Numarul romanilor care si-au petrecut vacantele in strainatate a crescut cu 50%

Sambata, 27 August 2005, ora 12:47
1029 citiri

Vara profitabila pentru agentiile de turism specializate pe destinatii externe, care au reusit sa-si depaseasca cu mult obiectivele stabilite la inceputul anului. Astfel, numarul romanilor care au ales sa-si petreaca vacante in tari precum Turcia, Grecia si Spania a crescut cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Data fiind cererea foarte mare si in aceasta perioada, cursele charter vor fi organizate si in octombrie, anunta agentiile de turism.

Numarul de chartere s-a dublat

"In pofida atentatelor, numarul turistilor romanilor care si-au petrecut, in aceasta vara, concediile in tari precum Turcia, Grecia - inclusiv insulele Rhodos si Creta, Egipt sau Spania s-a majorat cu 50% fata de cel inregistrat in 2004. Aceasta dovedeste ca romanii prefera serviciile de calitate, la preturi accesibile", declara Iulian Andrei, director executiv al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Unul dintre principalele motive ale acestei cresteri a cererii este dublarea numarului de curse charter, a caror aparitie a generat ieftinirea pachetelor de servicii. Succesul unor destinatii precum insulele grecesti sau Turcia a determinat marile agentii de turism sa prelungeasca perioada de zbor a curselor charter pana spre inceputul lunii octombrie.

Luna august ar putea salva sezonul

Pe de alta parte, reprezentantul ANAT ne-a mai declarat ca, in ultima luna, situatia pe litoralul romanesc s-a imbunatatit simtitor, iar incasarile acopera pierderile suferite de hotelieri in iunie si iulie.

Astfel incat, declara reprezentantii agentiilor de turism, dupa ce in iunie si prima parte a lunii iulie vanzarile de bilete pentru statiunile autohtone de la malul marii au suferit o scadere de 30% fata de perioada similara a anului trecut, situtia s-a redresat odata cu imbunatatirea vremii.

Aceasta situatie face ca previziunile optimiste de la inceputul sezonului estival ale proprietarilor de hoteluri si a tour-operatorilor sa se apropie de nivelul realizat efectiv in 2004, an catalogat ca fiind cel mai bun din ultimii 15 ani pentru turismul autohton.

De cealalta parte, se constata o crestere de pana la 30% fata de 2004 a numarului turistilor straini care au ales litoralul autohon ca loc de petrecere a vacantei, majorare sustinuta de nemti (un plus de 20% si de scandinavi (plus 30% fata de anul trecut).

«O saptamana la mare», doar la una si doua stele

Poate ca "plinul" realizat pe ultima suta de metri este motivul pentru care nici un hotel de trei stele nu participa la programul "O saptamana la mare", prin care se ofera posibilitatea petrecerii unei vacante de sapte zile la mare, in perioada 1-20 septembrie, la preturi sub 1 milion de lei. Oficialul ANAT spune ca "probabil ca proprietarilor de hoteluri de trei stele li se pare ca este foarte mic pretul primit (999.000 de lei pentru sase nopti de cazare, fara mic dejun) ca este mai bine sa inchida unitatile decat sa nu-si poata acoperi cheltuielile".

Iulian Andrei se asteapta ca programul amintit sa aiba succes in aceasta toamna, dat fiind ca se anunta vreme buna, iar tarifele sunt accesibile, nivelul practicat fiind de extrasezon. "Nu doar pretul este important, oamenii se asteapta sa gaseasca la mare atmosfera de vacanta, sa fie deschise magazinele, discotecile, farmaciile. Daca la 1 septembrie acestea-si trag obloanele, turistii nu mai revin niciodata la mare", avertizeaza reprezentantul Asociatiei.

Reamintim ca acest program ofera sase nopti cazare la hotel de o stea la tariful de 799.000 de lei, pret in care este inclus TVA si comisionul agentiei de turism, iar la doua stele la 899.000 de lei. Tarifele prezentate nu includ micul dejun. Pana la 22 august, in program se inscrisesera doar unitati de cazare clasificate la una si doua stele, majoritatea din Neptun si Mamaia, la care se adauga si hoteluri din Eforie Nord, Venus, Saturn si 2 Mai.

Au fost astfel asigurate 1.450 de locuri de cazare, dar lista este deschisa hotelurilor doritoare, biletele fiind vandute dupa principiul primului venit.

Gardianul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...