Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Turismului: Asociatia Oraselor Termale din Romania ar putea fi infiintata in acest an

Ministerul Turismului: Asociatia Oraselor Termale din Romania ar putea fi infiintata in acest an

Asociatia Oraselor Termale din Romania ar putea fi infiintata in acest an, potrivit Strategiei de dezvoltare a turismului balnear elaborata de compania franceza Detente Consultants pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

"Strategia de dezvoltare a turismului balnear din Romania (finalizata in 2009 pentru Ministerul Turismului) cuprinde atat evaluarea situatiei actuale a acestui sector turistic, identificarea institutiilor cu responsabilitati in domeniu, cat si o serie de propuneri privind actiunile pe care consultantul le recomanda, pentru fiecare din acestea", potrivit datelor transmise de MDRT, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Reprezentantii ministerului spun totodata ca data concreta de infiintare a asociatiei nu depinde de MDRT, ci de modul in care potentialii membri vor participa la acest proiect.


"Din asociatie va putea face parte orice destinatie turistica care doreste acest lucru si care, prin profilul sau, va indeplini criteriile de aderare. In principiu, din asociatie vor putea face parte si reprezentanti ai institutiilor cu responsabilitati in domeniu", se mai arata in datele transmise de MDRT.


Printre principalele statiuni termale din Romania sunt: Baile Felix/1 Mai, Baile Olanesti, Baile Herculane, Baile Govora, Calimanesti, Sangeorz Bai, Amara, Mangalia, Techirghiol, Sovata, Vatra Dornei, Covasna si Slanic Moldova.


De asemenea, consultantul va stabili in urmatoarele saptamani (impreuna cu toate institutiile care gestioneaza domenii conexe turismului balnear, de exemplu Ministerul Sanatatii si institutiile din subordine, organizatiile patronale, profesionale si de promovare in turism, autoritatile publice locale ale oraselor-statiuni) care vor fi primele actiuni intreprinse, dintre cele recomandate, precum si modalitatea lor concreta de implementare (precum initiative legislative, alocari bugetare pentru investitii in infrastructura etc).


In Strategia de dezvoltare elaborata de Detente Consultants, companie franceza specializata in turism, se arata ca turismul balnear social este in declin peste tot si sistemele de asigurari sociale, in general deficitare, incearca sa se dezangajeze.


"Cu toate acestea, bugetul mediu alocat de gospodariile europene pentru sanatate si pentru tratamente de prevenire a bolilor continua sa creasca, ceea ce se traduce, intre altele, prin dezvoltarea curelor scurte libere (cure de o durata intre 3 si 10 zile si nesubventionate).


In acelasi timp, nivelul asteptarilor persoanelor care urmeaza cure cu ape termale nu inceteaza sa creasca, iar sectorul balnear trece printr-­o perioada de schimbari profunde", spune studiul.


Specialistii francezi precizeaza totodata ca, in aceste conditii, este necesar ca oferta turismului de sanatate sa se imbogateasca prin adaugarea componentei de wellness.


"In schimb, orasele balneare cu un important patrimoniu istoric construit si care folosesc apa ca atractie ludica si pentru repunerea in forma devin un fel de statiuni de litoral interne, precum Amneville in Franta, Baden-­Baden (Germania), Karlovy-Vary (Croatia), Bad Gastein (Austria) sau Abano Terme (Italia).


Turismul balnear competitiv se practica in statiuni animate, cu patrimoniu, cu o abordare medicalizata: este conceptul de "orase termale".


Europa Centrala si de Est are o adevarata cultura in acest domeniu. Spre exemplu, este cazul in Rusia, Ungaria sau Republica Ceha", se mai arata in strategia citata.


Potrivit acesteia, curele sunt medicalizate si statiunile sunt "polivalente".


Tehnicile utilizate sunt baile, tratamentele cu namol si curele in saline. O atentie deosebita este acordata cercetarii stiintifice si dezvoltarii de noi tratamente.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3663 ori