Litoral: comuna primitiva

Sambata, 13 August 2005, ora 08:42
1524 citiri

In vuiet de blinda manea, litoralul primeste primele semne ca sezonul estival e pe sfirsite. Indiferenta la vreun public-tinta, A"salba de statiuniA" de pe litoralul romanesc se prezinta ca o tulbure devalmasie, in care fiecare infuleca ce poate in cele trei luni de sezon.Statiunile noastre de la tarmul Marii Negre nu-s impartite pe un profil anume. E o iluzie gindul ca ar exista pe linga statiunileA-discoteci si statiuni unde te poti odihni dupa ora unu noaptea. In Olimp, in Saturn, Jupiter sau Venus, localitati despre care se face uneori asertiunea grabita ca sint locuri cumva de tihna pentru turistii de peste 45 de ani, boxele de pe terasele hotelurilor rag pina la 3 dimineata, intr-un infern de zgomote fara de A"public-tintaA". Putine hoteluri au aer conditionat in camere, esti obligat sa dormi cu ferestrele deschise si uite-asa calvarul e gata.

Razboiul proprietarilor

Afluenta zapacitoare din aceste zile vine dupa o perioada de acalmie, declara cei care se ocupa cu serviciile pe litoral. Chelnerii, vinzatorii de ziare sau receptionerii nu se pot pune insa de acord: unii cred ca numarul turistilor este mult mai mare ca anul trecut, altii declara ca nu s-a schimbat nimic. Ochiul strainului vede mai mult. A"Am mai venit acum multi ani in Romania. Schimbarea cea mai mare pe care o vad, si care ma bucura, este ca oamenii obisnuiti o duc mult mai bineA", spune Sol Oesthagen, care lucreaza la un ziar din Norvegia.

Plajele arata prost aproape peste tot, mai ales din 1998, de cind au fost preluate de la Consiliile Locale de catre Regia A"Apele RomaneA". Doar la Mamaia, primarul Mazare reusise pina anul trecut sa-i oblige si pe patronii de restaurante sa curete lotul de plaja aferent, dincolo de curatenia facuta de oamenii Regiei. Mirosul algelor putrezite la tarm se simte cel mai puternic la 2 Mai.

Paragina in care se zbat sute de vile si de hoteluri de pe litoral are doua cauze: conflictul dintre proprietarii de drept si cei de fapt ai imobilelor si incapacitatea managerilor din turismul de stat de a presta servicii de calitate. Cind proprietarul de drept face actiune in instanta si e vizibil ca va cistiga, atunci firma de stat abandoneaza pe furis hotelul, scotind din el mobilierul. Numai in Eforie Sud sint peste 20 de vile si hoteluri in paragina.

Pentru o noapte

Indiferent ca este vorba de Mangalia, Eforie sau de Vama Veche, o camera cu doua paturi, la gazda, costa in jur de 50 de lei noi pe noapte. Preturile la hotel: de la o suta de lei noi pe loc, la doua sau trei sute. A"Neptunul poate sa absoarba cel putin 18.000 de turisti, iar in momentul asta, totul e ocupat. Unde s-au facut investitii, e tot timpul plinA", spune Maria Banu, de la agentia de cazare A"RainbowA" din Neptun. Investitiile par totusi a lipsi din peisaj. Deviza din Jupiter, Olimp, Venus sau Eforie este fara cluburi si terase noi. Divertismentul nu depaseste stadiul orchestrei de hotel. Cei care vor sa se distreze noaptea au doua variante: Mamaia si Neptun, unde s-au deschis doua cluburi noi, Carnaval si Summer Temple.

Aici se organizeaza petreceri tematice, cu costume si ghirlande, fuste hula, masti, sombreros, dansuri limbo si karaoke. In rest, posibilitatile se reduc la terase, la plimbari pe faleza si la oraselele copiilor, unde sint masinute (4 lei noi/3 minute), gherete cu tir si cel mult doua alte carusele.

Fara WC-uri publice

Contrastul dintre relativa curatenie a hotelurilor si mizeria plajei ii buimaceste pe veteranii statiunii Jupiter. Plaje murdare sint in toate statiunile, cu citeva exceptii, si ele discutabile: Mamaia, Neptun si Plaja Belona, din Eforie Nord. Mai multe cosuri de gunoi pe plaja, dotarea lor cu saci, iar apoi descarcarea, chiar si de doua ori pe zi a A"recolteiA", par sa fie ponturi colosale pe care gestionarul plajelor, Regia Apele Romane, nu le-a aflat. Se poate insa si mai rau: A"Plaja este mult mai curata decit in Ucraina, iar preturile sint de doua ori mai mici. Anul trecut, insa, era mai multa distractie: concursuri pe plaja, concerte, spectacole. Anul acesta nu prea mai avem ce sa facemA", ne-a marturisit o ucraineanca, Iulia, de 26 de ani, care vine de cinci ani in Mangalia.

A"Angajam personalA" - la negru

Dupa controlul de zilele trecute al celor de la A"Inspectia MunciiA", care au descoperit o sumedenie de adolescenti lucrind la negru, in Costinesti, localurile poarta pe geamuri afise cu A"Angajam personalA". Statiunea e plina, gazduieste 47.000 de turisti, dar patronii de circiumi se pling ca oamenii maninca pe plaja shaorma, porumb fiert si gogosi. Aceleasi plingeri le auzi si la patronii din Venus, Eforie Nord sau Jupiter. Turistii acuza ba ca nu gasesc la terase berea sau sucul preferat, ba ca sint nevoiti sa-si omoare timpul si nervii in asteptarea unor chelneri obraznici.

