CE va elabora propuneri pentru revizuirea directivei privind pachetele de servicii pentru calatori

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 16:29
1918 citiri
CE va elabora propuneri pentru revizuirea directivei privind pachetele de servicii pentru calatori

Comisia Europeana (CE) va elabora o serie de propuneri concrete pentru revizuirea directivei privind pachetele de servicii pentru calatorii, apicabila in toamna anului 2010, dupa ce ieri Parlamentul European (PE) a propus revizuirea drepturilor pasagerilor companiilor aeriene, informeaza NewsIn.

Comisia Europeana a prezentat joi un proiect pentru extinderea prevederilor de baza ale directivei din 1990 privind pachetele de servicii pentru calatori, astfel incat sa fie introduse articole cu privire la informatiile oferite calatorilor, raspunderea pentru serviciile inferioare standardelor, precum si protectie in caz de insolvabilitate.

Reprezentantii CE vor ca aceste prevederi sa fie aplicate in cazul noii generatii de "pachete dinamice".

Directiva UE privind pachetele de servicii pentru calatori (DPSC) dateaza din anii '90, cand cel mai obisnuit tip de vacanta era un pachet de doua saptamani rezervat intr-o agenie de turism, pe baza unei brosuri.

Protectia oferita in temeiul directivei acopera informatiile din brosuri, dreptul de a rezilia fara a plati despagubiri, responsabilitatea pentru serviciile oferite (de exemplu pentru hotelurile necorespunzatoare standardelor) si protectia in cazul falimentului unei agentii de turism sau al unei companii aeriene.

"Avem nevoie de un nivel ridicat de protectie, multumita careia toti consumatorii sa poata rezerva un pachet de servicii pentru vacante in deplina siguranta, asa cum este normal, si avem nevoie de concurenta loiala, pentru ca intreprinderile sa concureze in conditii de egalitate. Ma intereseaza in special problema insolvabilitatii. Oricine a vazut la televizor imaginile miilor de calatori blocati in aeroporturi ca urmare a falimentelor companiilor Sky Europe, XL, Futura si Zoom va fi de acord ca a sosit momentul unor intrebari importante in legatura cu generalizarea protectiei de baza in caz de insolvabilitate", a declarat comisarul UE pentru consumatori, Meglena Kuneva.

Comisia are in vedere sase domenii de revizuire, printre care se numara pachetele de vacanta, informatiile furnizate consumatorilor, raspunderea pentru sreviciile care nu respecta standardele, modificarea contractelor, insolvabilitatea si sigla de proectie a calatoriilor.

De asemenea, reprezentantii CE deschid problema informatiilor ce trebuiesc furnizate consumatorilor, precum si momentul sau formatul furnizarii acestora.

Potrivit datelor CE, la nivel mondial, Europan este cea mai mare piata regionala a serviciilor de calatorie, cu vanzari de 246 miliarde de euro in 2008.

Pachetele traditionale, care cuprind oferte de pachete predefinite care contin mai multe componente, precum transportul si cazarea, reprezinta 40%, adica 98,4 miliarde euro, din piata totala a calatoriilor.

Pachetele dinamice reprezinta 33%, iar alte formule de calatorie, 25% din piata.

In prezent un numar tot mai mare de rezervari este facut de consumatori care isi organizeaza singuri vacantele alcatuind astfel pachete dinamice, insa CE atentioneaza ca acestea nu beneficiaza de protectia directivei.

"Numarul consumatorilor care rezerva pachete dinamice cunoaste o crestere semnificativa. 23% dintre cetatenii UE au folosit pachete dinamice in ultimii doi ani.

In momentul de fata, numeroase pachete dinamice nu fac obiectul protectiei UE referitoare la pachetele de servicii pentru calatorii.

In consecinta, un numar crescut de consumatori care rezerva pachete turistice nu se incadreaza in domeniul de aplicare al directivei", se arata in comunicatul CE.

PE a propus miercuri Comisiei Europane sa examineze posibilitatea unei propuneri legislative pana la 1 iulie 2010, care sa aiba ca obiectiv, printre altele, acordarea unor despagubiri pasagerilor companiilor care intra in faliment. 

 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#pachete, # servicii, # calatori, # informatii , #Pachete turistice