Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Estul Olteniei A- o destinatie care merita descoperita

Estul Olteniei A- o destinatie care merita descoperita
Judetul Olt nu este considerat una din destinatiile turistice de prima marime din Romania, cu toate ca in zona se gasesc numeroase monumente istorice, arhitectonice si obiective culturale de mare interes. In plus, resedinta administrativa a judetului, municipiul Slatina, se afla la doar 50 km distanta de Craiova, 75 km de Pitesti si 220 km de Aeroportul International Otopeni-Bucuresti.Chiar in orasul Slatina este situata Manastirea Clocociov, in a carei incinta se gaseste un muzeu ce detine o importanta colectie de arta veche romaneasca: icoane, piese de arta decorativa din argint, broderii, tesaturi si sculpturi in lemn, carti cu ilustratii gravate in lemn. Impresionante sunt patru icoane imparatesti: Iisus Hristos Pantocrator, Maica Domnului cu Iisus, Sfantul Nicolae si Adormirea Maicii Domnului, piese de mari proportii. Pentru cei interesati, manastirea are si posibilitati de cazare. De Manastirea Clocociov tine Schitul Streharet, aflat la 1,5 km de Slatina, considerat de asemenea monument istoric si de arhitectura religioasa. Tot in Slatina se afla un Muzeul de Istorie a carui principala atractie o reprezinta cel mai mare tezaur bizantin descoperit pe teritoriul tarii noastre, datand de la jumatatea sec. XIII.
In sud, la aproximativ 20 de km de Slatina, se afla localitatea Brancoveni unde se gasesc manastirea omonima, ridicata in secolul al XVI-lea si considerata monument de arhitectura religioasa, precum si ruinele Curtii Domnesti a lui Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. La 17 km, inspre sud, se gasesc ruinele cetatii romane Romula, considerata rezervatie arheologica, iar la 3 km, in comuna Farcasele, se afla Manastirea Hotarani, cu deosebite picturi murale interioare si turnul de paza medieval, un important monument istoric. Dupa 4 km se ajunge in orasul Caracal, unde pot fi vizitate doua importante muzee: Muzeul memorial Iancu Jianu, care contine fotografii, documente, harti, arme, obiecte de uz casnic sau personale, carti cu insemnari marginale facute de mana haiducului, si Muzeul Romanatilor care detine o colectie de documente referitoare la Revolutia de la 1848, opaite romane, figurine antropomorfe si vase din neolitic (cultura Vadastra), fibule, inscriptii, statuete, tezaure monetare romane si feudale. Sunt si sectii de arta plastica in care este expusa pictura romaneasca (Luchian, Patrascu, Darascu), pictura universala si o sectie de sculptura romaneasca. La 20 de km de Caracal inspre est, se afla o asezare fortificata geto-dacica din secolul II i.Hr, in localitatea Sprancenata, iar la Stoicanesti se gasesc o rezervatie forestiera, o rezervatie de bujori si o rezervatie de dropii. Mergand tot spre sud, la aproximativ 32 de km de Caracal, in localitatea Corabia pot fi vizitate ruinele Cetatii Sucidava si Muzeul de arheologie si etnografie cu obiecte provenite din sapaturile efectuate la Sucidava si piese de port popular din zona. In centrul orasului se gaseste una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din Romania A- Sf. Treime.

Alte rute turistice, pornind tot din Slatina, pot fi: inspre nord, la 32 de km, in localitatea Scornicesti se gaseste un important centru etnografic, de arhitectura si arta populara, iar la 20 de km de aceasta asezare se afla rezervatia forestiera Topana, alcatuita predominant din cer si garnita, arborii depasind varsta de 90 de ani, dar si din arbusti: paducel, porumbar, lemn cainesc. La 30 de km vest de Slatina sunt Centrul etnografic de ceramica Oboga si Manastirea Calui A- unde sunt ingropati Preda si Radu Buzescu.
Posibilitati de cazare sunt numeroase: hoteluri (in Slatina, Corabia, Caracal si Scornicesti), casute turistice (Scornicesti), casute rurale (Draganesti-Olt) si pensiuni urbane (Slatina si Caracal).

Gandul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1101 ori