In anii 90, oaspetii stiau exact la ce sa se astepte cand se cazau la un hotel butic: design de ultima ora, personal minunat, camere mai putine decat in marile lanturi hoteliere si cele mai tari baruri si restaurante din oras, chiar in holul hotelului.
Astazi, odata cu etichetarea francizelor si
a „cutiilor” cu 200 de camere drept hoteluri „butic”, se pare ca termenul nu
inseamna nimic mai mult decat un truc de marketing. Companii ca Starwood Hotels
and Resorts, si Germain Group din Canada, aduc notiunea de stil maselor de
oameni doritori, cu ajutorul lanturilor de hoteluri sic, dar ieftine, Aloft
Hotels si Alt Hotels, dar asta nu face mult bine pentru imaginea exclusivista a
adevaratelor hoteluri butic.
„Termenul de ‚Butic’ este arhifolosit, iar
rezultatul este ca devine confundat sau neinteles”, spune Imran Hussain,
manager responsabil de relatii cu media pentru holeturile myhotels din Londra,
care are cateva hoteluri mici, bazate pe design, in faimoasele cartiere Chelsea
si Bloomsbury. „Din nefericire, se pare ca termenul s-a transformat, si nu mai
inseamna deosebit si independent, ci este mai mult un termen folosit pentru
atragerea maselor.”.
In plus, multi clienti s-au saturat de
conceptul de hotel butic din cauza impresarului de hotel Ian Schrager, care a
deschis hotelul Morgan in New York, in 1984. De ce? Acele camere minimaliste
s-au dovedit inghesuite si lipsite de confort, barurile foarte mediatizate au
respins multi clienti, iar pregatirea personalului a lasat mult de dorit.
Din fericire, zvonurile despre decaderea
hotelurilor butic sunt mult exagerate. Puteti gasi in continuare hoteluri care
sunt destul de mici incat sa creeze sentimentul de intimitate, puteti gasi
hoteluri construite intr-un stil generos si cazare confortabila si chiar luxoasa.
De fapt, cateva au fost inaugurate chiar anul trecut, iar altele sunt inca in
constructie.
Iata o lista a celor mai bune astfel de
hoteluri inaugurate de curand
Cel mai mare dintre acestea are 90 de
camere, iar cel mai mic are doar 4. Stilurile variaza de la traditional la
futurist, toate au un design distinct si ofera servicii impecabile.
Seful operatiunilor si co-proprietar al
hotelurilor Thompson: ”Exista aceasta preconceptie, conform careia hotelurile
butic sunt prin definitie locatia unor baruri zgomotoase, dar adevarul este ca
principala caracteristica a lor este serviciul impecabil oferit.”.
Ca fost
responsabil cu calitatea serviciilor pentru Intercontinental Hotels Group, el
spune ca ideea ce sta la baza hotelurilor Thompson a fost aceea de a asocia
serviciile de calitate superioara, ce se regasesc de obicei in cadrul marilor
hoteluri de lux, cu un spatiu mult stilizat.
In ceea ce priveste design-ul,
mediul inconjurator trbuie sa fie foarte placut, dar nu trebuie sa te pierzi si
sa ajungi la supradesign, batator la ochi, artificial, ca ,de exemplu, un
abajur rosu, supradimensional in holul hotelului, care devine neinteresant
odata ce dispare uimirea privitorului.
Daca ar trebui sa alegem cele mai bune
astfel de hoteluri bazandu-ne pe design si numarul mic al camerelor, cu
siguranta ne-am gandit la Portrait Suites in Rome, deschis anul trecut de
Lungarno Hotels. Localizat in cadrul unui palazzo pe Via Condotti, cu o terasa
pe acoperis, cu mobila de interior din lemn si marmura, dar si detalii mai
exotice ca mese acoperite cu piei de porc mistret.
Un alt hotel la care ne-am gandit este Les
Ottomans, in Stramtoarea Bosfor din Istanbul. Cele 12 camere opulente din
cadrul acestui hotel poseda o interpretare salbatica a designului turcesc
traditional. Ce inseamna asta? Oglinzi aurite, usi frantuzesti, covoare din
Anatolia in hol si apartamente unice care imbina asternuturi tesute cu fir de
aur, demne de orice pasa, cu televizoare cu ecran plat si principii de design
de feng shui.
Hotelul Marques de Riscal, proiectat de
Frank Gehry, a fost deschis in regiunea viticola Rioja din Spania anul trecut
in septembrie. Daca va place sau il
urati tine mai mult de ce parere aveti despre starhitecti in general, dar nu
trebuie sa uitati ca aveti ocazia rara sa va cazati intr-o opera de arta. Nu va
asteptati la prea multe unghiuri drepte.
Un articol de Ionut Mircea Oprea.