Festa della Sensa, festivalul care transforma Venetia in mireasa

Vineri, 20 Mai 2011, ora 17:51
2632 citiri
Festa della Sensa, festivalul care transforma Venetia in mireasa

Festa della Sensa se numara printre cele mai frumoase festivaluri europene si este un pretext potrivit ca sa vizitezi Venetia, in extrasezon, cand ofertele de vacanta sunt foarte tentante. Orasul se transforma, devine mai vesel, mai colorat si te va cuceri cu parada Dogelui si cu impresionantele curse pe apa.

Numele festivalului, Festa della Sensa, inseamna Sarbatoarea Inaltarii si serbeaza „mariajul” Venetiei cu marea. In plus, cu aceasta ocazie, localnicii aniverseaza doua evenimente majore din viata sociala a Republicii.

Primul se refera la operatiunea de salvare executata de Dogele Pietro Orseolo al II-lea, un erou pentru localnicii Venetiei. Acesta a intervenit, in anul 1000, pentru a-i proteja pe locuitorii Dalmatiei, aflati sub amenintarea invadatorilor slavi.

Al doilea eveniment semnificativ este semnarea tratatului de pace din 1177. In acel an, Dogele Sebastiano Ziani, Papa Alexandru al III-lea si Imparatul Frederick Barbarossa au cazut de acord sa puna capat neintelegerilor dintre Papalitate si Imperiu. In urma semnarii actului, Republica Venetia a acelor vremuri a intrat intr-o perioada de prosperitate si pace.

Venetienii iau foarte in serios ambele momente istorice si le aniverseaza, anual, cu fast.  Ai ce vedea si nu vei rata daca iti planifici o vacanta aici. In primul rand, poti lua admira procesiunea Dogelui.

Imbracat de sarbatoare, personajul care il reprezinta pe Doge se urca pe propria sa ambarcatiune, numita Bucintoro si navigheaza, de-a lungul canalelor Venetiei, pana la Biserica San Pietro di Castello. Aici se opreste pentru a putea primi binecuvantarea de la preot.

Dupa ce primeste binecuvantarea, dogele trebuie sa arunce in apa un inel, simbolul festivalului. De altfel, aruncarea inelului este un moment cheie al evenimentului, pentru ca marcheaza dominatia Republicii Serenissima asupra marii.

Serenissima este fosta denumire pe care o avea provincia Venetiei si pe care a purtat-o timp de 1000 de ani, in intervalul cuprins intre sfarsitul secolului al VII-lea si 1797.

Mii de turisti sunt martorii procesiunii
si urmaresc, de pe mal, ambarcatiunea Dogelui, deosebit de luxoasa, decorata cu panglici si vopsita in tonuri de auriu.

In schimb, daca nu te multumesti doar sa privesti de pe mal, ai putea sa inchiriezi la randul tau o gondola si sa te plimbi pe canalele Venetiei. Trebuie sa te astepti insa la un pret destul de piperat, pentru ca gondolierii solicita minim 150 de euro pentru o ora.

Pe uscat, cele mai interesante activitati raman vizitarea obiectivelor turistice, participarea la targul organizat la  Biserica san Nicolo, pe Insula Lido, si testarea specialitatilor culinare locale.

Merita sa faci o vizita la: Bazilica San Marco, Palatul Dogilor, Insula Torcello, pentru ca sunt obiective turistice majore in Venetia, pe care niciun turist nu trebuie sa le rateze, cand ajunge in Venetia.

Ai putea sa mergi si pe Insula Torcello, renumita in special pentru bazilica foarte veche, considerata cea mai veche cladire din laguna.

Pe Insula Lido, cu ocazia Festivalului, are loc un targ de produse artizanale, facute de cei mai buni mesteri populari localnici. Poti cumpara bijuterii impodobite cu sticla de Murano, obiecte decorative sau articole vestimentare.

In ceea ce priveste delicioasele preparate gatite de bucatarii venetieni, te poti astepta la un regal al gusturilor. Cum era de asteptat, influentele italiene domina meniul prezent in marea majoritate a restaurantelor.

Trebuie sa incerci pasta con il nero di seppia, adica paste combinate cu un sos bogat de rosii si sepie, puternic colorate in negru cu cerneala sepiei. Merita sa gusti si fegato alla veneziana, adica ficat de vitel in stil venetian sau risotto di pesce (orez cremos cu moluste, midii, creveti si peste) sunt alte delicatese cu o textura inconfundabila si cu un gust special.

Ofertele pentru o vacanta in Venetia incep de la 57 de euro, pentru un sejur de sapte nopti, la un hotel de doua stele si ajung la 377 de euro, pentru aceeasi perioada, dar la un hotel de patru stele, conform datelor publicate pe infoturism.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#festival venetia, #obiectiv turistic, #turism, #turisti, #vacanta ventia, #venetia , #Obiective turistice