Agentiile de turism nu se sperie de gandacii bulgaresti

Vineri, 02 August 2013, ora 14:14
2188 citiri
Agentiile de turism nu se sperie de gandacii bulgaresti

Stirile recente care prezentau situatia dezastruoasa dintr-un hotel bulgaresc aruncau o umbra asupra imaginii atent construite de bulgari, care au scazut treptat, din calitatea oferita in ultimii ani. In ciuda acestui aspect, agentiile de turism inregistreaza in continuare cereri pentru litoralul bulgaresc, prezentat ca o destinatie de vacanta excelenta.

Business24 a incercat sa afle daca reportajul difuzat de o televiziune nationala, in care gandacii umblau liberi printr-un hotel clasificat la patru stele, s-a resimtit in vanzarile agentiilor de turism si daca a avut un efect asupra preferintelor turistilor.

Litoralul din Romania nu se compara cu cel al vecinilor bulgari, spun reprezentantii agentiilor contactate de Business24, adaugand ca, pentru acest sezon, cererile pentru Bulgaria nu au scazut, ci dimpotriva. Pe de alta parte, parerile turistilor sunt impartite.

Imaginile in care mancarea oferita clientilor era stricata, iar camerele murdare din hotelul de patru stele prezentat de unul dintre posturile publice de televiziune, nu au avut un impact decisiv in preferintele turistilor. Mai ales ca avantajele unui concediu in Bulgaria depasesc numeric motivele care pledeaza in favoarea unei vacante autohtone.

Pretul face legea

Cel mai important argument, respectiv pretul mai mic pentru pachetele turistice all inclusive, da "lovitura de gratie" plajelor din Romania si cantareste greu in comparatia facuta de turisti. Ce-i drept, tot pretul poate fi si un indicativ al calitatii mai slabe a unui concediu petrecut in Bulgaria, asa cum arata Eliza Custura, director general Paradise Travel, una dintre agentiile de turism specializate in vacantele din Bulgaria.

"Intr-adevar, exista si statiuni care nu au mai continuat investitiile si hoteluri care ofera camere mai uzate, folosite pe tot parcursul sezonului trecut, si care justifica pretul mic, reflectat in calitatea mai slaba a conditiilor de cazare", spune reprezentantul agentiei.

Cum sa eviti sa fii coleg de camera cu gandacii

Turistii se pot scuti de astfel de neplaceri, daca se orienteaza catre pachetele turistice cu preturi sejurului. In mod normal, o vacanta de sapte nopti la un hotel de patru stele, pentru un adult costa minim 45 de euro pe noapte (315 euro/saptamana). In cazul hotelurilor de cinci, tariful creste pana la cel putin 75 de euro pe noapte, pentru un adult, deci un cuplu va plati cel putin 1050 de euro, daca isi doresc un concediu de o saptamana, la ultra all inclusive.

Robert Stan, reprezentant TUI Travel Center, unul dintre cei mai mari operatori de turism din lume, spune ca "si bulgarii au problemele lor. Nu putem compara Bulgaria cu Turcia, la capitolul acesta, pentru ca nu intretin mereu hotelurile foarte bine".

De asemenea, confirma ca pretul face diferenta si le recomanda celor interesati sa caute oferte cu un pret corect, cele cu tarife prea mici fiind suspecte. Totusi, bulgarii au, per ansamblu, costuri mai bune comparativ cu litoralul romanesc.

"Pachetele care presupun cazarea la hoteluri de trei si patru stele, cu demipensiune in Romania sunt mult mai mari decat in ofertele cu all inclusive, de la bulgari", precizeaza Robert Stan.

Investitiile in hoteluri isi spun cuvantul

Interesul crescut pentru Bulgaria este confirmat si de reprezentatii altor agentii de turism, care prezinta printre motivele invocate de turisti fie pretul mai mic, fie calitatea hotelurilor, asigurata de investitiile recente.

"In afara catorva, nu prea a mai construit nimeni un hotel nou pe litoralul romanesc. In Bulgaria o mare parte dintre unitatile de patru si cinci stele sunt construite in ultimii ani", spune Alexandru Marginean, outgoing manager la agentia Karpaten Turism.

Peste 75% dintre romanii care merg in strainatate se duc pe litoral, spune si Mircea Vladu, directorul Prestige Tour.

