Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salbaticia din inima Apusenilor

Salbaticia din inima Apusenilor

Zona Padisului, una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din tara, e in judetul Bihor. Un loc cu pesteri, doline, cascade, ghetari, canioane salbatice, piriuri in care abunda pastravul si riuri care dispar sub pamint si reapar dupa citiva kilometri.Cetatile Ponorului, din zona turistica Padis, constituie cea mai impresionanta formatiune carstica din tara. Trei doline, un portal in stinca, o pestera, tuneluri subterane, cascade si patru balcoane suspendate, alaturi de Valea Cetatilor si riul din platoul Lumea Pierduta, alcatuiesc acest complex al Muntilor Apuseni. In 1952, locul a fost declarat rezervatie naturala, obtinind apoi statutul de monument al naturii, aflat in custodia Academiei Romane. Caracteristic zonelor carstice, Padisul este strabatut de piriuri care sint absorbite in subteran, in locuri denumite ponor, cursul revenind la suprafata prin asa-numitele izbucuri.

Soare pe gheata

Aici se gasesc doi dintre cei mai mari ghetari din Romania: Bortig si Focul Viu. Vizitarea celui din urma, aflat in pestera cu acelasi nume, este recomandat sa se faca in jurul orei prinzului, cind stalagmitele sint luminate de razele soarelui ce patrund in pestera printr-un horn.

Padisul se afla in nordul muntilor Bihor, parte a Apusenilor, la o altitudine de 1.200 de metri. Obiectivele turistice care nu trebuie ratate sint: platoul Lumea Pierduta, Cheile Galbenei, ghetarul Focul Viu, Cetatea Radesei, pestera Sura Boghii, Poiana Florilor, ghetarul Bortig, Cheile Somesului Cald, Poiana Varasoaia, Poiana Ponor, Sesul Padis, Culmea Cirligate.

Acces

Exista doua modalitati de a ajunge in zona: pe drumul forestier sau pe potecile marcate. Drumul Rachitele-Ic Ponor-Padis-Boga-Pietroasa are o lungime totala de 53 de km si se poate parcurge cu autoturismul. Este accesibil dinspre Huedin (Huedin-Padis, 58 de km), Cluj (Cluj-Padis, 95 de km) si Oradea (Oradea-Padis, 100 de km). Ramificatiile lui permit accesul cu masina spre o serie de obiective turistice din zona: Cheile Somesului Cald - 9 km, Poiana Varasoaia si Cetatea Radesei - 4 km, Cantonul silvic Padis - 1 km, Cantonul silvic Ponor si cabana Cetatile Ponorului, Valea Cetatilor, Valea Seaca si Izbucul Ursului - 5 km, Cheile Galbenei si Poiana Florilor - 10 km, valea si statiunea Boga - 3 km. Cei dispusi sa ia muntele in piept pot opta pentru urmatoarele poteci marcate: Cabana Vladeasa- Padis, marcaj cu banda albastra, durata traseului: circa 11 ore; Stina de Vale-Padis, marcaj banda rosie, durata traseului: circa 6 ore; Ic Ponor-Padis, marcaj punct rosu; Pietroasa-Padis, marcaj cruce albastra, durata traseului: 5 ore la urcare si doua ore la coborire; Saua Virtop-Padis, marcaj banda rosie, durata traseului 8 ore, drum greu, accesibil doar turistilor experimentati, practicabil doar vara si pe timp uscat; Pestera Ghetarul de la Scarisoara-Padis: marcaj banda albastra, durata traseului 7 ore.

Cazarea se poate face la hotelul Stina de Vale, cabanele Padis, Minerilor si Varasoaia, in cele noua pensiuni turistice din Rachitele sau in campingurile Padis, Varasoaia si La Grajduri.

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1606 ori