Crestere mai lenta a segmentului de croaziere pe Dunare in 2007

Luni, 26 Februarie 2007, ora 01:39
1387 citiri

Numarul turistilor straini care vor ajunge in Romania prin intermediul vaselor de croaziera de pe Dunare ar putea creste in acest an cu 10-12%, un avans inferior celui din ultimii doi-trei ani, cand firmele de pe piata de profil au raportat si majorari de peste 30%.

Motivele acestei evolutii sunt atat de ordin extern, armatorii straini reducand numarul de vase pentru a creste gradul de ocupare, cat si intern, determinat de taxele considerate prea ridicate practicate de autoritatile portuare din Romania.

"Estimam o crestere mai slaba in acest an, de circa 12%. Problema este ca Bulgaria si Ucraina ne fac din ce in ce mai multa concurenta, taxele practicate de porturile lor fiind mai avantajoase pentru armatorii vaselor. Asa ca o parte dintre navele care ajungeau la Giurgiu s-ar putea sa se opreasca in acest an la Ruse, iar cele care opreau la Tulcea pentru o vizita in Delta se vor orienta spre Ucraina", a declarat agentiei MEDIAFAX, directorul general al agentiei Karpaten Turism, Gheorghe Marginean.

Agentia are o cota de piata de circa 80% pe sectorul de croaziere pe Dunare din Romania si aproximativ 40% pentru cele maritime, urmand sa coordoneze in acest an, impreuna cu partenerii sai externi, 805 nave fluviale si 24 de nave maritime care sosesc in porturile autohtone. Compania este responsabila de activitatea navelor pe teritoriul Romaniei, de serviciile de acostare, relatia cu autoritatile locale, excursii, aprovizionare si alte servicii.

Marginean a explicat ca taxele portuare au crescut in acest an cu circa 19%, odata cu aplicarea TVA, iar autoritatile locale din Giurgiu vor sa introduca o taxa pentru autocarele care ajung in port, in timp ce Consiliul Local din Tulcea se gandeste sa aplice o taxa de trei euro pe turist pentru vizitarea Deltei.

"Toate aceste taxe se aduna la cheltuielile facute de armatori, iar acestia au interesul de a plati un pret cat mai mic. De aceea, au inceput sa se uite la alte destinatii pentru opririle pe care le fac navele lor pe Dunare", a spus Marginean.

Din acelasi motiv, si numarul vaselor maritime care opresc la Constanta ar putea scadea usor in acest an, o parte dintre ele optand pentru Varna, in Bulgaria, sau Odessa, in Ucraina, considera directorul Karpaten Turism.

Anul trecut, circa 114.000 turisti straini au ajuns in Romania pe vase de croaziera, majoritatea provenind din Germania, Statele Unite ale Americii sau Franta. Navele pornesc de obicei de la Passau si strabat mai multe tari europene, oprindu-se in diferite porturi de la Dunare, pana la Tulcea. Circa 20% dintre croaziere au ca punct de plecare Budapesta.

Preturile pornesc de la minim 1.500 de euro pentru un sejur de 16 zile pe un vas clasificat la trei stele si ajung la 3.200-3.500 de euro pentru o calatorie pe un vas de cinci stele. In plus, turistii mai cheltuiesc minim 100-150 de euro pe teritoriul Romaniei pentru excursii si suveniruri.

"Americanii cumpara carti cu Dracula, germanii prefera de obicei ouale incondeiate si broderiile, iar suedezii si norvegienii vor spirtoase", spune Marginean.

Karpaten Turism a incheiat in acest an contracte pentru 24 de nave maritime care vor ajunge la Constanta, aducand circa 18.000 de turisti.

Pe de alta parte, numarul romanilor care cumpara vacante pe vase de croaziera este inca foarte mic, majoritatea optand pentru excursii in Marea Egee. Exista totusi si un segment de clienti, estimat la circa 1.000 de persoane, care isi permit sejururi de lux in Caraibe, platind sume de peste 3-4.000 de dolari.

Doua dintre agentiile de turism care vand astfel de vacante turistilor romani sunt World Travel si Happy Tour, patronate de Nicolae Demetriade. In acest an, World Travel a devenit reprezentant exclusiv pe piata locala pentru grupul american Royal Caribbean si mizeaza pe o crestere de 50% a numarului de clienti romani. Anul trecut, compania a vandut 200 pachete, inregistrand o crestere de 170% a incasarilor.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...