Turism - Statiunile vor avea administratie proprie

Miercuri, 05 Octombrie 2005, ora 04:24
1049 citiri

Atragerea lanturilor hoteliere si a marilor tur-operatori, administratie proprie a statiunilor si o strategie coerenta care sa fie sustinuta de patronate si toate partidele politice sunt cateva din masurile pe care Ovidiu Iuliu Marian, noul secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), intentioneaza sa le ia.Jurnalul National: Care a fost primul lucru pe care l-ati facut cand ati venit la ANT?

Ovidiu Iuliu Marian: Am dorit sa stiu pe ce resurse ma pot baza avand in vedere ca mai sunt doar 3 luni pana la finele anului. Din pacate, asa cum se stie, ANT are un buget ca al unei societati de nivel mediu, in conditiile in care orice alt stat comparativ cu al Romaniei il are exponential mai mare. In prima saptamana am dorit sa ma intalnesc cu asociatiile profesionale si liderii marilor companii si am fost impresionat de cat de prompti si profesionisti au fost.

Ce ar trebui schimbat de urgenta in ANT?

Nu doresc sa schimb nimic in organizarea si functionarea ANT pentru ca doresc sa impun o coerenta. Personalul acestui minister stie ce are de facut, nu am timp sa invat pe altcineva, iar rolul meu este ca impreuna cu ei sa creez ceva. Am vrut sa ma apropii de oameni si sa fac echipa cu actualii functionari din minister cu care de altfel am mai lucrat in urma cu patru ani.

Care considerati ca sunt masurile care ar trebui luate pentru dezvoltarea turismului?

Marsez pe patru componente: functia promotionala, stimularea, interventia si coordonarea activitatilor din turism. Pana la finele lunii noiembrie vom beneficia de o strategie realizata de WTTC, agentie care face astfel de programe pentru majoritatea statelor lumii si care are credibilitate in fata oricarui investitor. Strategia aceasta, inainte de a fi promovata, vreau sa fie rediscutata cu toate institutiile publice centrale, cu societatea civila si cu toate partidele pentru ca dorim sa-i dam un caracter de valabilitate pe termen lung. Iar acest lucru nu va putea fi facut decat daca va fi asumat de Parlament.

Promovare

Care este prioritatea numarul unu?

Ma intereseaza echilibrarea balantei de plati a turismului. An de an, inregistram un deficit considerabil al balantei de plati. Banii pe care ii cheltuie romanii in afara granitelor sunt mai putini decat cei adusi de turistii straini in Romania.

Vrem sa promovam in randul marilor hotelieri, tur-operatori si companii aeriene mesajul ca Romania reprezinta o destinatie nu numai pentru turisti, cat si pentru investitii. Noi inregistram un deficit inclusiv de natura comerciala, in sensul ca tara noastra nu a intrat in marile lanturi hoteliere.

Anul acesta, Litoralul romanesc nu a inregistrat venituri pe masura asteptarilor in conditile in care vecinii bulgari inregistreaza an de an cresteri constante. In timp ce noi am divizat excesiv de mult in momentul privatizarilor, bulgarii au incurajat achizitionarea acestora de catre operatori externi mari, care au avut resurse de investitii, dar aveau si piata pentru a acoperi aceste baze turistice. La noi, diviziunea proprietarilor si administratorilor a facut ca parcarea sa fie a Primariei, hotelul al cuiva, restaurantul al altcuiva, plaja a Apelor Romane. Iar aceasta divizare nu face ca intotdeauna interesele sa convearga spre aceleasi lucruri, fapt care se regaseste in cele din urma in preturi.

Bun, dar fiecare are acum bucatica lui. Cum ii veti face pe acesti oameni sa colaboreze?

