Hotelierii de la munte trebuie sa scada tarifele cu 20%

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 19:04
2157 citiri
Hotelierii de la munte trebuie sa scada tarifele cu 20%

Hotelierii din statiunile montane trebuie sa scada tarifele cu peste 20% pe perioada iernii si sa asigure servicii suplimentare pentru a atrage turisti si a avea un sezon profitabil, potrivit purtatorului de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu.

"Hotelierii de pe litoral au dat un exemplu bun in sezonul de vara, prin faptul ca au scazut preturile cu 20-25%, pentru ca in an de criza este nevoie de tarife bune. Incasarile s-au redus cu 18%, insa numarul de turisti a scazut foarte putin sau a stagnat, ceea ce e bine intr-o perioada dificila ca aceasta.

Proprietarii de hoteluri de la munte ar trebui sa urmeze exemplul celor de la mare si sa invete sa mearga pe rulaj, nu pe tarife mari", a declarat Badulescu pentru agentia MEDIAFAX. El a adaugat ca, pentru a avea un sezon de iarna bun, hotelierii din statiunile montane ar trebui sa reduca tarifele cu peste 20% si sa asigure servicii suplimentare.

"Ar trebui ca preturile sa scada cu cel putin 20% pentru ca hotelierii sa iasa cu bine din iarna , si sa aiba oferte speciale, ca programele de inscrieri timpurii sau servicii suplimentare - o noapte in plus fata de perioada rezervata sau gratuitate pentru copii.

In acelasi timp, chiar daca nu incurajam turismul de week-end, cred ca ar putea exista astfel de oferte pentru cei care vor doar cateva nopti la munte", a afirmat Badulescu.

Potrivit reprezentantului ANAT, exista posibilitatea ca in acest an tarifele in statiunile montane sa fie micsorate in ultimul moment, iar gradul de ocupare sa fie de numai 50-60%, in functie de zona, cu exceptia perioadei sarbatorilor, cand numarul turistilor este oricum ridicat.

"Statiunile montane ar trebui sa aiba oferte early booking, dar nu numai prin intermediul Federatiei Patronatelor din Turism. Daca hotelierii nu vor accepta ideea de astfel de oferte, vom asista la un grad de ocupare redus in sezonul de iarna", a afirmat Badulescu.

El a precizat ca, in ceea ce priveste negocierea tarifelor dintre ANAT si hotelierii de la munte, discutiile se desfasoara cu dificultate, avand in vedere ca proprietarii de unitati montane nu sunt grupati in asociatii, ca cei de pe litoral, iar discutiile se poarta cu fiecare hotelier in parte.

"Se colaboreaza si cu hotelierii de la munte, dar nu exista aceeasi coerenta ca in cazul celor de pe litoral. Mai mult, spre deosebire de litoral, unde 80% dintre turisti pleaca prin agentii, la munte procentul este mai redus (...).

Turismul montan in Romania nu este excelent, prin agentii nu se vand foarte multe pachete, asa cum se face pentru litoral sau statiunile balneo. Totusi, potentialul este foarte mare, iar un avantaj este ca activitatea se desfasoara tot timpul anului, nu doar vara, ca pe litoral.

Deja avem probleme cu infrastructura si nu vom atrage turisti daca mai avem si preturi ridicate", a mai spus Badulescu. Si in acest an, principalele destinatii cu care Romania concureaza sunt Austria si Bulgaria, unde infrastructura, cazarea sau raportul pret-calitate sunt mai bune, dar si Slovenia, preferata de turistii individuali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#hotelierii, #turism, #anat, #sezon, #munte, #tarife , #Hoteluri