Victimele propriei faime

Acum 20 de ani, aici se mincau creveti, se facea nudism, locul parea de un farmec destinat doar celor alesi. Astazi, Vama Veche si 2 Mai nu mai au puterea de a absorbi multimea de turisti. Efectul se vede imediat: preturi modificate genetic, servicii de caverna. Veteranii acestor locuri cred ca publicitatea poarta cea mai mare vina. Afaceristii distrug, prin investitiile lor, motivele care-i purtau aici pe adevaratii pretuitori ai naturii. A"Vin de 33 de ani in 2 Mai. Ceea ce mi-a placut mie aici nu mai existaA", ofteaza Filip Popa, violoncelist la Iasi. Parerile sint impartite, insa. Pentru cei cazati initial in Costinesti sau in alte statiuni si care vad locurile pentru prima data totul are farmec. A"La Costinesti s-au stricat foarte mult statiunea si oamenii. Numai manele si aglomeratie. In Vama e liniste si ieftinA", face ochii mari Lucian Toader, un student de 23 de ani. Teo Paduraru, 33 de ani, stie Vama asa cum era acum zece ani. A"Locul e victima propriului succes. Cererea depaseste oferta si comerciantii isi permit sa faca ce vor: mincare rece, servicii incomplete, preturi mari. Nu mai sint un vajnic aparator al Vamii. Sint gata sa o tradezA". Preturile de cazare pentru o noapte pleaca de la 30 de lei noi si pot ajunge in Vama si la 150 de lei noi.

Revine Vasile Roaita

La Eforie Sud, asfaltul de pe strazi s-a tocit si incep sa se vada dalele de ciment cu initialele A"VRA", ce amintesc de faptul ca pina in A'65 statiunea s-a numit Vasile Roaita. Pina in A'45, se numea Carmen Silva, iar inainte de 1927 ii spunea Movila, dupa numele unui bogat economist si arhitect ce stapinea in zona peste 700 de hectare, cumparate de la Kogalniceanu.

Nemti la nunta Zamfirei

Un grup de 80 de turisti, nemti si norvegieni, a dejunat zilele trecute la restaurantul A"Nunta ZamfireiA" din Eforie Nord. Marea lor mirare a fost ca sintem o tara fara toalete. Trec zeci de kilometri de sosea pina dai de una, si aceea, foarte probabil, e imputita. Fosta glorie a restaurantelor romanesti in anii A'70, A"Nunta ZamfireiA" e deschisa numai doua zile pe saptamina, lunea si joia, cind mai pica cite un grup dintr-o croaziera. Are 350 de locuri, iar meniul de-o seara costa 55 de lei noi. Presteaza un ansamblu de dansatori din Techirghiol. Nemtii se oprisera la circiuma faimoasa pentru programul ei folcloric, ce imita etapele unei nunti romanesti. Au fost intimpinati cu muzica, iar ospatarii au prins fiecaruia cite o floare de nuntas in piept. Au aplaudat si au filmat, printre imbucaturi, A"gatitul mireseiA", A"barbieritul mireluiA", A"dansul gainiiA". Frenezia a atins apogeul la Perinita, cind A"mireleA" aseza pe lemnul scenei un servet albastru, pe care isi punea genunchiul ei Schengen cite o nemtoaica rizinda, cu parul alb si plina de viata.

Demonstratii cu Marc, John si Lolly

Delfinariul din Constanta are mai multi dresori decit animale: trei performeri fac cinci demonstratii pe zi, iar de ei se ocupa patru dresori si un tehnician veterinar. Performerii sint delfinul Marc, cu 19 ani de captivitate la activ, un record pentru specia lui, plus noua in libertate, si leii de mare John si Lolly. Intrarea costa 9 lei noi, iar capacitatea Delfinariului este de 800 de locuri pentru bazinul din aer liber si 300 pentru cel acoperit.

Un milion de lei pe ora de adrenalina

Oferta pentru adrenalina este bogata in orice statiune de la Marea Neagra, cu exceptia Techirghiolului. Chiar si in Vama Veche si 2 Mai au aparut anul acesta posibilitati de scufundare si sky-jeturi. Preturile urmeaza aceeasi traiectorie, cu diferente de nuanta: 70 de lei noi pentru un sfert de ora de sky-jet sau schi nautic, 100 de lei pe ora de scufundari sau ATV. A"Romanii nu sint amatori de inedit. Pina prind gustul. Apoi nu mai scapi de eiA", ne explica Jean Godeanu, instructor de scufundari din Olimp. Cei care cauta variante de plaja fara prea multa adrenalina le gasesc in croaziere de o zi sau de citeva ore, care costa intre 12 si 180 de euro de persoana.

Poze cu piratul chior

Mamaia sta cel mai bine la agrement. Vin oameni din celelalte statiuni sa se bucure de cele doua tentatii maxime, Aqua Magic, 36 de lei intrarea, si Telegondola, 5 lei o cursa. In calatoria cu telegondola e inclusa si o spaima premeditata: cabina se opreste pentru un minut deasupra statiunii. La terasa A"FlowersA", patronul a adus din Anglia un pirat din plastic, in marime naturala, chior si cu picior de lemn, si o nevasta de pirat. Trecatorii se imbulzesc sa se fotografieze linga pirati, iar patronul striga la ei ca ii calca florile.

Autor: Alexandra Olivotto, Alexandra Badicioiu, Remus Radu

Averea

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...