai grava poate afecta corneea (keratita). Oricum, conjunctiva si corneea sunt din punct de vedere anatomic distincte de iris, membrana musculara a ochiului de culoare variabila. Nu exista prin urmare nicio legatura intre culoarea ochilor si conjunctivite. Ochii albastri nu sufera mai mult, dar pot fi mai sensibili in anumite cazuri la luminozitate.

Pilula anticonceptionala ucide libidoul: in cea mai mare parte fals

Se impun unele precizari: pilula anticonceptionala suprima apogeul hormonal al ovulatiei, care este suspendata odata cu luarea ei. La micul procent de femei (sub 10 la suta) care spun ca resimt o dorinta sexuala puternica la ovulatie, pilula actioneaza negativ asupra libidoului. Totusi, nu are niciun efect asupra nivelurilor de testosteron, hormonul care controleaza libidoul atat la barbati cat si la femei. La unele femei, este adevarat ca faptul de a nu mai fi fertile poate fi sursa de inhibitie. In orice caz pilula permite gestionarea sexualitatii mai liber.

Nu trebuie sa-ti vopsesti niciodata parul cand esti la ciclu: fals

Problema nu este atat vopsitul parului, la ciclu sau nu, cat calitatea produselor folosite. Chiar daca astazi sunt mai putin periculoase decat in trecut, anumite ingrediente chimice prezente in compozitia lor pot fi periculoase. O analiza a datelor din 79 de cercetari efectuate intre 1966 si 2005 (publicata in revista Jama) conchide ca nu exista o crestere semnificativa a riscului de a face cancer la san si la vezica asociat cu folosirea vopsitului parului. Este vorba de niste concluzii care nu confirma datele cele mai ingrijoratoare ale unui studiu din 2001 efectuat pe 897 de femei, un esantion prea mic spus criticii. Sunt in curs alte studii, iar rezultatele par linistitoare.

Tantarilor le place sangele dulce: fals

tantarii sunt atrasi mai ales de acidul lactic, transpiratie, caldura si culorile inchise. Totusi, si femeile cu pielea alba ca laptele pot deveni o prada apetisanta, o dovada a faptului ca exista criterii neexclusive. Oameni de stiinta din Gainesville, Florida, au estimat ca pielea emite cel putin 270 de substante care pot atrage tantarii. Zaharul nu are nicio legatura. Daca nivelul de zahar din sange ar fi cel care i-ar atrage, ne-ar ataca dimineata, la pranz si seara, dupa fiecare masa, cand nivelul sau este ridicat. Inteapa mai ales la lasarea serii, uneori la cateva ore de la cina, cand glicemia este scazuta. De altfel nu exista niciun studiu care sa demonstreze ca diabeticii sunt in mai mare masura victime ale intepaturilor.

Incetatul fumatului te face sa te ingrasi: adevarat si fals

In medie, are loc o crestere in greutate moderata, 3-5 kg, care s-ar inregistra daca persoana respectiva nu ar fi fumat niciodata. Incetand fumatul, se pune capat mecanismelor artificiale declansate de tabagism, aflate la originea unei usoare pierderi in greutate. Scaderea are mai multe motive, in primul rand alterarea, legata de tutun, a catecolaminelor, substante cu diferite efecte asupra organismului: asupra modului in care se digera si se consuma energia furnizata de alimente, asupra depozitului de grasimi, cresterii consumului energetic (creste cu 6 la suta dupa fiecare tigara), secretarii insulinei, care permite folosirea zaharului de catre celule, si asupra reglementarii cantitatii de mancare ingerata. Toate niste activitati fiziologice care revin la normalitate daca se inceteaza fumatul.

Nu poti ramane insarcinata in timpul alaptarii: adevarat, partial

De obicei, intre saptamanile a sasea si a opta dupa nastere, reapare ciclul menstrual. Aceasta inseamna ca reincepe ovulatia si ca proaspata mama este din nou fertila. Alaptarea este prin urmare un anticonceptional natural? Cand alaptezi, suptul stimuleaza secretia de lapte prin eliberarea unui hormon, prolactina. Dar pentru ca nivelul lui sa fie foarte ridicat alaptatul la san trebuie sa aiba loc zi si noapte, iar amenoreea (absenta menstruatiei) se mentine. Numai in acest caz procentul de sarcini observat in primele sase luni de alaptare este sub 2 la suta.

Femeile nu au simtul orientarii: adesea adevarat

Se stie ca creierul femeilor nu este organizat precum cel al barbatilor. Originea acestei diferente ar putea fi indepartata. In trecut, barbatii se duceau la vanatoare si era necesar sa gaseasca drumul inapoi dupa zile intregi de mers: simtul orientarii era important. La femei, in schimb, nu era solicitat (nu se indepartau prea mult pentru a culege fructe). Cercetatorii au examinat cu ajutorul unor tehnici de neuroimagerie, volumul hipocampusului unor taximetristi londonezi, cunoscuti pentru simtul lor al orientarii: el era proportional cu experienta si varsta. A sti sa te orientezi in spatiu ar fi deci o facultate dobandita, nu innascuta.

Antibioticele slabesc organismul: in mare parte fals

Sunt acuzate aproape sistematic de a provoca oboseala, dar adevaratii vinovati nu sunt ele. Mai degraba, senzatia de slabiciune este provocata de obicei de infectia bacteriana pe care aceste medicamente trebuie sa o combata. In plus, antibioticele, pe langa bacteriile impotriva carora sunt luate, pot altera flora intestinala si vaginala si declansa alte tulburari precum diaree sau micoza, de care nu sunt direct responsabile. Pe baza unor cercetari in curs, se pare ca antibioticele slabesc unele persoane, in anumite situatii (imunodepresivi sau bolnavi de SIDA), dar lipsesc confirmarile precise si definitive.

Sa nu trezesti niciodata un somnambul deoarece ar putea muri: fals

Somnambulismul este un fenomen raspandit la copii: cel putin 15 la suta experimenteaza un episod de umblat nocturn inaintea varstei de 10 ani. In trecut exista temerea ca trezindu-i si-ar fi putut pierde echilibrul si cadea mortal din cauza surprizei. Studii stiintifice au permis sa se faca lumina asupra acestui fenomen si sa se demonstreze ca nefondata cea mai mare parte din vechile credinte. In realitate, a trezi un somnambul nu expune riscului sanatatea sa, dar este periculos pentru propria siguranta: poti primi un pumn din moment ce o treime dintre cei adormiti pare sa reactioneze in mod agresiv, poate ca efect al fricii.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...