O noapte de 5.000 $

Miercuri, 17 August 2005, ora 11:31
1468 citiri

Atat costa cazarea la cel mai scump hotel din lume, The Mansion, din cadrul complexului din Las Vegas MGM Grand

Industria ospitalitatii are si victime.Staruri rap, moguli, fete regale si top manageri, cu totii cunosc diferenta dintre sublim si aproape impresionant. Mai mult decat atat, daca sampania nu e racita corespunzator, cearsafurile - perfect intinse, bagajele - aduse prompt, florile - proaspete sau cafeaua de dimineata - fierbinte, potentii financiari ai lumii prefera sa-si plimbe cartile de credit Platinum, pantofii Gucci si costumele Armani in alta parte.

De la o anumita suma in sus, o camera de hotel inceteaza sa mai fie o simpla camera, un loc in care dormi, sa faci un dus si sa te schimbi. Ea a devenit in ultima vreme un mijloc de manifestare a statutului si puterii unui individ. E ca si cum ai cumpara un ceas de 100.000 $: nu inseamna ca poti spune ora mai bine decat ceilalti, ci ca arati ca iti permiti sa faci asta.

Si vipurile vaneaza reduceri

Cand un hotel taxeaza o noapte de cazare cu sume alcatuite din patru cifre, e clar ca trebuie sa existe un echilibru intre cerere si oferta. Adica, servicii excelente pentru preturi exorbitante. Si hotelierii de top stiu foarte bine ca "grija pentru client" la cel mai inalt nivel e ceea ce le face pe vip-uri sa revina. Dar ceea ce majoritatea vip-urilor nu stiu e ca adesea supermodelele, producatorii de la Hollywood sau printii sauditi, cazati in cele mai bune camere, nu platesc tarif intreg sau, uneori, nu platesc deloc. Fenomenul se intampla si in ceea ce priveste companiile aviatice care, prin ofertele cu discount si prin grupurile de clienti cu statut special, ofera celor mai buni clienti cele mai mici tarife.

De asemenea, e posibil ca managementul hotelului sa considere ca anumite persoane au un statut special, atat de special incat sa le scutesca pe acestea de la plata unei nopti de cazare sau chiar a intregii sederi. In lumea starurilor de prima mana, regula "banii inseamna totul" nu se aplica, pentru ca de multe ori acestea aduc publicitate hotelului si, ulterior, sume mult mai mari.

Dar, atentie, nu trebuie sa fi miliardar sau gazda de talk-show ca sa primesti si tu tratamentul aplicat starurilor. In Las Vegas, de exemplu, La The Mansion a The MGM Grand, o subsidiara a MGM Mirage, care ii apartine lui Kirk Kerkorian, majoritatea oaspetilor nu simt ca tariful pentru o noapte de cazare porneste de la 5.000 $. Asta deoarece camerele sunt rezervate exclusiv jucatorilor impatimiti si cu dare de mana ai cazinoului, care sunt cazati aici gratuit.

Cele mai scumpe hoteluri sunt in S.U.A

Cu toate acestea, e posibil sa fi un individ lipsit de orice urma de celebritate si sa primesti tousi o camera la un pret mult mai mic. Gratie cardurilor de fidelitate, dicounturilor aplicate corporatiilor, sistemului de punctaj aplicat de companiile aeriene si altor programe, exista numeroase modalitati pentru a economisi cateva sute de dolari chiar si pentru cea mai luxoasa camera din hotel. Bineinteles ca nu toate hotelurile ofera astfel de discounturi. Dar, depinde de cine esti, e posibil ca tu sau asistentul tau personal sa obtineti o reducere frumusica. Un singur lucru nu se schimba totusi odata cu schimbarea tarifului: calitatea serviciilor.

Cele mai scumpe hoteluri sunt si in 2005 aceleasi ca anul trecut: cele din Statele Unite. Dar la ultimul hotel de pe lista celor mai scumpe, Little Plam Island din Florida, o noapte de cazare costa cu 100 $ mai mult decat anul trecut. Specialistii din turism pun acesta crestere pe seama cresterii costurilor la energie, dar si cererii mari de oferta turistica, lucru care le permite hotelierilor sa aplice tarife mai mari.

Doar in Statele Unite se preconizeaza ca industria ospitalitatii va scoate un profit de peste 16,2 miliarde $, acoperind toate segmentele, de la clasa economica pana la cea de lux. Acesta reprezinta o crestere de aproape 27% fata de anul precedent.

Deci, care e explicatia tarifelor atat de mari daca nu sunt multi cei care sunt dispusi sa le platesca in intregime? Asa cum pasagerii vor plati in continuare pretul intreg al unui bilet de avion la clasa intai, si hotelurile de lux atrag oaspeti care sunt atat de bogati incat banii nu sunt, la propriu, o problema. In al doilea rand, aceste hoteluri stiu ca cu cat e mai mare tariful de cazare, cu atat vor avea parte de o clientela exclusiva.

Cele mai pretioase camere de hotel sunt:

Loc Hotel Locatie Pret $ (noapte)

1. The Masion MGM Grand Las Vegas 5.000/pers.

2. North Island Seychelles 3.217/camera dubla

3. Fregate Island Private Seychelles 2.482/camera dubla

4. Le Toiny Indiile de Vest 2.092/pers.

5. Singita Private Game Reserve Africa de Sud 2.200/camera dubla

6. The Wakaya Club Fiji 1.900/camera dubla/all inclusive

7. Turtle Island Fiji 1836/pers./all inclusive

8. Huka Lodge Noua Zeelanda 1.780/camera dubla

9. Burj al Arab Emiratele Arabe Unite 1.333/camera dubla

10. Little Palm Island Florida 1.145/camera dubla

Autor: Antonia Tucheac

Banii Nostri

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...