Salariu mediu a scazut cu 1%

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 11:04
1354 citiri
Salariu mediu a scazut cu 1%

Castigul salarial mediu net a scazut in august cu 16 lei (1,1%) fata de luna precedenta, la 1.455 lei, in timp ce fata de august 2010 s-a majorat cu 8,7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), preluate de NewsIn.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna august in intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (873 lei).

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.005 lei in august, in scadere cu 22 lei fata de luna iulie.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna august fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,2%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,1%, cu -0,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2011.

Datele INS arata ca, in luna august, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta sau prime anuale), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost intre 6% si 9% in alte activitati industriale n.c.a, fabricarea produselor textile, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii in tehnologia informatiei si de servicii informatice, intre 3% si 6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte si intre 1% si 3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor electrice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime (inclusiv prime de vacanta), a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic au fost cu 14,2% in alte activitati extractive, intre 5% si 10% in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere si intre 2% si 5% in activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de editare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura).

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie in invatamant (-3,8%) ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic si a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de examinare si in administratia publica (-0,2%). In sanatate si sistenta sociala castigul salarial mediu net din luna august a crescut usor (+0,5%) datorita neefectuarii platii sau incheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistentei sociale.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,1 % in sanatate si asistenta sociala, cu 10,4% in administratia publica, respectiv cu 7,3% in invatamant.

Totodata, fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna august 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, cu 14,2% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 4,6% in invatamant.

România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
România, țara muncii ieftine: Decalaj imens între salariu și un nivel de trai decent. Sociolog: ”Este clar că foarte mulți o duc greu”
Mâna de lucru din România este aproape cea mai ieftină din Uniunea Europeană, arată ultimele date Eurostat, publicate miercuri, 27 martie. În același timp, datele despre productivitatea...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#salariu, #salariu mediu, #salariu minim, #scadere salariu , #Hoteluri