Evaziunea fiscala in turism: Care sunt solutiile mediului privat

Marti, 29 Mai 2012, ora 08:16
2744 citiri
Evaziunea fiscala in turism: Care sunt solutiile mediului privat

Problema evaziunii fiscale din turism a fost "scoasa" de la naftalina de catre ministrul turismului, care vrea sa verifice toate companiile din domeniu, de la pensiuni pana la hoteluri.

"Cred ca ministerul are responsabilitatea sa creeze o platforma pentru toti producatorii de afaceri de turism, de la pensiuni pana la hoteluri, un fel de platforma online de rezervare a locurilor de cazare, deoarece ministerul are aceasta baza de date, si prin crearea acestui sistem online de rezervari introducem doua mecanisme. Primul, mecanismul de competitivitate intre producatorii de business in turism; in al doilea rand, exista o forma clara prin care putem vedea care sunt cheltuielile in zona de turism", a afirmat ministrul Turismului Eduard Hellvig.

Delegarea sarcinilor si sustinerea agentiilor de turism, posibile solutii

Desi nu impartasesc intru totul viziunea ministrului, actantii din domeniu vin cu propriile solutii pentru combaterea eveziunii fiscale. Acestia sunt de parere ca "arma" impotriva evaziunii fiscale o constituie sustinerea cu masuri concrete a agentiilor de turism care nu pot face evaziune fiscala. Ba mai mult, delegarea unor responsabilitati catre autoritatile locale le-ar putea ajuta pe acestea sa depisteze cine nu da bani la bugetul local.

"In primul rand agentiile de turism, care sunt mai catolice decat Papa ca ele nu au cum sa lucreze fara factura. Domeniul agentiilor de turism este unul dintre cele mai stricte partea de turism, si nu prea au cum sa faca evaziune", a precizat Traian Badulescu.

Care este rolul agentiilor de turism?

Printre solutiile pe care Badulescu le vede pentru a ajuta la dezvoltarea turismului si a combate evaziunea fiscala din acest domeniu se numara TVA zero pentru incoming, 9% pentru agentiile din Romania si 24% pentru turistii care nu isi fac rezervarile din timp si aleg cazare direct la receptia hotelurilor.

"Daca as fi ministru as insista pe TVA 0% pentru incoming si as incuraja agentiile de turism cum au facut bulgarii. Sa fie 9% atat pentru masa cat si pentru cazare, atat este si acum, dar doar pe cazare cu mic-dejun, pentru serviciile de masa este de 24%. Prin agentiile de turism, pentru turistii din afara as da 0% TVA si pentru intern 9% si 24% pentru clientul care vine direct la receptie. Asa fac in Bulgaria, este si o masura mai buna de combatere a evaziunii fiscale. As continua o campanie de control a structurilor de cazare neautorizate, ce-i la negru, fara sa fie inregistrati. Asta ar fi un prim pas", a adaugat Badulescu.

Corina Martin: Parteneriatul public-privat, la asta se rezuma

Corina Martin, presedinte ANAT este de parere ca evaziunea fiscala din turism poate fi combatura printr-o delegare a responsabilitatilor MDRT catre autoritatile locale si patronate.

"In primul rand trecerea clasificarii structurilor de cazare catre autoritatile locale. Autoritatile locale ar trebuia sa fie insotite de reprezentantii locali. De exemplu, la noi pe litoral s-ar face clasificarea unui hotel de catre primaria Constanta impreuna cu un reprezentant de la patronatul hotelier Mamaia. Pentru ca noi reprezentantii industriei stim foarte bine ce criterii trebuie sa indeplineasca un hotel, daca ii dam clasificare sau nu.

"Primariile ar putea verifica daca unitatile de cazare functioneaza legal, ori in prezent acest drept revine doar autoritatilor de la Bucuresti, Ministerului Turismului. Ministerul are un corp mic de control, nu poate sa acopere intreaga tara, de aceea sunt foarte multe zone in Romania unde evaziune fiscala este in floare pentru ca nimeni nu ii poate controla decat echipa ministerului. Descentralizarea unor competente care sunt de ani de zile la MDRT si care trebuie sa treaca spre local, nu singur, ci impreuna cu reprezentantii patronatelor si asociatiilor", a declarat pentru Business24 Corina Martin, presedinte ANAT.

In plus, potrivit acesteia, fiecare primarie are un corp de control foarte bine pus la punct, taxele locale din fiecare afacere intra la bugetele locale, la bugetul primariei, si primaria are primul interes sa identifice cine desfasoara activitati ilicite fara sa plateasca taxe la bugetul local.

"Ca sa poti sa sanctionezi pe cineva ca face evaziune fiscala iti trebuie control, iar controlul nu se poate face de la Bucuresti cu o echipa mica raportata la problema care exista la nivel national. Ajunge tot la un parteneriat public-privat, de fapt tot aici este cheia", a adaugat Corina Martin.

De aceeasi parte a baricadei este si consultantul in turism Traian Badulescu. Acesta este de parere ca masurile impotriva evaziunii fiscale ar trebui sa fie preocuparea ministerului de resort dupa ce gradul de ocupare la nivel national ajunge la peste 50%, in prezent fiind de doar 25%.

"Hotelierii pot face evaziune pentru ca nu inregistreaza toti turistii, dar pe de alta parte hotelurile din Romania si sufera de lipsa de clienti, grad de ocupare mic. Avem un grad de ocupare pe tot anul undeva la 25%, nu avem turisti straini, nu se face inca promovare suficient de agresiva sa vina acei turisti straini. Ar fi bine sa vorbin de evaziune fiscala atunci cand gradul de ocupare pe tot anul ar fi de peste 50% si chiar mai mult, pentru atunci cand hotelurile sunt pline au scuze mult mai putine sa faca evaziune", a precizat Badulescu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#turism Romania evaziune fiscala, #turism evaziune fiscala solutii, #minister evaziune fiscala turism , #Oferte turism