Vacanta in Grecia, ghid de supravietuire: Nu te baza pe card!

Joi, 25 Iunie 2015, ora 09:45
7606 citiri
Vacanta in Grecia, ghid de supravietuire: Nu te baza pe card!
Foto: Pixabay

Cu criza financiara instalata deja pe toate insulele, Grecia se poate dovedi o tara a contrastelor pentru un turist neobisnuit cu atmosfera din ultimele luni.

Reporterii Daily Mail au incercat sa surprinda toate aspectele vietii cotidiene din Grecia, punand in evidenta mai ales riscurile cu care un turist european se poate confrunta in timpul concediului.

Verifica-ti hotelul

In special in zonele turistice, nu ai impresia ca ai ajuns intr-o tara aflata in prag de faliment. Lentoarea cu iz oriental este caracteristica zilelor petrecute in statiunile elene.

Cu toate acestea, nu trebuie sa te lasi pacalit de aparente! Retragerile de capital din banci sunt la ordinea zilei, iar atmosfera mohorata de la ghiseele acestora te va convinge de acest adevar.

Peste un miliard de euro au fost retrasi din banci intr-o singura zi, in timpul saptamanii trecute, ceea ce iti cam reduce sperantele pentru sistemul bancar din aceasta tara.

Este o perioada in care grecii prefera sa-si stie rezervele de bani acasa, iar toata lumea foloseste banii cash in tranzactii. Nu este rau sa verifici daca hotelul la care ti-ai facut rezervare accepta plata cu cardul.

Cash-ul face minuni

Cu peste un milion de turisti britanici care viziteaza anual Grecia, autoritatile de la Londra se arata extrem de grijulii in privinta conationalilor.

Sfatul dat de reprezentantii ministerului de Externe este, de altfel, si usor de pus in practica: "Luati cati mai multi bani cash la voi!".

Varianta impunerii controlului de capital in Grecia este una vehiculata de cateva saptamani, iar inchiderea bancomatelor sau eliberarea unor sume infime iti poate da peste cap tot concediul.

Intr-un fel, britanicii sunt mai avantajati de criza care mocneste in Grecia si in intreaga zona euro. Pentru supusii reginei, vacantele in vechea Elada au devenit brusc mai ieftine, ca urmare a deprecierii monedei europene.

In acest moment, o lira sterlina este cotata la 1,39 de euro, un curs mult mai avantajos decat cel de 1,21 euro inregistrat anul trecut. Asa ca, daca ai o rezerva de lire sterline poti sa te bucuri de cateva avantaje in plus pe taram grecesc.

Un alt atu al strainilor este si faptul ca isi pot asigura rezervele de bani lichizi prin intermediul politei de asigurare obligatorii in cazul unei calatorii in strainatate.

Fereste-te de protestatari

Statiunile si zonele de litoral sunt atat de linistite incat cu greu ti-ar veni sa crezi ca te afli in Grecia, oaia neagra a Europei in acest moment.

Lucrurile se schimba radical insa, din momentul in care patrunzi in Atena. Greci au iubit dintotdeauna politica, asa ca si manifestatiile pe aceasta tema sunt la ordinea zilei in orasul de pe Acropole.

Ca si in urma cu 5 ani, sunt doar cateva zone in care protestele se organizeaza cu regularitate.

Nu trebuie sa te surprinda daca la coltul strazii vezi o incaierare intre manifestanti si politisti, iar la doi pasi de aceasta terasele continua sa se umple de turisti.

Insa, oricat de inedita s-ar dovedi o asemenea scena, cel mai bine este sa eviti zonele in care se organizeaza mitinguri de protest. Piata Syntagma este unul din aceste locuri, mitingurile fiind organizate de obicei in cursul serii.

Este si unul dintre motivele pentru care nu vei gasi niciun taximetrist atenian atat de nebun sa te transporte pana acolo in cazul in care este anuntat vreun protest.

Tine un ochi deschis si pe canalele de stiri, in cazul in care te bazezi pe mijloacele de transport in comun pentru a vizita Grecia.

Situatia economica precara a tarii este in masura sa declanseze greve spontane, sindicatele din transport fiind unele reprezentative in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#turism grecia, #sejur Grecia, #riscuri turisti Grecia, #rezerve bani Grecia , #Sejur