Preparatele culinare si calatoriile merg "mana in mana"si sunt la fel de indispensabile, precum aeroporturile pentru avioane. Indiferent de traseul vacantei, intotdeauna vor aparea mici dificultati in alegerea a cel putin unei experiente culinare care sa reflecte cultura si traditia locala. In unele tari, mancarea reprezinta o atractie in sine, atragand numerosi "foodie" ispititi de aromele bucatariei traditionale. Lonelyplanet.com a selectat sapte tari, fara sa aleaga o ordine anume, absolut delicioase.
Thailanda
Alte ingrediente edificatoare pentru preparatele din Thailanda sunt: coriandru, sucul de lamaie si lemongrassul (o planta asemenatoare la aspect cu ceapa verde dar cu gust si miros de lamaie). Sosul de peste si pasta de creveti sunt doua delicii locale ce trebuie incercate, desi sunt destul de sarate.
Grecia
Combinarea aromelor originale este considerata de bucatarii greci daca nu o eroare, atunci cel putin o complicatie inutila.
De altfel, acestia nici nu ar avea nevoie de combinatii de alimente, tinand cont ca la baza meniurilor stau bucatile de paine de abia scoasa din cuptor, rosiile suculente si pestele cules din Marea Mediterana.
Masa de pranz este evenimentul principal al zilei, sarbatorit cu o procesiune de bunatati.
Miercurea si vinerea grecii postesc, iar aceste doua zile, considerate “fast days”, sunt serbate cu feluri bazate pe legume.
China
Taiteii din orez ocupa un loc de cinste printre preferintele culinare ale chinezilor, care adora sa ii savureze cu orice. De asemenea, in China exista o gama larga de specialitati culinare, in functie de regiune, influentate de istorie si geografie in egala masura. Puiul shanghai, porcul gong bao sau Jiaozi, un fel de coltunasi umpluti cu carne si legume, sunt doar cateva dintre aceste delicioase specialitati.
Franta
De la platoruile cu branza servite cu struguri, nuci si sampanie, pana la baghetele crocante si french fries, francezii sunt renumiti pentru bogatia meniurilor.
Fiecare zona din statul francez este faimoasa pentru unul sau mai multe produse, reputatia castigata in mare parte datorita unui climat distinct si a unor forme de relief potrivite pentru cultivarea anumitor soiuri de legume.
Multi francezi considera pranzul cea mai importanta masa a zilei, desi cele perioada de timp (doua ore) alocata in mod tradional acestui obicei devin din ce in ce mai scurta.
Spania
In materie de dulciuri, preferatele lor sunt cele indulcite cu miere. Un amestec de ingrediente si obiceiuri aduc un plus de savoare la gastronimia Spaniei. Fructele de mare si carnea sunt asezonate cu mult sos. Cina este principala masa, dar niciodata mai devreme de ora 9 seara.
Mexic
Suna ca un pleonasm, dar mexicanii reusesc sa combine cu succes traditia si preparatele culinare, mai ales in timpul ceremoniilor.
Gastronomia din Mexic a fost puternic influentata de cea spaniola, la care s-a adaugat o usoara aroma frantuseasca si una africana. Preparatele pe baza de porumb si fasole sunt predominante.
Tacos, enchilada sau quesadillas sunt doar cateva dintre felurile de mancare gatite cu aceste doua ingrediente.
Italia