As vrea ca sa initiez un act normativ prin care statiunile de interes national sau local sa-si poata reprezenta interesele la nivelul unei administratii a statiunii. Administratia va reprezenta interesele tuturor jucatorilor din statiunea respectiva, va informa turistii, va beneficia de materiale promotionale, pliante, si va fi o placa turnanta intre turisti si agentii economici. Aceste administratii ale statiunilor vor fi unicul partener in raport cu toti ceilalti implicati: Primaria, Consiliul Judetean, Apele Romane. Pentru ca daca fiecare hotelier isi sustine interesele la nivel micro, demersul acestuia va fi mult diminuat. In conditiile in care o statiune cu 20 de hoteluri, restaurante, puncte de agrement va avea un singur reprezentant, gestiunea locurilor va fi mai usoara.

Cum ar putea sa se imbunatateasca serviciile pe Litoral?

Personalul sezonier nu vom reusi sa-l facem sa performeze atata vreme cat an de an se schimba. Cei care lucreaza 3-4 luni, pe perioada sezonului estival, nu beneficiaza de ajutor de somaj. Eu doresc sa conving hotelierii sa-si deschida hotelurile de la 1 mai pana la finele lunii septembrie. Daca vor munci 4-5 luni, iar apoi vor face cursuri de calificare doua luni, vor putea sa primeasca ajutor de somaj. Iar la inceperea urmatorului sezon, personalul va reveni la locul de munca, deoarece beneficiaza de aceste avantaje.

Sprijin

Cum se va implica ANT in refacerea statiunii Costinesti?

Am vorbit cu ministrul Gheorghe Dobre sa initiem de urgenta un program pentru sprijinirea autoritatilor locale din zona. Credem ca sprijinul focalizat in aceasta statiune va fi de bun augur. Vom intermedia co-finantari, atragerea de bani de la Uniunea Europeana prin programele SAPARD. Din pacate, in Romania nu se practica asigurarea bunurilor care ar fi fost salvatoare in astfel de situatii. Daca acolo ar fi fost prezent un lant hotelier mare, cu siguranta ar fi fost incheiate asigurari.

Cum pregatiti sezonul de iarna?

Cred ca prea se confunda turismul de iarna cu turismul de schi de pe Valea Prahovei. Am avut avantajul de a vizita cateva statiuni de care nu auzisem si ale caror investitii m-au surprins. In Valea Jiului sunt doua statiuni exceptionale: Straja si Parang, care beneficiaza de acces pe un drum forestier curatat de zapada, o sumedenie de cabane si transport pe cablu. Ar mai fi Borsa, Semenic. Lumea trebuie sa redescopere aceste mici statiuni de interes local. Vreau sa-i incurajez pe cei din judetele limitrofe sa mearga in aceste zone, statiunile de interes local unde comunitatea trebuie sa-si sustina si promoveze interesele.

Spuneati ca ati discutat cu asociatiile patronale. La ce solutie ati ajuns in privinta cresterii TVA?

Am discutat cu asociatiile profesionale pentru mentinerea TVA, daca nu vom putea sa o reducem. Presiunea bugetara este mare, mai ales din cauza inundatiilor de anul acesta. Avand in vedere aceasta conjunctura nefavorabila, faptul ca vom avea aceeasi cota de TVA este satisfacator. In schimb, as vrea ca activitatea de incoming sa fie inclusa in cea de export, sa beneficieze de acelasi tratament.

Tot patronatele solicita transformarea ANT in minister. Ce sanse sunt?

Asociatiile profesionale doresc o entitate la nivel central de sine statatoare. Atata vreme cat esti autoritate centrala de sine statatoare si participi la sedintele de guvern in timpi reali, participi la sedintele de guvern si poti sa-ti promovezi altfel interesele. Impartasesc punctul de vedere al asociatiilor profesionale. Dar pe de alta parte faptul ca suntem alaturati de Ministerului Transporturilor si Constructiilor inca este un avantaj. Turismul este dependent de infrastructura, de constructii. Este o situatie de fapt, ar putea fi mai buna sau mai rea.

Vali Blanaru

Jurnalul National

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...