Ce nu stiai despre Bulgaria

Luni, 27 Iunie 2011, ora 17:46
5057 citiri
Ce nu stiai despre Bulgaria

Bulgaria nu inseamna doar litoral, plaje si terase deschise pana tarziu in noapte. Tara vecina ascunde mult mai multe oportunitati pentru petrecerea vacantei, chiar daca intens promovate de agentiile de turism sunt statiunile estivale.

Majoritatea turistilor asociaza invariabil Bulgaria cu statiunile de pe litoral si cauta in special oferte de cazare in Nisipurile de Aur, Albena si Sf Constantin si Elena.

Statiunea Nispurile de Aur si-a castigat reputatia tocmai multumita plajelor acoperite cu nisip fin si ocupa un loc de top in preferintele turistilor pentru vacanta.

Albena este cautata mai ales de familisti, pentru ca apa nu atinge adancimi care sa ridice problemele micutilor. In plus, se numara printre putinele statiuni din Bulgaria foarte linistite, „ocolite” de tinerii petrecareti.

In Albena, umbrelele si sezlongurile sunt incluse in pretul cazarii, aceasta fiind singura statiune care propune, pentru sezonul estival 2011, gratuitate accesoriilor pentru plaja.

La statiunea Sf. Constantin si Elena, cea mai veche din statul bulgar, vin in special turistii interesati de tratamente balneare. Resortul are foarte multe izvoare minerale, piscine in aer liber cu apa minerala si se remarca prin calitatea centrelor SPA si a  complexurilor balneare.

Complexul Grand Hotel Varna ofera plaja privata cu selzonguri si umbrele gratuite pentru oaspetii complexului, spatii de joaca pentru copii cat si restaurante tematice unde turistii pot servi masa.

Pe langa acestea, pentru turistii dornici de aventura, cele mai potrivite destinatii sunt Varna si Primorsko.

“Bulgaria nu inseamna numai soare, plaja si all inclusive ci presupune si multa miscare deoarece sunt locuri fascinante care asteapta sa fie descoperite.

Din categoria activitatilor care se pot face aici, fie ca sositi doar in vacanta sau veniti special pentru turismul de aventura se pot enumera: diving, surfing, sky diving, echitatie, ciclism montan sau drumetii montane”, precizeaza Eliza Custura, Executive Director in cadrul agentiei Paradise Travel, specializata pe Bulgaria.

Pentru diving, te poti indrepta catre centrele recunoscute din Kavarna sau catre zona cuprinsa intre Tyulenovo si Kamen Bryag (aici se afla o zona de stanci numita “Manastirile Pietrificate”), pentru clif diving, adauga specialistul in turism.

De asemenea, in sudul Bulgariei exista numeroase posibilitati pentru surfing, in timp ce in Primorsko poti face sky diving.

Daca esti un iubitor al echitatiei, poti cauta centrele special amenajate, din marea majoritate a statiunilor. In muntii Pirin se poate face ciclism montan, iar pentru drumetii montane de neuitat, indreapta-te tot catre zona montana din sudul si sud-vestul Bulgariei, respectiv muntii Pirin, Rodopi si Rila.

Printre cele mai interesante obiective turistice pe care le poti vedea, in Bulgaria, in opinia Elizei Custura,  se numara Peninsula Nessebar, Manastirea Aladja si Mormantul trac de la Kazanlak.

Peninsula Nessebar, inclusa in Patrimoniul Unesco, se afla in apropierea statiunii Sunny Beach.

Merita sa mergi si la Manastirea Aladja (aflata la 1 km distanta fata de drumul principal carea leaga Varna de Albena), o manastire sculptata in piatra care odinioara detinea o pictura rupestra extraordinara (se presupune ca a fost construita in secolele IX – X si a devenit manastire in sec XII-XIII, fiind una din cele mai vechi manastiri pietrificate din tara)

Mormantul trac de la Kazanlak (provincia Stara Zagora), dateaza de la sfarsitul secolului IV si este mai vechi mormant trac descoperit in Europa.

Atat Eliza Custura, cat si Traian Badulescu, general manager Travel Advisor Media, te sfatuiesc, cand pleci in vacanta in Bulgaria, sa fii foarte atent la locurile unde se fac schimburile valutare si la regulile de circulatie.

Cei mai multi politisti din statul vecin nu vorbesc engleza si s-ar putea sa iti fie foarte greu sa te intelegi cu ei. Din aceasta cauza, exista riscul sa fii oprit si sa primesti o amenda.

Ca sa eviti orice situatie neplacuta, Traian Badulescu te sfatuieste sa ai grija unde parchezi masina, de preferat evita locurile nepazite sau in afara incintei hotelurilor.

La randul sau, Dan Anghelescu, General Managerul agentiei La Piovra, te antentioneaza sa ai grija la mancare, pentru ca sunt hoteluri cu all inclusive la preturi diferite.

„Intotdeauna diferenta aia de tarif se reflecta in ceva. Ori ai piscina incalzita, ori in loc sa itii dea niste cornulete intre mese iti dau produse de patiserie. Si asa mai departe. Exista ceva in plus, din punct de vedere calitativ. Pentru ca din punct de vedere cantitativ, toata lumea are acelasi lucru.”

Anghelescu te atentioneaza ca bucatarii bulgari folosesc multe sosuri si ca preparatele sunt mai grele decat cele in tara. In plus, sa nu fii uimit daca vei primi doar vin sec, la masa.

De asemenea, oficialul agentiei sustine ca vei primi, la pachetele all inclusive, „bauturi locale, nu neaparat cele mai proaste, ci dintre cele mai ieftine”.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#bulgaria, #turisti, #vacanta, #vacanta litoral bulgaria , #Obiective turistice