Creta, insula zeilor si a piratilor

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 10:34
2145 citiri

Cetatea venetiana de la Spinalonga, din golful Elunda, este situata in estul insulei Creta. Cea mai mare insula a Greciei s-a nascut pentru a incanta deopotriva pe iubitorii marii, ai muntelui si istoriei

Din avion, Creta mi-a parut o insula pustie, care are putine lucruri de oferit unui turist. Intrebarea "ce gasesc atat de atragator milioanele de turisti care viziteaza anual Creta?" s-a pierdut insa, rapid, in aglomeratia din aeroportul de la Heraklion, unde am aterizat dupa numai 1 ora si 45 de minute de zbor cu avionul dinspre Romania. Turismul in Creta, insula cea mai sudica a Greciei, a fost de mult ridicat la rang de industrie, iar localnicii fac eforturi vizibile pentru a-l mentine acolo, poate si din cauza ca este aproape singura lor sursa de venit.

Creta, locul unde legendele Olimpului spun ca s-a nascut Zeus, a fost binecuvantata de... zei cu tot ce-i trebuie pentru a-i multumi si pe cei mai nazurosi vizitatori. Muntele si marea se intalnesc nerabdatoare pe plajele cu nisip fin, sub "privirea" ingaduitoare a unui cer de un albastru perfect. Peisajul cretan este schimbator: de la dealurile aride, la cele impadurite cu livezi de maslini si portocali sau planatii de vie. Satele sunt pline de verdeata, cu toate ca se vede, cel putin la campie, ca se da o lupta permanenta cu seceta.

Iar istoria acestei insule, aflata la aproximativ aceeasi distanta de Europa, Africa si Asia, se pierde undeva, acum 4.000 de ani, si Cronos a stiut sa pastreze, uneori intacte, vestigiile civilizatiilor demult apuse. Cei care vor sa se distreze o pot face, daca-i tin puterile, non-stop: ziua, la parcurile acvatice sau in croazierele pe mare, iar noaptea, in nenumaratele cluburi sau taverne.

Pentru o asemenea oferta, cu siguranta ca vacanta pare prea scurta si dorinta revenirii pe acest pamant iesit din apele Mediteranei pentru a fi destinatie de vacanta nu poate fi evitata pentru cei care au avut norocul sa ajunga aici.

Orasul Heraklion, cea mai mare urbe a insulei, unde traiesc circa 200.000 de cretani, se poate lauda cu o istorie bogata, din care se mai pastreaza si acum vestigiile dominatiei romane si venetiene. Chiar daca orasul este locuit inca din neolitic, se remarca silueta eleganta a vechiului port, care se lasa "dominat" de fortareata venetiana care a rezistat atacurilor furibunde ale turcilor, in secolul al XVII-lea. Rocca al Mare, fort ridicat de catre venetieni in 1523, se invecineaza cu arsenalul, locul unde navigatorii medievali isi reparau corabiile.

Heraklion gazduieste si Muzeul de arheologie (inchis, deocamdata, pentru renovare pana spre finele verii), unde este expusa singura lucrare a pictorului El Greco care a ramas in Grecia, precum si exponate din cetatile minoice, si nu numai, care impanzesc insula.

Minotaurul si labirintul sau din care scapi astazi cu amintiri de neuitat

La numai cinci kilometri de Heraklion, se afla palatul Cnosos, unde legendele Olimpului plaseaza labirintul Minotaurului. Din impozantul palat, care a avut peste 1.000 de camere dispuse pe patru niveluri, au mai ramas in picioare destule lucruri care sa-l impresioneze pe calator: locuitorii aveau un sistem avansat de retea de canalizare si de alimentare cu apa, precum si de ventilatie, pentru a se feri de arsita verii.

Ceea ce se ofera acum privirii sunt ramasitele celei de-a doua cetati, ridicata la circa 200 de ani dupa prima, care a fost devastata de un cutremur foarte puternic si de valul seismic care i-a urmat. Chiar si asa, este de remarcat sistemul de depozitare a granelor si alimentelor, ca si rezistenta dalelor strazilor. Pretul unui bilet de intrare este de sase euro pentru un adult.

Kydonia, intre tablitele de lut si piratul Barbarossa

Kydonia minoica (peninsula Akrotiri), aflata la vest de Heraklion, ofera calatorului imagini de vis, peisajul deluros si muntos fiind "acompaniat" cu succes de plajele mai mult sau mai putin pustii. Poate ca frumusetea naturala a locului a atras atentia puternicilor vremii, zona fiind dominata, pe rand, de romani, bizantini, venetieni, genovezi, turci si nemti. De altfel, in Kydonia s-au gasit tablitele de lut inscriptionate cu scrierea lineara A, care nu a fost inca descifrata. Primul oras din zona care nu trebuie ratat sub nicio forma este Rethimon, urbe eleganta a carei istorie a inceput acum 4.000 de ani: peste zidurile minoice s-au ridicat cetati grecesti si romane.

Orasul a fost devastat acum aproape 500 de ani de temutul pirat Barbarossa, dar locul nu a fost ocolit nici de otomani sau greci. Vechiul cartier mai pastreaza inca destule din eleganta caselor medievale, dar mai impozante sunt fortareata venetiana Fortetsa (din secolul al XVI-lea), dupa ale carei impozante porti asteapta in soare o moschee si o bisericuta. Langa Fortetsa, un fost bastion turcesc gazduieste astazi un muzeu de arheologie, unde sunt expuse piese din neolitic, alaturi de vestitele racle minoice. Orasul este capitala culturala a Cretei, fiind organizate aici concerte in Biserica Nerontzes, transformata, din biserica venetiana, in moschee.

Cum ajungi in Creta:

- Cu avionul, cu cursa charter. Se zboara mai putin de doua ore
- Cu ferry-boatul, din portul Piraeus, Atena. Drumul de 12 ore din portul Piraeus pana la Heraklion are loc noaptea

Ofertele agentiilor:

- apartamente 3 stele - de la 97 euro/persoana (sejur)
- hotel 3 stele - de la 285 euro/persoana (cu demipensiune)
- hotel 4 stele - de la 396 euro/persoana (all inclusive)

(Continuarea in Adevarul)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...