Patronatele din turism, indignate de controalele ITM de la Targ: Ne-au facut sa parem evazionisti

Duminica, 16 Martie 2014, ora 08:24
1623 citiri
Patronatele din turism, indignate de controalele ITM de la Targ: Ne-au facut sa parem evazionisti

Controalele efectuate de inspectorii ITM la Targul de Turism, sambata, unde au verificat si daca reprezentantii firmelor prezente la standuri au contracte de munca, i-au facut pe cei din domeniu sa para evazionisti in ochii clientilor, sustin patronatele din turism.

"Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM sa efectueze controale, dar nu suntem de acord sa descinda intr-o zi de sambata, cand targul e plin de vizitatori, iar inspectorii sa se aseze in fata agentilor de turism care voiau sa isi serveasca clientii", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, citat de Mediafax.

Ea a mai spus ca nu crede ca astfel de controale sunt solutii impotriva evaziunii si le-a recomandat inspectorilor sa verifice la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) totalul contributiilor pe salarii platite de firmele din turism.

"Impresia pe care o lasa actiuni precum cea de astazi este ca agentii de turism sunt evazionisti. Eu, la firma mea, Eximtur, platesc taxe si impozite la stat in valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contributii pe salarii, si ma simt jignita de un asemenea comportament", a mai spus Lucia Morariu.

Agentii de turism care lucreaza sambata si duminica primesc zile libere

Aceasta a adaugat ca agentii de turism care lucreaza sambata si duminica primesc zile libere.

Si vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, spune ca i se pare anormal ca pe duratal targului sa existe un control, atata timp cat evenimentul se desfasoara sub patronajul unei institutii a statului - Autoritatea Nationala pentru Turism.

"Sunt curios daca (inspectorii ITM - n.r.) au lasat aceleasi notificari la angajatii Autoritatii Nationale pentru Turism si la standurile consiliilor judetene. Nu stiu daca nu cumva nu este o razbunare intre societati din turism concurente, folosind institutiile statului, sau este un control al ITM mai larg, care cuprinde si societati din turism. In acest caz, sunt curios daca au lasat formulare de control la standurile consiliilor judetene si primariilor sau acestea au inchis standurile si au plecat acasa in weekend, conform legislatiei muncii", a mai spus Raducan.

Inspectorii de munca din Bucuresti au facut controale, sambata, la Targul de Turism organizat la Romexpo, verificand printre altele daca reprezentantii firmelor prezente la standuri au contracte de munca, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse din randul expozantilor.

Controalele au vizat si plata orelor suplimentare, respectiv daca personalul aflat la standuri este remunerat si pentru zilele lucrate in weekend, au mai precizat sursele citate, potrivit carora aceasta este prima editie a evenimentului la care s-au facut astfel de verificari.

Rezultatele controalelor ar urma sa fie facute publice saptamana viitoare.

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) al Municipiului Bucuresti, Constantin Bujor, a confirmat efectuarea controalelor, precizand ca acestea au inceput in urma cu cateva zile si sunt "de rutina", iar astfel de actiuni au avut loc si la editii precedente ale evenimentului.

La controale a participat si inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Ciprian Dragomir, precum si alti "opt-noua" inspectori de la ITM Bucuresti, a mai precizat Bujor.

Aflat la a 31-a editie, Targul de Turism al Romaniei reuneste, pana duminica, peste 280 de firme din domeniu, inclusiv agentii de turism si hoteluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#companii turism, #itm turism, #itm companii , #Firme turism