Initiere in mister, Delhi

Vineri, 01 August 2008, ora 13:37
4529 citiri
Initiere in mister, Delhi

Daca te afli printre cei dornici de mister, daca templele, istoria si religia te fascineaza, esti pe calea cea buna. O calatorie in India te pune fata in fata cu hinduismul, budismul, islamismul si crestinismul. Desigur ca lista religiilor ce si-au facut loc pe aceste pamanturi nu se opreste aici.

Iar pentru a descifra si a descrie toate locurile fascinante ale acestei tari in aceste randuri este imposibil. Ne oprim la Delhi, capitala Indiei, cu promisiunea de a reveni asupra celorlalte locuri nu mai putin interesante.


Cu o istorie fascinanta si un prezent activ, a fost resedinta a mai multor puteri consecutive: dinastia Rajputanilor, invadatorii musulmani din nord, dinastiile afgane, mongolii, intr-un sir continuu la nivel imperial, terminat in 1947, odata cu eliberarea Indiei de sub dominatia coloniala a Regatului Britanic. In apropiere de Aeroportul Indira Gandhi se afla Muzeul Fortelor Aeriene unde poti vedea istoria fortelor aeriene indiene.

Ca tot vorbeam de temple, nu ai cum sa ratezi Templul Bahai. Aparte, construit in forma de lotus, este un obiectiv turistic ce trebuie sa faca subiectul oricarei vizite in Delhi. In interior se pastreaza mereu tacerea, orice credincios - indiferent de religie, rasa, nationaliste - fiind binevenit. Apoi, Buddha atinge Nirvana, iar la aniversarea a 2500 de ani de la acest eveniment se deschide Parcul Buddha Jayanthi, un loc linistit si plin de pace. Acolo vei gasi un copac despre care se crede ca este "mostenitorul" celui la umbra caruia s-a produs Iluminarea.


Poate nu esti fan papusi , dar trebuie sa vezi Muzeul Papusilor. La inceput o colectie particulara, a devenit unul dintre cele mai importante muzee de gen din lume, avand peste 6000 de papusi de toate felurile. Mergem mai departe...Intr-un gest de dragoste fara granite, cea de a doua sotie a imparatului Haji Begum, a construit un mausoleu la jumatatea secolului XVI. Mormantul Imparatului Humayun este astazi inconjurat de copaci, ape si flori. Un exemplu extraordinar de arhitectura Mughal, perfect integrata in natura.


Trecem de la iubirea de sotie, la iubirea de patrie. Marturie a acestei daruirii pentru tara sta structura masiva, de 42 m inaltime a Portii Indiei, construita in amintirea celor 90.000 de soldati indieni care au murit in Primul Razboi Mondial, numele lor fiind gravate pe monument. Esti interesat de viata privata a uneia dintre cele mai puternice femei ale secolului XX? Arunca un ochi la Casa Memoriala Indira Gandhi situata la No.1, Safdarjung Road, locuinta de unde Indira Gandhi a condus India pret de decenii. Casa surprinde tocmai prin modestia mobilierului, fiind foarte interesanta colectia de fotografii, carti, picturi si obiecte personale.


Continua calatoria si alege Jama Masjid. Moscheea a fost construita in 1658 de Shahjahan, fiind cea mai mare din India . Peste 20.000 de persoane incap in interior. Este o fascinanta constructie religioasa cu o arhitectura impresionanta cu domuri si minarete. Printre traditiile pastrate cu sfintenie de mii de ani, templele, lacasurile de cult, minuni ale naturii sau dovezi ale timpurilor moderne, la final ramai cu o stare de liniste si cu o impresionanta colectie de fotografii.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...