Turul Istanbulului in 48 de ore

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 16:39
4853 citiri
Turul Istanbulului in 48 de ore

V-ar placea sa va plimbati pe culoarele palatului unde sultanii au condus timp de aproape patru secole? Sau poate preferati o excursie prin stramtoarea Bosfor, ori poate ca sunteti interesati de shopping in Marele Bazar. Indiferent de ce alegeti, orasul Instanbul are o oferta generoasa pentru turistii care il aleg pentru concediu.

Dupa ce a gazduit sultanii timp de aproximativ patru sute de ani, Palatul Topkapi a fost transformat in Muzeu al Epocii Imperiale, in 1921.

64 de ani mai tarziu, in 1985, Palatul trece in patrimoniul mondial Unesco, fiind considerat cel mai reusit exemplu de complex de palate din vremea Imperiului Otoman.

Pretul unui bilet de intrare in Palatul Topkapi este de aproximativ 10 euro.

Alegand o croaziera pe Bosfor puteti admira cladirile care marginesc stramtoarea, printre care se afla Turnul Galatei, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce si Hagia Sofia, biserica crestin ortodoxa transformata in moschee, in anul 1453. Costul unei croaziere incepe de la 7 euro.

Pentru o taxa de intrare de 5 euro puteti vizita Turnul Galatei. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul s-a transformat in hambar naval si inchisoare.

In prezent, la etajele superioare ale turnului Galatei se afla un  restaurant si o cafenea, iar  seara se organizeaza spectacole cu specific turcesc.

Moscheea Albastra
este singura moschee din Turcia cu sase minarete iar numele sau se datoreaza celor 20.000  placi de faianta albastra folosite la constructia interiorului.

Intrarea se face pe poarta de la nord, atat barbatii cat si femeile trebuie sa se descalte, si sa poarte haine decente : barbatii nu au voie cu pantaloni scurti, iar femeile cu capul descoperit.

Construit in secolul al 19-lea, Palatul Dolmabahce a fost resedinta ultimilor sase sultani ai Imperiului Otoman.

Pentru poporul musulman, palatul pastreaza o  semnificatie aparte, intrucat aici si-a petrecut ultimile ore din viata conducatorul turc Mustafa Kemal Ataturk. Acesta s-a stins din viata pe 10 noiembrie 1938, toate ceasurile din cladire fiind oprite la  ora 9.05 AM, momentul in care a decedat  Ataturk.

Biletul de intrare in Palatul Dolmabahce include si vizitarea Haremului si costa aproximativ 10 euro.

Cele 60 de strazi si 5.000 de magazine cuprinse de Marele Bazar atrag zilnic, in medie, 300.000 de vizitatori.  

Marele Bazar, deschis de luni pana sambata intre 9:00 si 19:00  reprezinta un important centru comercial inca din 1461.

Miniaturk ramane cel mai mare parc de miniaturi din lume, intins pe o suprafata de 60.000 metri patrati.

Parcul Miniaturk detine in prezent 105 cladiri construite la o scala de 1/25. Un bilet de intrare costa 6 euro.

Dupa ce ati vizitat principalele obiective turistice oferite de Instanbul va puteti relaxa intr-o cafenea specifica sau luand masa intr-unul din restaurante.

Aperitivele turcesti sunt foarte consistente si pot tine locul unui meniu complet : Yaprak dolmasi, sarmalute in frunze de vita, tarama, pasta din icre de cod, sau kabak kizartmasi, dovlecei prajiti, in sos de iaurt.

La desert, nu trebuie sa ratati baclavaua, cataiful sau martipanul turcesc (acibadem kurabiyesi).

La hotelurile de 5 stele din Instanbul cazarea incepe de la 51 euro, de persoana/noapte, cu micul dejun inclus.

Alternativa mai ieftina o constituie pensiunile de 2 stele, care percep un tarif incepand cu 18 euro de persoana, pe noapte.

Anul acesta orasul a primit statutul de Capitala Culturala Europeana, alaturi de Pecs, din Ungaria si Essen din Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#bazar, #bosfor, #concediu, #istanbul, #turism, #turisti , #Obiective turistice