Cat ne costa o vacanta vara aceasta?

Marti, 13 Iunie 2006, ora 15:31
1184 citiri

Multi dintre noi deja ne gandim la planificarea concediilor, daca nu le-am planificat deja, si la un loc linistit in care sa ne reincarcam bateriile.Suntem deja la milocul lunii iunie, iar agentiile de turism ne coplesesc cu oferte care mai de care. O multime de pliante cu oferte atractive in Grecia si Turcia mai ales, dar si in locuri sa spunem mai "speciale", precum Egipt, Tunisia sau Maroc.

Unii dintre noi prefera sa plece in vacanta cu masina personala. Astfel nu mai trebuie sa se incadreze intr-un program prestabilit, si elimina posibilitatea ca bagajele sa se rataceasca la aeroport. Dezavantajul il constituie drumul obositor si legislatia rutiera in tarile tranzitate, care difera de la caz la caz.

Cu avionul este insa mai comod dar si mai costisitor. Cu cat veti rezerva insa mai repede locuri cu atat veti plati mai putin, sau, daca aveti noroc puteti prinde un bilet la asa-numitele oferte "last minute ticket" ( bilete de avion refuzate de altii), la mai putin de jumatate din pretul initial.

Sigur, mai este si varianta autocarului. Pretul de pornire al unui sejur in Grecia de 7 zile, ce include transport cu autocarul este de 80-90 de euro. Cazarea poate fi la unul din aparatamentele puse la dispozitie in interiorul unor vile sau complexe turistice, la preturi avantajoase, incepand cu 150 de euro per sejur.

Daca preferati hotelurile, atunci trebuie sa aveti pregatiti intre 250 si 600 de euro, in functie de cota hotelului respectiv si de optiunile pentru masa ( doar mic dejun, demipensiune sau all inclusive). Daca doriti sa vizitati si imprejurimile, puteti merge fie in croaziera ( in jur de 30 de euro), fie va puteti distra intr-un parc de distractii ( 20-25 de euro), fie puteti da o raita prin magazine.

Tunisia, nu ofera nici ea preturi exorbitante. Un sejur de 7 zile la Monastir, transport cu avionul si toate mesele incluse in cadrul unui hotel de 3 stele, variaza intre 300-500 de euro de persoana.

Pe litoralul romanesc insa, preturile parca iau amploare de la an la an. Agentiile de turism se intrec in oferte care mai de care mai avantajoase, insa daca va uitati in amanunt, la pretul de 10-12 milioane de lei sejurul de 6 zile la un hotel de 2 stele nu mai mult ( situat in Eforie Nord sau Jupiter, nu in Mamaia), trebuie sa va inchiriati contra cost frigider (fiindca e vara si poate vi se face sete in toiul noptii si nu aveti chef sa beti apa incalzita), televizor ( daca vreti sa aruncati un ochi la un videoclip), si evident trebuie sa platiti si parcarea. Toata afacerea atinge suma de 16-17 milioane, cu masa inclusa, adica ceva mai mult decat ati plati la un hotel de 4 stele cu demipensiune inclusa in Grecia sau Turcia.

In Mamaia lucrurile se schimba. La un hotel de 4-5 stele, pretul pe noapte in camera dubla variaza intre 80-300 de euro in functie de perioada in care doriti sa mergeti in vacanta. Atentie insa ca taxa hoteliera ( intre 1% si 5%) nu este inclusa in pretul camerei. Masa bineinteles este alta problema, unele hoteluri avand-o inclusa in pret, altele insa afisand tarife separate.

Daca preferati muntele, atunci puteti opta fie pentru excursii la salina sau la pesteri, fie pentru agroturism, la mare cautare in ultima vreme. Preturile afisate de pensiuni variaza intre 200.000 lei si 1.600.000 lei pe noapte cu mesele principale incluse.

Vacanta placuta, cu soare si atentie la ce alegeti !

Adina Corneci

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...