De cele mai multe ori, intr-o vacanta, gastronomia locala este un obiectiv turistic in sine. Turistii pot intelege mai bine cultura tarii pe care au ales-o ca destinatie turistica pentru concediu, in timp ce savureaza preparatele culinare specifice. Lonelyplanet.com a ales cele mai potrivite locatii pentru turistii vegetarieni si iti propune o selectie de bunatati din meniul fiecareia, incepand cu exoticele feluri din India si terminand cu apetisantele paste din Italia.
Singapore, locul de intalnire pentru cele mai mari bucatarii asiatice
In Singapore vei descoperi o combinatie reusita a celor mai mari bucatarii din Asia. Restaurantele de aici imbina ingrediente din gastronomia malaysian, cu condimente din sudul Indiei si cu arome variate din China.
In plus, aici vei putea gusta specialitatile gatite dupa retetele stilului Nyonya sau Perankan, caracterizat, in principal, de lemongrass, galangal (o specie de ghimbir) si lapte de nuca de cocos.
Ca sa fi sigur ca ti-ai rasfatat papilele gustative, comanda o supa laksa lemak, facuta din lapte de cocos, picanta si plina de taitei.
Bucataria din India, plina de condimente
Controversata, din cauza multitudinii de condimente picante folosite, bucataria din India ramane totusi una dintre cele mai gustoase de pe glob. Gastronomia indiana ar putea fi caracterizata prin doua cuvinte, sustine lonelyplanet: thali si dosa.
Primul termen desemneaza un festin culinar, de tipul “all you can eat”. De obicei variaza de la doar cateva feluri de mancare, pana la sase-sapte preparate. Cele mai modeste thai sunt formate din cateva tipuri de curry, linte si orez, servite pe o frunza de banana.
La polul opus se afla preparate mult mai complicate si mai savuroase, aduse la masa pe tavi speciale.
Pe de alta parte, dosa inseamna “regele gustarilor” in India. Este o clatita facuta din orez, faina si linte, care poate fi cumparata de turisti in nenumarate varietati. Poate fi foarte subtire si crocanta, cu marginile dantelate si plina de ceapa sau infasurata in jurul unor legume condimentate si servita alaturi de supa de linte sambar.
Participa la Festivalul Vegetarienilor din San Francisco
In San Francisco e organizeaza anual un festival gastronomic dedicat in exclusivitate preparatelor vegetariene. Din acest motiv, San Francisco se numara printre destinatiile preferate ale gurmanzilor vegetarieni.
Festivalul reprezinta rezultatul eforturilor sustinute atat de fanii curentului vegie, cat si de pionierii in arta culinara, precum Alice Waters, cea care a promovat intensiv respectul pentru produsele proaspete.
Drept rezultat, in San Francisco ai parte de orice, de la un burrito apetisant pana la o cina formata din cinci feluri de mancare, in incinta selectului restaurant Millenium, totul fara nici macar o bucatica de carne.
Cele mai bune tajine le vei gasi in Maroc
In timp ce te plimbi pe strazile pietruite din souk (piata), in Maroc, descoperi ca numai aspectul alimentelor iti face pofta. Lonelyplanet tine insa, sa precizeze ca nu toate felurile de mancare din Maroc sunt vegetariene.
Printre cele mai apetisante se numara tajinele, un fel de tocanita facuta din legume coapte incet intr-o oala de lut conica si cuscusul. Ai mai putea incerca supa harira picanta, humusul si ai putea testa multitudinea de sosuri.
Italia, regina picnicurilor
Cu siguranta Italia este celebra datorita diferitelor tipuri de pizza si paste. In ciuda acestui fapt, pentru a putea descoperi adevaratul potential culinar al statului italian, lonelyplanet.com te sfatuieste sa planifici un picnic. Mai intai, va trebui sa cumperi painea.
La brutarie vei afla o sumedenie de produse de panificatie. De la focaccia moale sau subtire, la painea crocanta specifica pentru zona Sardiniei, toate tipurile de paine sunt la fel de imbietoare.
Apoi, fa o vizita in piata pentru aperitive reci, de unde poti cumpara multe soiuri de masline, rosii uscate la soare, anghinare marinate si diferite tipuri de ardei.
Daca mai pui o bucata de pecorino, una de taleggio si putina branza dolceltte si nu uiti de sticla de vin rosu, ai obtinut un cos pentru picnic savuros si satios.
Daca vrei trufandale, atunci cumpara trufe negre in Umbria sau albe in Piemont, sparanghel din Veneto si capere din Sicilia.