Circa 20% din hotelurile din Bulgaria au fost inchise, iar veniturile continua sa scada in sector

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 16:13
1710 citiri

Aproximativ 20% din hotelurile din Bulgaria, inclusiv cele de pe litoral, au fost inchise, in timp ce 60% din camere nu sunt ocupate, potrivit unui nou raport al Institutului pentru Analiza si Evaluare a Turismului, citat de Sofia Echo, preluat de NewsIn.

De asemenea, veniturile inregistrate de pe urma turistilor straini vor scadea, cel mai probabil, cu 25% anul acesta, fata de 2008, a spus Rumen Draganov, directorul Institutului.

Anul trecut, Bulgaria a castigat 2,4 miliarde euro din acest segment, mai spune Draganov, in timp ce in 2009, veniturile ar atinge doar 1,9 miliarde euro.

Scaderea veniturilor in sector este cauzata de numarul mic al vizitatorilor, rezistenta in fata preturilor ridicate, folosirea intr-un mod ineficient a resurselor umane din industrie si ineficienta investitiilor.

Draganov explica, de asemenea, ca din cauza ratei scazute a gradului de ocupare, hotelurile intampina dificultati la rambursarea imprumuturilor, conform agentiei Focus.

"Din acest motiv, unele hoteluri sunt inchise in plin sezon si vor ramane astfel pe toata durata verii", spune Draganov.

Un studiu realizat de Travel Advisor Media arata ca numarul romanilor care isi vor petrece vacanta in Bulgaria, in 2009, va creste cu 5-10%, comparativ cu anul anterior, in timp ce numarul romanilor care vor opta pentru Turcia, Spania si Grecia va fi cu pana la 12% mai mic.

Numarul turistilor romani care au vizitat Bulgaria in primele patru luni din 2009 a crescut cu 80% comparativ cu perioada similara din 2008, conform agentiei nationale de turism a tarii.

In Europa, activitatea din sectorul hotelier a scazut in total cu 10% in primul trimestru din 2009, cu 18% in Praga, cu 20% in Budapesta si cu 5% in Paris, cel mai vizitat oras din lume, afectat, de asemenea, de conditiile economice, potrivit unor date publicate la mijlocul lunii iunie.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a inregistrat pentru prima data de la declansarea crizei economice mondiala o scadere a PIB-ului cu 3,5% fata de primul trimestru al anului 2008.

In trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, in al treilea cu 6,8%, in al doilea cu 7,1%, iar in primul cu 7%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#hoteluri, # litoral, # Bulgaria, # venituri , #Hoteluri