Papa Benedict al XVI-lea, in vizita prin Mexic si Cuba

Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:40
1608 citiri
Papa Benedict al XVI-lea, in vizita prin Mexic si Cuba

Papa Benedict al XVI-lea a plecat, vineri dimineata, in jurul orei 08.45 GMT (10.45 ora Romaniei), de pe aeroportul Fiumicino din Roma, pentru un turneu de sase zile in Mexic si Cuba.

Papa a ajuns la aeroport la ora 08.20 GMT (10.20 ora Romaniei), la bordul unui elicopter al fortelor aeriene italiene si a fost salutat in special de premierul italian Mario Monti.

Delegatia Papei este formata din membri ai garzii de securitate, din medicul sau personal si mai multi prelati de rang inalt, intre care cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de Stat si numarul doi in ierarhia Vaticanului, si monseniorul Dominique Mamberti, "ministrul Afacerilor Externe" al Papei Benedict al XVI-lea. El va fi insotit si de 76 de jurnalisti.

Papa va avea un program redus, cu o luna inainte de a implini 85 de ani, si va vizita cinci orase - Silao, Leon si Guanajuato, din centrul Mexicului (in perioada 23-26 martie), apoi Santiago de Cuba si Havana (26-28 martie) - pentru o a doua deplasare in America Latina in sapte ani de pontificat, dupa vizita in Brazilia in 2007.

In Mexic, unde lupta impotriva traficului de droguri s-a soldat cu 50.000 de morti in cinci ani, Benedict al XVI-lea este deosebit de asteptat pentru cuvintele pe care le va rosti pentru a condamna violenta traficantilor de droguri, dintre care unii pretind ca sunt catolici.

El s-ar putea confrunta cu critici privind innabusirea scandalului de pedofilie de catre Vatican. Acestuia i-au trebuit zeci de ani pentru a reactiona la dezvaluirile privind infractiunile de pedofilie comise de fondatorul mexican al Legionarilor lui Christos, Marcial Maciel Degollado, mort in 2008.

In Cuba, unde doar 10 la suta dintre cei 11,2 milioane de locuitori se considera catolici, Papa va avea o etapa delicata. De la vizita istorica in 1998 a Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica a devenit principalul interlocutor al Guvernului comunist al lui Raul Castro.

Pentru a evita ca mesajul sau sa fie recuperat de regim si de organizatiile persoanelor exilate, Papa va trebui sa ceara prudent continuarea liberalizarii sistemului politic si mai multe drepturi pentru credinciosi.

Grupuri de opozanti au manifestat si au cerut in ultimele zile Papei sa le apere drepturile, dar Biserica din Cuba a ramas foarte prudenta in fata acestor revendicari.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#turneu Mexic Papa Benedict XVI, #vizita Papa Benedict XVI , #Sejur