Turcii construiesc hoteluri de 1,3 miliarde de dolari in Istanbul. Stiu ei ceva?

Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 19:51
7277 citiri
Turcii construiesc hoteluri de 1,3 miliarde de dolari in Istanbul. Stiu ei ceva?
Foto: Wikimedia

Patronatele din industria turismului din Turcia se uita cu ingrijoare la dimensiunile atinse de proiectele de dezvoltare a spatiilor de cazare din cel mai vizitat oras al tarii, Istanbul.

Costul proiectelor care vizeaza constructia de noi hotelui in orasul de pe malul Bosforului se ridica la 1,3 miliarde de dolari, dar valurile de turisti nu se mai intrezaresc la orizont, remarca Hurriyet Daily News.

Amenintarile teroriste din Turcia, ca si blocada impusa timp de 10 luni de Kremlin vizitatorilor traditionali din Rusia a lasat urme adanci in veniturile operatorilor din turismul turcesc.

Numai pe al treilea trimestru, hotelierii si agentiile de turism au raportat pierderi de aproape 33% fata de anul 2015, in contextul in care industria turistica este factorul principal in reglarea deficitului de cont curent al tarii.

Numarul turistilor straini a scazut cu aproape 32% in primele noua luni ale acestui an, fapt ce ii face pe reprezentantii industrie sa se intrebe daca ridicarea unor noi unitati hoteliere in valoare de 1,3 miliarde de dolari nu reprezinta cumva o investitie inutila in acest moment.

Capacitatea de cazare a hotelurilor din oras ar urma sa creasca cu 47.000 de locuri, ducand cifra totala la 234.000 locuri de cazare, arata o analiza a Asociatiei Hotelierilor din Turcia.

In prezent, cele peste 186.000 de locuri de cazare din Istanbul pot asigura necesarul pentru un flux anual de 28 de milioane de vizitatori.

Chiar si in 2015, cand turismul din Turcia nu era afectat de crize dipolomatica cu Rusia sau sirul de atentate care au vizat direct turistii straini, rata de ocupare a camerelor in hotelurile din oras nu a depasit o treime din total, arata cifrele prelucrate de asociatie.

In acelasi timp, 12,4 milioane de turisti care au ajuns aici au optat pentru inchirierea unor apartamente sau au evitat sa se cazeze in oras, provocand pierderi estimate la 3 miliarde dolari pentru hotelierii din Istanbul.

Presedintele Asociatiei Hotelierilor din Turcia, Timur Bayindir, sustine ca sectorul risca sa atinga o supracapacitate a spatiilor de cazare, ca urmare a noilor investitii derulate in Istanbul.

Bayindir crede ca este necesar ca reprezentantii industriei de profil si cei ai Ministerelor Economiei si Turismului din Turcia sa infiinteze o comisie speciala care sa monitorizeze investitiile in noile capacitate de cazare.

"Speram ca aceasta comisie sa aiba un rol cheie in directionarea utila a resurselor financiare din sector in conformitate cu raportul dintre cerere si oferta.

Istanbulul are nevoie de hoteluri de 2, 3 sau 4 stele care sa ofere servicii de o calitate inalta", a mai spus liderul asociatiei.

La aceasta ora, in orasul de pe malul Bosforului se gasesc 92 de hoteluri de 5 stele, majoritatea fiind situate pe tarmul european, in districtele Sisli si Besiktasi, in vreme ce hotelurile de 2 si 3 stele sunt concentrate in peninsula Eminonu, o zona turistica renumita din Istanbul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#pierderi turism Turcia, #investitii turism Istanbul, #cazare Istanbul , #Hoteluri