"Romanii s-au obisnuit dintotdeauna sa mearga in vacante la mare. Sunt multi familisti care cauta astfel de oferte, in general all incuslive. Oamenii vor sa stea la mare si la soare si sa-si incarce bateriile. Cea mai mare concurenta pentru litoralul romanesc o face cel bulgaresc. Litoralul romanesc este destul de scump", declara Mircea Vladu.

Ultra all inclusive, inexistent pentru germani

In opinia lui Robert Stan, conceptul de ultra all inclusive este o strategie de marketing si exemplifica prin faptul ca, pentru germani nici macar nu exista. Vacantele oferite de agentia pe care o reprezinta, cu partenerii germani TUI, sunt cel mult all inclusive, pentru clientii din Germania nefiind necesara mentiunea "ultra all inclusive".

Chiar si asa, diferenta data de "ultra" poate face distinctia pe litoralul bulgaresc, mai ales ca vecinii ne-au luat-o inainte si la acest capitol. Daca in Bulgaria exista mai multe unitati hoteliere care ofera servicii ultra all inclusive, pe plan local exista un singur hotel cu asemenea servicii, respectiv Phoencia Hotel, detinut de Muhamad Murad.

Ce spun turistii

Cand vine vorba de petrecerea vacantei, turistii contactati de Business24 au parerile impartite. Unii dintre ei sunt suparati pe serviciile din Bulgaria, acuza absenta semnelor de circulatie si chiar se tem ca le va fi furata masina. Altii sunt multumiti de servicii, in special de cantitatea si calitatea mancarurilor oferite si ar recomanda oricand litoralul bulgaresc in favoarea celui din Romania.

Andreea Iliescu: Politistii bulgari se poarta urat cu masinile care au numar de Romania, dar in afara de acest lucru, mancarea oferita este buna si in cantitati generoase.

Stefan Popa: Am avut probleme cand am vrut sa schimb euro in leva, si m-am pacalit la cursul de schimb oferit de bulgari. E adevarat ca am vrut sa schimb intr-o benzinarie, dar parea in siguranta.

Ana Maria Cristescu: As merge oricand la bulgari, pentru ca au servicii bune, mancare buna, plaje bune, peisaje frumoase. La noi este inghesuiala prea mare, galagie si costa prea mult.

Oana Coman: Nu mi-a placut in Bulgaria pentru ca mancarea parea veche, avea un gust ciudat, desi am mers la all inclusive, la un hotel de patru stele. Camera era mica si inghesuita si faceam cam mult pana la plaja.

Razvan Popescu:Prefer oricand litoralul romanesc. La bulgari litoralul este urat, servirea proasta, mancarea si bautura la fel.

Recomandari pentru turistii romani care aleg litoralul bulgaresc, oferite de Travel Planner:

- Sa isi cumpere asigurari de sanatate de la agentia de turism. Nu sunt obligatorii, dar sunt recomandabile, pentru ca oricand pot aparea probleme de sanatate, de la simple insolatii sau taieturi, leziuni, pana la probleme mai grave, accidente etc. De exemplu, pentru 6 nopti in Bulgaria, o asigurare costa 24 de RON dar acopera suma de 50.000 de euro.

- Sa isi cumpere asigurare storno, care poate garanta returnarea banilor pentru concediul ales daca intervine ceva neprevazut si grav - deces in familie, boala, accident, deteriorarea domiciliului etc. Fireste, aceste situatii trebuie dovedite cu acte. Valabilitatea acestei polite incepe cu ora 24:00 a zilei in care s-a platit prima de asigurare, insa nu mai devreme de 30 de zile anterioare datei destinate prestarii primului serviciu turistic achizitionat prin contractul de comercializare a serviciilor turistice.

- Sa anunte agentia de turism sau hotelul in cazul in care nu pot ajunge in prima zi de cazare la destinatia aleasa, din diverse motive. Hotelul poate pastra camera in cazul in care turistii anunta cand pot veni, insa in cazul neprezentarii neanuntate (No Show), acestia risca sa isi piarda camera, daca este un grad mare de ocupare, si sa nu se mai poata caza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#litoral romanesc, #litoral bulgaresc, #vacanta bulgaria, #vacanta mare , #Oferte turism