Deloitte: Industria de turism isi va concentra atentia pe strategii de supravietuire in acest an

Luni, 09 Martie 2009, ora 11:51
2402 citiri
Deloitte: Industria de turism isi va concentra atentia pe strategii de supravietuire in acest an

Rata de ocupare a hotelurilor din Bucuresti a inregistrat in 2008 una dintre cele mai mari scaderi din Europa, coborand cu 19,6%, la 57%, pe fondul deteriorarii increderii consumatorilor, lipsei de finantare si al diminuarii cheltuielilor de calatorie, potrivit raportului anual al Deloitte Touche.

In timp ce oferta hoteliera din Bucuresti a crescut semnificativ, prin inaugurarea unor unitati precum Ramada Plaza sau Radisson SAS, sau extinderea Rin Grand Hotel, veniturile pe camera disponibila (revPAR) au coborat cu 12,7%, la 76 euro (96 dolari),potrivit agentiei Mediafax.

"Cifrele publicate in urma cu patru luni aratau ca piata hoteliera bucuresteana a inregistrat cea de-a doua mare scadere a ratei de ocupare din Europa (-14,2%, la 61,2%). Cel mai recent studiu indica o scadere si mai pronuntata, in conditiile in care declinul economic global s-a accelerat si a afectat sectoarele de turism de relaxare si turism de afaceri, mai ales in trimestrul patru din 2008", a declarat, intr-un comunicat, George Mucibabici, presedintele companiei de consultanta Deloitte Romania.

Potrivit acestuia, din cauza faptului ca perspectivele nu sunt bune in perioada urmatoare, industria de turism isi va concentra atentia pe strategii de supravietuire in acest an.


"Scaderea tarifelor de cazare pare tentanta, dar ea nu reprezinta o solutie pe termen lung. Hotelurile trebuie sa puna accent pe calitatea serviciilor, stimulente inovatoare si strategii de diferentiere fata de competitie. In acest moment, este important ca autoritatile si industria de profil sa isi indrepte atentia spre proiecte de dezvoltare a infrastructurii de turism, cum sunt extinderile de aeroporturi sau dezvoltarile hoteliere, care vor pune bazele cresterii pe termen lung", a adaugat reprezentantul Deloitte.


La nivel global, cele mai mari grade de ocupare, de peste 80%, au fost inregistrate in Perth, New York, Abu Dhabi, Hong Kong, Londra si Hurghada, in timp ce clasamentul veniturilor pe camera a fost condus de Moscova, Dubai si Geneva, cu incasari de 230-250 dolari pe unitate. Potrivit studiului, cele mai scumpe hoteluri au fost anul trecut cele din Moscova (374 dolari/camera), Geneva (343 dolari) si Dubai (300 dolari), in crestere cu 13,5%, 20% si respectiv 6,5%.

La nivel global, studiul Deloitte arata ca, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, in prima jumatate a anului trecut, numarul turistilor care au calatorit in strainatate a crescut cu 5%. Situatia s-a rasturnat in a doua jumatate a anului, cand s-a inregistrat o scadere de 1%, ceea ce a rezultat o crestere anuala totala de 2%.

Chiar daca acest procent s-a situat sub avansul de 7% inregistrat in 2007, numarul turistilor care au calatorit in strainatate a crescut cu 16 milioane, stabilindu-se astfel un nou record, de 924 milioane de turisti la nivel global. In prima jumatate a anului 2008, marea majoritate a regiunilor a raportat cresteri de doua cifre in dolari americani, hotelurile parand sa supravietuiasca crizei economice globale.

"Cu toate acestea, incepand din vara, increderea consumatorilor s-a deteriorat si turismul a inceput sa se resimta.

In ultimul trimestru al anului, indicatorul revPAR a intrat pe o traiectorie descendenta", se mai arata in studiul citat. La sfarsitul anului, America Centrala si de Sud si Orientul Mijlociu erau singurele regiuni care raportau o crestere revPAR de doua cifre (+14,5%, respectiv +18,3%), in timp ce Asia Pacific si Europa raportau o crestere mai mica de 2% in dolari americani. America de Nord s-a plasat ultima, cu un declin de 1,6%". Performanta hoteliera in Europa a incetinit pe masura ce criza economica s-a inrautatit, indicatorul revPAR coborand la sfarsitul anului la 70 euro (-5,1%).

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#afaceri, #calatorii, #cheltuieli, #criza, #declin, #economic, #financiara, #hoteluri, #turism , #Hoteluri