Pensiunile de la Bran sunt in pragul falimentului

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 09:59
3113 citiri
Pensiunile de la Bran sunt in pragul falimentului

Chiar daca preturile la cazare sunt mai mici, turistii sunt din ce in ce mai putini, iar proprietarii de pensiuni cu credite nu mai asteapta decat executarea silita.

Gradul scazut de ocupare a multor pensiuni, din zone turistice care in anii trecuti inregistrau un numar mare de turisti, i-a fortat pe unii proprietari de pensiuni sa puna lacat pe porti.

Aurora Coltea, proprietara unei astfel de pensiuni situata chiar in spatele castelului Bran din statiunea cu acelasi nume, mai are o luna sa-si vanda pensiunea, altfel se trece la executarea silita.

Acest caz nu este singular. Site-urile specializate abunda de astfel de anunturi. Constransi de situatia produsa de criza, patronii si-au scos la vanzare pensiunile, in speranta ca vor salva macar o parte, daca nu chiar toti banii investiti in aceste afaceri.

Si nu e vorba doar de pensiuni, ci si de hoteluri si restaurante.

Falimentele au crescut cu 70%

Potrivit datelor furnizate de Oficiul National pentru Registrul Comertului (ONRC) la solicitarea Gandul, in primele sase luni ale acestui an numarul pensiunilor, hotelurilor si al restaurantelor care au intrat in insolventa la nivel national este cu 70% mai mare fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de la 290 la 490.

Cele mai multe cazuri de insolventa in perioada ianuarie - iunie 2009 au fost inregistrate in Bucuresti, in numar de 60, in judetul Constanta, cu 49, Bihor (35), Brasov (30) Satu Mare (27) si Cluj (26).

Scoase la vanzare mult sub suma investita

Aurora Coltea, impreuna cu sotul ei, au vandut tot ce aveau si au facut credite pentru a pune pe roate o pensiune cu restaurant propriu, in 2006.

Criza insa le-a stricat planurile. Pensiunea dispune de o capacitate de 17 locuri de cazare, iar toamna trecuta a fost evaluata la 550.000 de euro.

Acum a scos-o la vanzare pentru 470.000 de euro, suma din care nu isi recupereaza banii investiti.

E dispusa si la negocieri, iar pretul final poate ajunge la 450.000 de euro.

"Am avut ghinion cu criza. Se pare ca am investit degeaba. Nu ne putem acoperi datoria la banca de 1.500 de euro/luna si mai avem de platit sapte ani.

In perioada asta nu reusim sa scoatem bani nici pentru detergent.

"Nu m-am asteptat sa nu poti scoate bani din turism"

Marius Costea este un alt proprietar de pensiune care nu-si mai poate plati ratele la banca.

Pretul pe care il cere pentru o pensiune cu cinci camere, tot din zona Branului, este de 350.000 de euro, dar e dispus sa lase pretul mai jos cu 20-25%.

"Am deschis pensiunea acum un an si nu m-am asteptat sa nu poti scoate bani din turism. Pana in martie a fost bine, pentru ca mai era zapada, dar acum, gradul de ocupare e aproape zero", ne-a declarat Costea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#pensiuni, # faliment, # credite, # cazare, # preturi , #Hoteluri