Cetatea de Scaun din Suceava, restaurata

Duminica, 28 Martie 2010, ora 14:32
1936 citiri
Cetatea de Scaun din Suceava, restaurata

In Regiunea de Nord-Est au fost semnate pana in prezent 13 proiecte in valoare de peste 72 milioane euro pentru dezvoltarea turismului, finantarea nerambursabila fiind de circa 40 milioane euro, potrivit informatiilor furnizate, duminica, de Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est, transmite NewsIn.

Din cele 13 proiecte, semnate in perioada iunie 2009 - martie 2010 in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 (POR), patru sunt depuse de autoritati locale, iar noua proiecte au fost initiate de firme din judetele Neamt (trei), Botosani, Iasi (cate doua), Suceava si Bacau (cate unul), transmite corespondentul NewsIn.

Cele mai multe contracte, in numar de zece, au fost semnate pe al doilea domeniu de interventie din cadrul axei cinci prioritare pentru dezvoltarea turismului, iar alte trei pe domeniul de interventie 5.1.

Judetul Suceava, Municipiul Falticeni, judetul Vaslui si Municipiul Piatra Neamt sunt autoritatile locale din Regiunea de Nord-Est care beneficiaza de o finantare nerambursabila de peste 14 milioane euro pentru proiecte in sectorul turismului cu o valoare totala de 18 milioane euro.

In Suceava, au fost accesate fonduri pentru reabilitarea Cetatii de Scaun si a zonelor de protectie, la Falticeni a fost semnat un contract pentru reabilitarea Muzeului de Arta "Ion Irimescu", in Barlad va fi reabilitat centrul cultural istoric, iar primaria Piatra Neamt va dezvolta infrastructura turistica pe masivul Cozia.

Un alt proiect aflat in implementare, in valoare de peste 800.000 euro, initiat de SC Telescaun Negresti SRL, prevede realizarea unui parc montan de iarna pe varful Dealu Neagru, din Vatra Dornei.

Sapte proiecte, care au fost depuse de societati comerciale, prevad modernizarea si extinderea a unor hoteluri si pensiuni.

Proiectul care beneficiaza de cea mai mare finantare nerambursabila in domeniul turismului, din contractele semnate pana acum, este al unei firme din Iasi, SC Gemada Serv SRL, si consta in construirea unui centru de agrement intitulat "Royal". Firma a castigat o finantare de aproape 10 milioane euro, valoarea totala a investitiei fiind de peste 18 milioane euro.

Depunerea de proiecte pe domeniile de interventie 5.1 si 5.2, in cadrul caruia au fost semnate cele 13 contracte, au fost suspendate la sfarsitul anului trecut deoarece cererile de finantare au depasit semnificativ alocarea financiara nerambursabila.

In timp ce pe DMI 5.2 mai sunt disponibile aproape zece milioane euro, alte peste 14 milioane euro mai pot fi accesate pe DMI 5.1.

Inainte de suspendarea depunerii de proiecte, in analiza ARDNE mai erau peste 30 de proiecte.

Fondurile obtinute pentru dezvoltarea turismului reprezinta circa 17% din valoarea totala a finantarii nerambursabile accesate pana acum de beneficiari din Regiunea de Nord-Est in cadrul POR pe cele cinci axe prioritare.

In prezent sunt in implementare 104 proiecte care beneficiaza de 232 milioane euro, fonduri nerambursabile.

Axa prioritara cinci cuprinde trei domenii de interventie pentru dezvoltarea turismului. In cadrul DMI 5.3, pentru promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, nu a fost semnat inca niciun proiect.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scaun, #cetate, #suceava, #turism, #reabilitare , #Hoteluri