Turcia, cel mai bun sistem all-inclusive

Luni, 30 Mai 2005, ora 07:39
3559 citiri

Un sejur de o saptamana la un hotel de cinci stele costa de la 600 euro in sus .Preturile mici au fost cele care i-au atras initial pe turistii straini in Turcia, iar 20 de ani mai tarziu, un concediu in aceasta tara costa o nimica toata in comparatie cu alte tari mediteraneene. Asa ca, daca n-ati mai fost in Turcia, lasati portofelul sa va ghideze si tineti minte un lucru: sistemul all-inclusive practicat de hotelurile de cinci stele de pe litoralul Turciei nu se compara cu nici un alt sistem similar din lume.

Dar ce inseamna all-inclusive? Toate mesele, gustarile si in general bauturile nealcoolice sunt incluse in tariful pe care il achitati la agentie. Hotelurile-club de cinci stele au numeroase restaurante care satisfac si cele mai rafinate gusturi. De obicei, exista cel putin un restaurant a la carte (cu specific italian, chinezesc, unguresc, pescaresc etc.), un restaurant unde puteti manca feluri turcesti traditionale, restaurantul principal, plus cel putin doua-trei baruri, din care unul obligatoriu in piscina. Iata cum arata programul meselor la un astfel de club. Intre sapte si zece dimineata, se serveste micul dejun, intre ora 10 si 11 este micul dejun pentru intarziati, urmeaza pranzul in intervalul 13-16, dupa care puteti merge fie la barul din piscina, fie la barul cu inghetata si dulciuri, pentru o gustare. Intre orele 17 si 19 puteti lua un ceai, o cafea si prajiturele, tot la bar, iar de la ora 19 pana la 22, se serveste cina. Pana la miezul noptii mai gasiti deschis pentru gustari cel putin un bar, iar in timpul noptii, puteti comanda mancare prin room-service.

In aceste conditii, nu este de mirare ca majoritatea turistilor care merg in Turcia se intorc acasa cu cateva kilograme in plus! Asta desi cluburile pun la dispozitia turistilor numeroase facilitati pentru sport, majoritatea gratuite. Exista, de obicei, o piscina interioara, una exterioara, una pentru copii, baie turceasca, sauna, jacuzzi, terenuri de tenis, mese pentru tenis, sali de biliard, badminton, loc de joaca pentru copii. In plus, unele hoteluri sunt dotate cu terenuri de golf, aqua-parcuri sau saloane de frumusete.

La Troia lui Homer, cu 600 de euro

Sa mai spunem ca majoritatea hotelurilor detin locuri de joaca pentru copii, unde puteti lasa odrasla sa se joace sub supraveghere, precum si piscine pentru copii. Esential este insa faptul ca in orice hotel din Turcia copiii sub doi ani stau fara sa plateasca, iar unele ofera cazare gratuita chiar si copiilor sub sase ani. Copiii intre sase si 12 ani beneficiaza de reducere 50%, daca stau in aceeasi camera cu parintii lor si, in general, pot vizita gratis muzeele si siturile arheologice. Cea mai clasica statiune este Bodrum, cu deschidere la Marea Egee, un castel medieval si un port din care puteti face croaziere spre Rodos. Langa Bodrum, la Icmeler, se afla cel mai mare santier din Europa pentru constructia navelor din lemn, iar satul Mumcular este celebru pentru covoarele pe care le tes localnicii. Pe strazile din Bodrum, gasiti atat traditionalele sandale grecesti de piele, cat si papuci de harem, cu fir de aur. De asemenea, in apropiere de Bodrum, se afla una din cele sapte minuni ale lumii, mausoleul din Halicarnas. Kusadasi, un sat de pescari acum 30 de ani, s-a transformat treptat intr-una din acele statiuni care merita sa fie mentionate in ghidurile de calatorie. Kusadasi este ideal daca doriti sa vizitati monumentele arheologice de pe coasta Egee, adica Efes, Priene si oracolul lui Apollo de la Didyma. In apropiere de Kusadasi, se afla unul din cele mai extravagante parcuri acvatice din lume, Aqua Fantasy, unde puteti ajunge cu autobuzul.

Ce-ar mai trebui sa vedeti daca mergeti in Turcia? Cu siguranta, Troia mitologica descrisa de Homer in poemul Iliada, aflata in zona Canakkale, provincie situata pe ambele parti ale stramtorii Dardanele, care leaga Marea Marmara de Marea Egee. La Troia, puteti vedea ruinele orasului, dar si o reconstituire a celebrului cal troian de lemn. O excursie la Efes, fostul centru comercial al lumii vechi, este obligatorie. La Efes, oras despre care se spune ca a fost intemeiat in secolul al XI-lea i.Ch. de catre razboinicele amazoane, se afla una din cele sapte minuni ale lumii, templul zeitei Artemis. Pe langa acesta, puteti admira unul din cele mai vechi si mai bine pastrate amfiteatre din lume, cu o capacitate de 24.000 de locuri si o acustica de invidiat. Iar daca aveti chef doar sa leneviti la soare, ideala este o croaziera Blue Voyage. Golfulete linistite, multe din ele pline de legende, cum este Phaselis, unde obisnuia sa-si petreaca iarna Alexandru cel Mare, va asteapta sa le descoperiti.

Ofertele agentiilor de turism

A CMB Travel A- Bodrum A- 684 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu all-inclusive la hotel World of Wonders Resort*****, perioada 21.06-05.07. Marmaris A- 549 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu demipensiune la hotel Aqua*****, perioada 5.07-2.08.

A Travel Biz A- Belek A- de la 638 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu all-inclusive la hotel Kaya Belek*****. Nu sunt incluse: taxele de aeroport (53 euro), taxa de viza (10 USD), asigurarea medicala (200.000 lei). Perioada: 9.06-29.09. Kemer A- 647-794 euro/pers. (in functie de data plecarii). Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu ultra all-inclusive la hotel Kemer Resort*****. Perioada: 9.06-29.09.

A Paralela 45 A- Antalya A- 770 euro + 800.000 lei/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu ultra all-inclusive la hotel Papillon Zeugma*****. Perioada: 25.06-9.07, 27.08-10.09. Kusadasi A- 465 euro + 800.000 lei/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu all-inclusive la hotel Aqua Fantasy Resort*****. Perioada: 3.06-17.06.

A Prestige Tours A- Lara A- 629 euro/pers. Tariful include: bilet de avion, sapte nopti cazare cu ultra all-inclusive la hotel Delphin Palace*****. Perioada: 9.06-16.06. Kundu A- 645 euro/pers. Tariful include bilet de avion, sapte nopti cazare cu all-inclusive la hotel Venetia Palace Resort*****.Perioada: 9.06-16.06.

Capital

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...