Salinele romanesti, sarea si piperul turismului romanesc

Marti, 30 Iulie 2013, ora 08:15
10272 citiri
Salinele romanesti, sarea si piperul turismului romanesc
Sursa foto: turistderomania

Salinele romanesti au un potential turistic urias, in conditiile in care atrag in fiecare an, impreuna, milioane de turisti. Salrom, societatea de stat care se ocupa atat de administrarea salinelor a amenajat planuieste investitii de un milion de lei (aproximativ 230.000 de euro).

"Vom continua si anul acesta investitiile in amenajare. La Slanic Prahova vom amenaja un lif, iar la Targu Ocna un hotel subteran si o sala de spectacole. Pentru cele doua proiecte este necesar apoximativ un milion de lei (227.000 de euro)", spune Aurel Bucur, directorul general al companiei Salrom, pentru Business24.

Oficialul Salrom anunta, in luna iunie, ca societatea pe care o conduce a demolat anul trecut strandul vechi de la Salina Praid, pentru a fi modernizat si extins, si ca, pana la 1 august va fi inaugurat noul strand, cu doua bazine, in urma unei investitii de 1,2 milioane de euro.

Pentru acest an, odata cu finalizarea acestei investitii, Salrom iti propune o tinta de 1,2 milioane turisti, iar in 2014 numarul turistilor care ar vizita salinele ar putea ajunge la 1,8 milioane turisti, tinand cont ca strategia Salrom vizeaza si amenajarea altor saline din tara.

Salrom, singurul producator de sare din Romania, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 66,1 milioane euro, in crestere cu 13,5% fata de 2010, rulajul fiind cel mai ridicat de la infiintare. In acelasi timp, profitul brut s-a dublat, ajungand la 5,3 milioane euro, potrivit datelor oficiale.

Compania este controlata de Ministerul Economiei care detine un pachet de 51%, restul titlurilor fiind la Fondul Proprietatea.

Printre primii in Europa

Multumita celor cinci saline exploatate, Romania se afla in primele cinci locuri, la nivel european, si s-ar putea afla in fruntea clasamentului fara niciun fel de problema, tinand cont de bogatia care zace in subsolul statului.

Statistic vorbind, Romania are resurse de sare care ar ajunge pentru un mileniu, mai exact de aproximativ doua miliarde de tone, sustine Alexandrau Patrauti, seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit datelor agentiei, in 2011, productia de sare a fost de 2,35 milioane de tone. Pentru comparatie, Uniunea Europeana a produs in 2010 o cantitate de 55,3 milioane de tone de sare, liderul in acest domeniu fiind Germania.

In Romania, zacamintele de sare se afla in localitati care poarta des denumirea de ocna (mina de sare) ca de exemplu: Ocna Sibiului, Ocnele Mari, Ocna Mures, Ocna Dejului, Praid, Turda, Targu Ocna.

Pana acum, cele mai cunoscute zacaminte unde sarea s-a exploatat in decursul timpului si se exploateazasi in prezent, sunt cele de la Ocnele Mari (jud. Valcea), Slanic Prahova (jud. Prahova), Targu Ocna(jud. Bacau), Cacica (jud. Suceava), Ocna Dej(jud. Cluj), Praid(jud. Harghita), saline aflate in administrarea Salrom.

Fiecare dintre cele cinci saline amenajate are o caracteristica speciala, unicitate care o face si mai valoroasa, atat din punct de vedere turistic, cat si terapeutic.

Salina Slanic Prahova

De exemplu, pentru Salina Slanic Prahova, cea mai mare din Europa, exista un studiu de fezabilitate care imparte obiectivul turistic in 12 zone, fiecare cu propria sa identitate menita sa atraga un numar cat mai mare de turisti si sa corespunda pretentiilor acestora.

Conform studiului de fezabilitate, salina ar putea contine restaurante, o biserica, o zona de promenada, o sala de spectacole, terenuri de sport si chiar un hotel. Pentru a fi pus in aplicare, proiectul ar putea necesita investitii de aproape zece milioane de euro.

Sursa video: ghiduri-turistce.info

Tarife: adulti 14 lei, copii 7 lei

Salina Turda

Din punct de vedere al investitiei, cea mai profitabila este Salina Turda, prima amenajata la standarde internationale, cu arhitectura, sistem de iluminare si mobilier gandite unitar si integrat.

De altfel, proiectului Salina Turda a castigat premiul pentru cel mai valoros proiect turistic national, in urma cu un an. Proiectul, depus in 2005, a obtinut fonduri de preaderare in valoare de 5,8 milioane de euro si a surcalasat celelalte 699 de proiecte aflate in competitie.

Sursa video: ghiduri-turistce.info

Tarife: adulti 15 lei, copii 8 lei

Salina Praid

Salina Praid este cea mai mare din Romania si are singurul parc de aventura amenajat la adancime, in urma unei investitii de 20 de milioane de euro, suportate de comunitatea locala.

Printre distractiile suplimentare pe care la pot incerca turistii dornici de senzatii tari la adancime se numara tiroliana sau cataratul pe stancile din sare. Salina poate primi pana la 3.000 de turisti in fiecare zi.

Tarife: adulti 20 lei, copii 10 lei

Salina Ocnele Mari

Salinele Ocnele Mari a intrat in circuitul turistic in 2009 si se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Ramnicu Valcea, alaturi de alte atractii cu potential balnear (Olanesti sau Calimanesti ) ori religios (manastirea Cozia).

Sursa video: ghiduri-turistce.info

Tarife: adulti 14 lei, copii 7 lei

Salina Targu Ocna

In afara de proprietatile terapeutice, salina situata in centrul Moldovei este cautata si apreciata si pentru strandul cu apa sarata, deschis din 2009.

In salina functioneaza un restaurant, un muzeu dar si un magazin de suveniruri.

Sursa foto: www.ghiduri-turistice.info

Tarife: adulti 18 lei, copii 9 lei

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#saline obiective turistice, #salina Romania, #Salrom saline romanesti , #Obiective turistice